Еднодневките бяха повече, Адел върна вярата в музиката

Най-големите хитове на комерсиалната сцена през 2011 година
Обновена: 30 дек 2011 14:22 | 30 дек 2011 13:35,
55
Еднодневките бяха повече, Адел върна вярата в музиката
Адел е безспорният изпълнител на 2011-а. Снимка: Reuters

автор: Атанас Пеканов
 

Само един ден остана от 2011 - година, изпълнена с много трудности в световен мащаб, които засегнаха и хората у нас. В музикално отношение годината в по-комерсиалните стилове също беше трудна – съотношението между еднодневните радио хитове и класните, качествени изпълнения продължи да расте в полза на по-лесните за възприемане парчета. И музикалните медии продължиха тенденцията си да наблягат на тях. Именно това обаче ни даде шанса напълно да оценим и заобичаме тазгодишните бижута, които лесно и ясно се откроиха в края на годината като най-значимите изпълнения.

Ще започнем с някои от най-въртените песни през годината, които въпреки че спадат към традиционния леко лигав  поп, успяха да достигнат и най-важното - да се задържат и в сърцата на ценителите.

2011-а несъмнено беше годината на изпълнителките и затова не е чудно, че тук ще срещнем три от най-излъчваните. Първо една нова звезда, която блесна в края на 2010 г., а песните й се въртяха много по медиите през 2011 г., но в същото време не отблъснаха хората от нея.

Джеси Джей (Jessie J) e един млад, все още нешлифован диамант, който има шанса да постигне големи успехи, защото нейните поп хитове не звучат още от началото изтъркано и безмислено, а доста оригинално. Дори такова е едно от най-въртените парчета за годината – Price Tag.


Ако разделим годината на 4 обаче, през четвъртата част на годината едно парче събра поне двойно или дори тройно повече излъчвания от всяко друго. Риана издаде новия си албум, но голямото събитие за нея бе първият сингъл от него – We Found Love със съдействието на Келвин Харис (Calvin Harris). We Found Love зазвуча в цял свят още от деня на излизането си. И дори и никога да не сте били фенове на Риана, дори да я ненавиждате, то може да ви впечатли и омае със страхотната си мелодия.


Както обикновено в последните години Katy Perry също бе силна и изкара доста нови сингли. Наш любимец от нея беше "Last Friday Night", която носи в себе си позитивното енергично младежко звучене на петъчните купони.

Българската сцена за поредна година си беше в застой, но това едва ли е новина.


Главоломното падение на последните години, белязано от възхода на новите телевизионни таланти, които се появяват така бързо, както се и забравят след това, продължи и през 2011. Чалга хитовете не бяха толкова големи както предишните години, но арсеналът на фолк дивите, набиран с години, е толкова голям, че те си имаха достатъчно материал отново да са водещ фактор в музикалните предпочитания на масите и в разрушаването на каквито и да са надежди за сериозно развитие на някой от нормалните музикални стилове в България.

Типично за последните години обаче Ъпсурт успяха да спасят измъчения български слушател от лапите на фолка поне за малко. Заедно с насъбралия голяма фенска маса за отрицателно време 100 Кила и Goodslav от Ballface в началото на юни те избухнаха, като привлякоха вниманието на цяла България с новия си огромен за българските стандарти хит "Кради, кради". Дали заради нецензурния клип или заради противоречивите рими, насочени срещу българската реалност, след като в първите седмици имаше невиждан интерес към парчето, то не успя да се реализира напълно и със сигурност не достигна статуса на старите им хитове.
 


Хип-хоп сцената  в световен мащаб беше традиционно  за последните години силна. За отбелязване е обаче и примесването й с други стилове. Страхотните вокали на Келис (Kelis) също се срещнаха с Келвин Харис и резултатът беше безупречното "Bounce". Британският рапър и продуцент Example пък мина на по-комерсиалната сцена, въпреки че продължаваме да го причисляваме и към електронната музика. Неговото "Changed The Way You Kiss Me" беше едно от най-въртените парчета за годината и единственият хит, който поместваме и тук, и в обзора ни Club Tunes за годината. Без съмнение обаче най-много ни впечатли поредното бижу на Кание Уест (Kanye West), този път с участието на Риана и Kid Cudi. Наситеното с хапливите рими на двамата рапъри и приятния припев на Риана парче е едно от най-силните на сцената за последните години и може да се превърне в истинска класика, защото освен с качество се отличава и със смислен текст. Както често се случва при хитовете на Kanye.

