Удължават с 1 г. погасяването на дълга за "Белене"

Част от кредита ще плати Българският енергиен холдинг
Обновена: 7 май 2012 14:56 | 7 май 2012 11:47,
36
Удължават с 1 г. погасяването на дълга за "Белене"
Снимка: архив Reuters

Националната електрическа компания (НЕК) ще разсрочи част от заема си към банките-кредиторки, получен за изграждането на АЕЦ "Белене" с една година. Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод решението, взето на последното заседание на директорския борд на Български енергиен холдинг и НЕК в петък.

Дългът към банките възлиза на 250 млн. евро. На заседанието е решено НЕК да получи временен заем от енергийния холдинг в размер между между 50 и 70 милиона евро, като тези средства ще се използват за разплащане на дълга с две от банките-кредиторки, които не са съгласни с удължаване на погасителния срок. Погасяването трябва да стане на 23 май тази година.

По отношение на изграждането на поръчания от България реактор за АЕЦ "Белене" министър Добрев обясни, че няма проблеми от руска страна и той ще бъде доставен в срок.

Добрев припомни още, че много скоро ще бъде създадена и проектната компания, която следи за изграждането на седмия реактор на АЕЦ "Козлодуй".

В края на март правителството се отказа от строителството на втора атомна централа с мотива, че проектът е непосилно скъп. Според прогноза на консултанта по проекта - британската банка HSBC, стойността му би могла да достигне над 10 млрд. евро в най-оптимистичния вариант.

През април кабинетът реши, че на площадката на "Козлодуй" ще бъде изграден седми блок. Според специалисти за целта е необходим изцяло нов проект, който ще отнеме повече от десет години.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 11 години
Идиотщината ходи и по Хората, не само по коюти матряла- Ако доклада на HSBC е верен и 2 реактора струват 10.3 милиарда, от които 2 милиарда вече са вложени, ако преместим единя в Козлодуй ще похарчим още 6 милиарда или ЩЕ ИМАМЕ 1 РЕАКТОР ЗА 8 МИЛИАРДА ВМЕСТО ДВА ЗА 10 И ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД ПОНЕ 10 ГОДИНИ, ТОЙ ПАК ЩЕ Е РУСКИ, НО МНОГО ПО-СКЪП И ТОГАВА... ЗАЩО ГО МЕСТИМ???- ПУБЛИКУВАНИЯ ДОКЛАД Е МЕНТЕ!!! - Докладът на консултанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН В ТРИ ВАРИАНТА И Е ГУБЕЩ САМО, АКО, НАМЕРИМ ГАЗ ПО 75 ДОЛАРА, А ТОВА Е ФАНТАСТИКА С СТИЛ ЖУЛ ВЕРН!!! - Спроред консултанта HSBC усреднената цена на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.4 ст/кВч. Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. Днес Козлодуй продава по 5,5 ст!!!1. Не става въпрос за това дали реакторите да са американски или руски Руските реактори са с много висока степен на надежност, в момента Франция строи руски реактор, а Американски просто НЕ СЪЩЕСТВУВАТ (тепърва ще ги разработват...)...!!! - ОБЩО ПО СВЕТА СЕ СТРОЯТ 43 РЕАКТОРА, КАТО САМО НАШИТЕ БИЛИ ГУБЕЩИ!?!?- До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!.- В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 10 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето), ЗАЩОТО С ТОВА ГОРИВО МОЖЕМ ДА СТАНЕМ... ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!2. До сега са произведени два и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!3. Първите четири паро-генератори в Козлодуй, още при проектирането им са били предвидени като двойно горивни за атомни и за газови и трябваше само да се направят газовите горелки и да се свържат с 35км. газопровод!!!!4. Връх на глупостта е да съсипеш най-евтината ядрена централа, за да строиш... газова, правеща три пъти по-скъп ток, а на мястото на построената преди 30 години газова мощност в Козлодуй да правиш 7-ми ядрен блок!!!- СМЕШНО И ЖАЛКОНО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ И ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК С ЦЕНА 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ(за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛАДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, КОИТО ГО ВЯРВАТ!!
31
3
 
2
 
! Отговори
32 преди 11 години
А какво споре д теб направиха енергетиците от НЕК? Овч. беше директор на Козлодий до 89-а! И заради неговата далновидност имаше режим на тока 92-ра! А Луканов и неговото Топенерджи? А Гоце и белене, Аександропулис? не е бедата че няма да има белене, бедата е че някои хора ще трябва да върнат много тлъсти комисонни, които вече са изхарчени и сега треперят да не ги сполети участта на Андрей Карлович! Това като се забркаш с братушките - излизаен само с краката напред при патолога!
30
0
 
1
 
! Отговори
Do 31 преди 11 години
Нов блок ще ни е необходим, защото ресурса на Козлудй дори с удължаването не е безграничен! А никой не може да забрани на Турция или Гърция и Румъния да си строят централи! Няма опасност да си купуваме ел. енергия, особено с угасващата ни икономика! Докато работи Козлодуй е необходимо да е построят 2 нови енергоблока, което ще стане за 20 години! Друг е въпроса, дали ще я има БГ или ЕС дотогава!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В много скоро време ще унищожат НЕК. Явно искат да затрият енергетиката в България. Всичко ще бъде разграбено и унищожено. Бойко *** за паразита БЕХ, но си ги държи, а как се заканваше че ще ги закрие. Само празни думи и забълбучкване.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще си платим за нов проект и след десет години ще се окаже че не ни е необходим нов блок защото турците вече ще са пуснали три по четири блока и ние ще си купуваме ток от тях. Така ще сме зависими не само от руснаците, но и от турците, но до тогава европейския ще се е разпаднал и ние ще вегитираме между виртуалното и нищото. Прочетете " Доклад на ЦРУ за България от 05 април 2012г." в гугъла.
27
0
 
