И Китай се изплаши, че Гърция ще излезе от еврозоната

Министерства и ведомства трябва да предоставят конкретни мерки
Обновена: 4 юни 2012 14:57 | 4 юни 2012 13:03, Бойчо Попов
32
И Китай се изплаши, че Гърция ще излезе от еврозоната
Една от мерките предвижда засилен контрол над паричните трансфери. Снимка: Reuters

Втората по големина икономика в света – Китай, се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната, твърдят отлично информирани източници, цитирани от Ройтерс.

„Правителството е наредило на всяко министерство да анализира мерките, които ще вземе в случай на отпадане на Гърция от единния валутен съюз и възможно най-бързо да изготви собствени предложения“, заявява в понеделник запознат с плановете източник пред агенцията.

Освен това кабинетът е наредил и на други държавни ведомства, сред които централната банка, Националната комисия за развитие и реформи, както и банковият надзор, да изготвят извънредни планове за подобен вариант.

Според редица източници ще се вземат и мерки за запазване на стабилността на местната валута – юан. Възможен бил и засилен контрол за трансграничния трансфер на капитали. Освен това ще се разисква и стратегия за това как местната индустрия може да бъде засилена и защитена от възможните турболентности.

Преди две седмици китайският премиер Уън Дзябао заяви, че е време растежът на страната да се превърне в приоритет – коментар, който беше интерпретиран като призив за допълнителни мерки за стимулиране на икономиката.

За нови икономически стимули се заговори, след като през април китайският износ се оказа по-слаб от очаквания, а индустриалното производство отбеляза най-скромният си ръст от 2009 г. европейската дългова криза и бюджетните икономии се отразяват негативно на китайския износ.

Анализатор от китайска банка в Хонг Конг заяви, че китайските власти изискват от банките да правят кратки справки за световните финансови пазари всеки ден. Ю Юндин, влиятелен икономист и бивш съветник на централната банка, заяви в коментар, публикуван миналата седмица, че Китай трябва да се подготви за оттегляне на Гърция от единната валута и предложи конкретни стъпки, включително контрол върху капитала на парични инжекции на местните пазари за намаляване на волатилността.

Гуверньорът на централната банка на Китай заяви в коментар, публикуван в понеделник, че страната ще продължи да инвестира в облигации на еврозоната и други активи и призова съюза на единната валута да ускори реформите, за да спре дълговата криза.

Всичко за кризата в Европа четете в Investor.bg


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво да им е на гърците, най много да се изсипят до нашето положение.Обаче не вярвам това да стане.
7
10
 
48
 
! Отговори
do 5 преди 8 години
И колко са китайските инвестиции в ЕС, че европа да се притеснява от страховете на Китай ?
Страха на Китай е продиктуван от вероятноста за появата на протекционистични политики в европа, тъй като това ще доведе до сериозни проблеми за тяхната икономика
6
25
 
34
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 8 години
Тези мързеливи гърци ще катурнат май световната иконимика! за българия то това нее много страшно де то тук хората и така са си бедни ще станат още малко по бедни нищо фатално в това няма да има!! :)
5
13
 
38
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Не виждам защо ще е добре за САЩ, китай не се страхува а се страхува ЕС, че Китай ще прекрати инвестициите, а дори да беше обратното това с какво помага на САЩ.
4
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
i kvi sa tia gluposti evropa da ne ot v4era she nabiat pari pa posle she si gi pusnat ia stiga tolkova li nema istinki novini na 4i ne sme tolkova zle
3
13
 
39
 
! Отговори
Уорлик преди 8 години
Щом китайците се страхуват, значи за САЩ е добре!
2
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сетила се Мара спокойно бе китайци инвестирайте още еврейски съюз после гърците са виновни.
1
11
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре е Китай да купят Гърция и мръсните византийци да видят какво се нарича да работиш за "тоз дет ***"

Спонсорирани публикации