Стигаме и  до фаворита ми за 2011. Red Hot Chili Peppers изкараха чудесен нов албум и готвят световно турне, което също така включва и България. Те издадоха и два сингъла от албума, но в личен любимец се превърна друг трак от проекта, който първоначално остана извън светлината на прожекторите. "Brendan`s Death Song" обаче малко по малко изпъкна като една гениална комбинация между дълбоката болка и енергичната борбеност, въплътени в лутащото се градиращо парче. Което без да е станало популярно, се класира сред най-стойностните продукции на последните 10 години.


Стигаме и до големците на годината. За някои хора Coldplay винаги са били скучна група с бавни и протяжни песни. Те може да са имали някакво основание за това преди години, но момчетата от Лондон претърпяха огромно развитие и през 2011 доказаха защо са може би най-голямата „млада” банда в света. Техният свеж позитивен саунд набра обороти в последните години, стана раздвижен и енергичен, Coldplay загубиха старото си тъжно звучене и се превърнаха в „най-оптимистичната банда в света”. Едва ли има по-добро доказателство за това от тоталния хит на 2011-а "Every Teadrop Is A Waterfall", истински химн на добротата. А какво да кажем за Paradise – тази възвишена смес от красота и любов, извиращи от пианото и вокалите на Крис Мартин (Chris Martin), заедно с клипа произведение на изкуството от Mat Whitecross. С появата си Paradise завладя планетата в първия месец от пускането си, а после се запечата в сърцата на феновете.


Стигаме и до края, където тази година стои само една личност, само една певица, само една обикновена жена. Без безкраен грим, без помпозни разголени костюми, без дори каквато и да било впечатляваща визия. Адел (Adele) e най-стойностното нещо, появило се на сцената от незнайно кога. Няма да я сравняваме с другите, няма да определяме нея, албума й "21" или парчетата й за най-добри. Те са просто от друга вселена, от друга реалност. Те са истински, различни, докосващи душата. Не е за вярване, че в днешно време изобщо има такава певица, загърбила всички канони на днешната популярна музика, представяща единствено гласа и музиката си, сякаш сме се върнали десетилетия назад във времената на Арета Франклин (Aretha Franklin) и Нина Симоне (Nina Simone).

Тъжната й раздяла с бившия й приятел я вдъхновява за мъчителния, емоционален албум 21, истински апотеоз на вокалното творчество. Прочувственото й "Someone Like You" се превърна в една от най-големите любовни балади в историята на музиката, способна да докосне и най-закоравялото сърце. А "Rolling In The Deep" бе не само парчето на годината. То беше истински химн, разпространил се по целия свят, завладял планетата, както качествено парче не го беше правило от много години. Надяваме се, молим се и 2012 г. да донесе подобни гениални изпълнения.


Пълен плейлист тук.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен Адел пее наистина вълшебно!!!Не знам за вас, но аз мисля така!!!
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2011 = LANA DEL REY!!!
52
5
 
2
 
! Отговори
denz преди 12 години
и аз тов питам - Къде са Bon Iver, Destroyer, M83, PJ Harvey, Girls, Kurt Vile, Real Estate, St. Vincent, James Blake, Fleet Foxes, Weeknd, Atlas Sound, Cut Copy, Dirty Beaches, Purity Ring, The Horrors, S.C.U.M, ASAP Rocky, Lana Del Ray, Real Estate, Metronomy, Neon Indian, Youth Lagoon, Smith Westerns, Cults, Battles, tUnE-yArDs, Washed Out... etc... в тази статия, която ни обяснява за стойностната музика на 2011?
51
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде са Bon Iver, Destroyer, M83, PJ Harvey, Girls, Kurt Vile, Real Estate, St. Vincent, James Blake, Fleet Foxes, Weeknd, Atlas Sound, Cut Copy, Dirty Beaches, Purity Ring, The Horrors, S.C.U.M, ASAP Rocky, Lana Del Ray, Real Estate, Metronomy, Neon Indian, Youth Lagoon, Smith Westerns, Cults, Battles, tUnE-yArDs, Washed Out... etc... в тази статия, която ни обяснява, за стойностната музика на 2011?
50
2
 