2
 
! Отговори
Д0 28 преди 11 години
Отговорът на този въпрос е елементарен колега инженер! Ти би ли с еотказал от една нова кола, която си платил, защото няма пътища наоколо? не е ли по разумно да си я вземеш и да я ползваш някак си, или да я продадеш на някой, който има пътища? Руснаците няма да ни върнат парите, това е на 100% сигурно! да им плащаме и за склад ли?
26
0
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 11 години
Аз отговорЪТ го знам на много въпроси, вкл и тези, но как реши че мисля за САШ? И какво има САЩ, Патагония или Брега на слоновата кост с чисто технически въпроси? Говорим за БГ, а не за братския руски или американски народи! Но пак не чух нещо като отговор на тези въпроси....защо ли???????? Чисто политически и обичаен за червените барони похват!
25
2
 
3
 
! Отговори
някой си преди 11 години
Г-н министър Добрев, понеже съм *** инженер, ама и данълоплатец, питам:За какъв *** ни е реактор за Белене, че пък и доставен в срок, след като Белене няма да се строи. А пък за площадката на "Козлодуй" няма проект, пък и да го направят, ще стане поне след 10 години. Ако ти е сложно да отговориш - питай Негово Величество Борисов, той знае.
24
0
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 11 години
Ако и когато бъде готов АЕЦ Белене, няма да има БГ, а една държавица с 4 млн население, населена предимно от роми и лузъри, които няма да се нуждаят от ел. енергия, защото няма да има с какво да я плащат!!!!!!!!!!!!!!!
23
0
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
По т.4 ако визираш САЩ на другите въпроси отговора го знаеш!
22
0
 
0
 
! Отговори
От 23 преди 11 години
Тъй като не чух смислен отговор на чисто технократски въпроси, считам, че енергетиците трябва да се преместят при Доган паша Великолепни и да правят опити в неговата оборудвана лаборатория! Може да измислят Перпетуум мобиле и да няма нужда от централи! А на амбициозните да строят Белене - наблизо има и остров и затвор! Евтина работна ръка и място за почивка! rest in peace!!!!!!!!!!!!!!!!
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам да се направят фондове за доброволно набиране на средства! 1. За възстановяване на Бузлуджа - поне 5 млн лева. 2. за белене - централа и преввръщане на затвора в гробищен парк на горките пенсионери, които ще положат ударен Димитровски труди ще се откажат от дневната си кофичка кисело мляко за набиране на средства!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Четейки коментарите тук искам да задам няколко въпроса на видните енергетици: 1. Може ли някой да каже защо Белене трябва да се строи, а не Козлодуй, акойто е по евтин и по бърз вариант? 2. Пишещите тук имат ли представа от елементарна икономика, енергетика и какво е енергиен баланс, как се поддържа и как се формира цената на ел. енергията към 2012 г? 3. Колко според тях ще струва ел. енергията след сключване на договора с Россатом? 4. Знаят ли какво е енергийна зависимост към един монополист?
19
0
 
4
 
! Отговори
Oleee do 16 преди 11 години
Ало, специалиста предлагам едно решение на проблема ти. Всички които искаме 2-ра АЕЦ да си платим за нея примерно чрез нов данък. Всички които не искате - няма да плащате и стотинка. Когато бъде готова АЕЦ ще плащаме ел. енергията по цените на новия АЕЦ. А вие си плащайте по цените от ВЕИ, ТЕЦ, ВЕЦ и прочие. Съгласен ?
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Свещенна простота казал един мъдрец! бедата е, че простота в БГ се изразява най-вече в инат, злоба и неграмотност, в което няма нищо свещенно, а престъпно!!!!!! Чули някъде че Козлодуй няма да е по евтино и ще е по дълго - и хайде да вадим торбата и да плащаме! само че мили заблудени Овци, ще плащате и вие целокупно! Поне по 6000 евро на калпак в следващите 20 години! И то тези, които работят и си плащат данъците, а не сивата икономика! Повечето от вас и 10.000 лева накуп не са видели в жиота с
17
6
 
4
 
! Отговори
Възрожденец преди 11 години
Вън руснаците от Родината ! Свободата струва повече от парите !
16
0
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Да не говориш за часовете ти по физическо с тези по физика?
15
1
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Коя е тази държава БЪЛАГРИЯ?????????????????????
14
2
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
това е герберско мнение!какво да вдяват бе ?това да не е шивашка работа.Неграмотна работа ей!
13
2
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 11 години
За разлика от теб не съм си губил времето по дискотеките през 90-те години и съм учил достачъно физика в СУ, както и математика за да знам какво е Уран 235, какво е ядрен реактор, как работи, Какво е ВВЕР, РБМК и други термини!!!! И знам какви с аикономическите закони! както и съм чел Конституцията на Бълагрия!:) Но не искам да си губя времето да обяснявам на хора, бягали от часовете по физика, математика и икономика!:)

Спонсорирани публикации