10
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Атанас Пеканов,ти си истински професионалист. Браво за писанието!Качествен анализ, според мен така изглеждаше музикалната 2011-та.
49
1
 
2
 
! Отговори
Joro преди 12 години
Бих казал само Амин...
48
2
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 12 години
Пък ако не ти пеят, още по- добре ще е. Като няма кино, само да ти се кълчат и пулят! Музиката стана за очите заради подобни ***, които не могат да оценят стойностното и им трябват зрелища. Толкова да си ***, че няма на къде!
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хубаво че ъпсурт ги има, иначе навсякъде само чалгия щеше да звучи... Поне пеят за реалността в БГ, а не за това коя мутра искат да ги ***...А иначе в световен мащаб е същата трагедия- то не беше риана, то не беше лил лайнеин, то не беше онова хермафродитче биибър, то не беше онзи травестит лейди мъжага, хубаво поне че тук-таме има и такива като адел и red hot chili peppers
46
6
 
14
 
! Отговори
Панко преди 12 години
Който не харесва статията, е на хероин!
45
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На фона на днешните комерсиални бози, музиката на Адел е стойностна. Лично на мен именно тя и Джеси Джей са ми любими. :)
44
5
 
15
 
! Отговори
ъ преди 12 години
То остави, че музикалния вкус на българина отдавна потъна в ***, но там е потънал и вкусът му към жените. Адел е много секси.
43
2
 
28
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
Всъщност нейната музика е за душата пич. Но ако душата ти е в същото състояние като граматиката ти, нищо чудно че мислиш така. А може би си още пубертет и хормоните мислят вместо теб?
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Олелел.... и ми обясняват още... за всичски недоразбрали - листа върви надолу като всяка класация, а тва долу дето го е дал върви както върви статията, в ютуб просто вървят по ред на номерата... нали автора е написал че на аделе му били най много харесали песните... другият път да напише и упътване как да се чете статията че хората не разбират и тва
41
3
 
8
 
! Отговори
Рейса преди 12 години
Адел е страхотна певица, а американските лекенца Бобъра и приятелката му лигня какви глупости пеят леле мале!!!
40
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 12 години
38, що си толкова ***?
39
1
 
9
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Video killed the radio stars. Тъжно, но истина.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ред сълзи ,ред сополи,ред хот чили пепърс
37
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Външният вид не е по-важен от таланта, и двете неща са важни, сори ама такава лелка като ми запее, ако ще да е с ангелски глас не бих отишъл на нейн концерт, предпочитам да има и динамика, танци, секси присъствие, бях на Таря Турунен - уникално, ходих и на Риана в Англия, беше супер, кой както си прецени. Такива статични лелички да ми пеят може, ама по радиото, а и тя самата е казала, че нейната музика е за ушите, не са очите, права си е. :D
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виждам че за някои хора външният вид е по-важен от таланта. Не забравяйте че външния вид се дава от пластичния хирург, а таланта - от Бог. Хубаво си помислете кои са важните неща в живота. И накрая ще ви издам една тайна - повечето гении не са големи красавци, но жените са луди по тях, защо ли? Няма по-лошо нещо от посредствеността.
35
5
 
12
 
! Отговори
Mr. Gaga преди 12 години
Уважавам всяко мнение, напълно съм съгласен за Адел, но не знам защо не виждам в класацията Лейди Гага - харесва ни или не, тя ще бъде #1 поне следващите 5-10 години. Колкото до негърчето с хвърчащите наркотици в клипа, наистина съжалявам младите без никакви амбиции в живота.

Спонсорирани публикации