Светът полудя по iPhone 5

Apple постига с новия си смартфон спиращ дъха марж на печалба
Обновена: 21 сеп 2012 14:32 | 21 сеп 2012 10:46, Бойчо Попов
357
Светът полудя по iPhone 5
Японски фенове на марката. Снимка: Reuters

Цифрите казват всичко: за 849 долара Apple продава своя топ модел на новия iPhone 5. Ако се приспаднат производствените разходи от 238 долара, остава брутен марж на печалбата от 72 на сто. Фантастична стойност.

IT гигантът Hewlett-Packard постига само около 23%. Пазарните изследователи от ISuppli са взели последния смартфон от Apple под лупата. Резултатът: това наистина е най-скъпата продукция в последните три години. Но въпреки това iPhone е наистина машина за пари за Apple.

Педантично ISuppli изброява разходите по компоненти. Най-скъпият от тях е дисплеят заедно със сензорния екран (тъчскрийн). Apple използва за новото устройство за първи път така наречената клетъчната технология. Тук допирната повърхност е вградена в стъклен слой. Единствената причина, заради която новият iPhone е по-тънък от своя предшественик. Модулът струва 44 долара, този на iPhone 4S - 37 долара.

С 37 долара към сметката допринася и новото радио звено. Новият iPhone за първи път поддържа новия и бърз мобилен стандарт LTE и извън границите на САЩ, но само в честотния обхват от 1800 MHz, който се използва в Германия от Deutsche Telekom. Това например не можеше да прави iPad. Ето защо Apple вгражда сега съответния чип от Qualcomm. 

Така под чертата при най-скъпото устройство с памет от 65 гигабайта се получават разходи за материали от 230 долара. Към това трябва да добавим и монтажа, разходите за който според iSuppli възлизат на осем долара. При най-евтиния модел с 16 гигабайта разходите за материали са 199 долара, сглобяването също е осем долара. Цифрите показват, че Apple си добавя особено голяма надценка при най-добрите си модели. Такова ценообразуване остава неизчерпаем източник на критика, тъй като продажните цени на топмоделите не са оправдани от съответните по-високи разходи за материали.

Но Apple запазва пълно мълчание по това обвинение. И изброените от iSuppli разходи компанията от Купертино не иска да коментира. Единствено главният финансов директор Питър Опенхаймер неотдавна оспори в рамките на инвеститорска конференция данните на пазарните изследователи, но пропусна да спомене своите собствени, пише германският Handelsblatt. Освен това изчисленията на iSuppli не включват разходите за научноизследователска и развойна дейност, както и за маркетинг. Но това се посочва изрично от експертите на пазарния изследовател.

Огромните маржове на печалба са толкова впечатляващи, тъй като Apple по-добре от всички други производители на смартфони успява да запази високи цените над обичайния жизнен цикъл на мобилните телефони. Това се доказва и от статистическите данни за изследователката компания Strategy Analytics. Според тях пазарната цена на iPhone в първите 18 месеца след старта почти не пада. От друга страна цената на смартфоните на Nokia пада само един месец след старта на продажбите, при HTC - след три месеца. Високите цени обаче не пречат на купувачите да се нахвърлят на новия смартфон.

Втората част на материала и галерия с чакащите пред магазините фенове вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още по темата: iPhoneapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
2
 
4
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и като финансово обиспичен спекулант мога да си позволя всякаква електроника.Sent from my iYacht
280
2
 
4
 
! Отговори
Striker преди 11 години
До Анонимен: Ама дечко, пак не си дочел. ''***, но упорит", а? :))) Прогнозите бяха преувеличени за 8 милиона за първия уикенд. Продадоха се малко над 5. Което пак удря всички в земята, де.
279
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айфона е измислен в далечното бъдеще, обитавано от Блейк и неговата седморка.
278
3
 
9
 
! Отговори
azsumaz преди 11 години
Вижте сега, iphone си е iphone! Той няма нужда да е с "Големия" екран за да впечатлява, няма нужда и да прилича по форми на всички останали за да ви радва. Първо на земята се появи iphone след това и всички останали. Това да се спори дребнаво на теми като: "Кой е продал повече от другия или камерата на единия, картите на другия, ама виж сега browsing-a" са детски и несериозни. Замислете се ... всички следват iphone. Точно тази марка показва как трябва да са нещата а другите копират ...
277
2
 
7
 
! Отговори
France преди 11 години
kogato si kupish IPHONE 5 togava shte razberesh kakyv telefon imash , az neznam koga shte izlezne v BG ama tuk v France go ima ot edin mesec. cena 749 euro 64 GO
276
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те и BEKO продават повече перални от Miele, но откога продажбите са критерий за качество?!?! :-) :-)
275
8
 
6
 
! Отговори
azsumaz преди 11 години
Има само един истински "смартфон" и той е продукт на apple !!! Всички други само копират!
274
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв iPhone, при положение че има Samsung Galaxy SIII, а скоро и Lumia 920 за почитателите на Windows Phone.
273
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната платена реклама! Правилното заглавие е "По-глупавата част от света полудя по iPhone 5"!
272
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прогнозите на Епъл бяха за 10 млн. за първите 2 месеца, а не за уийкенда. Айде проверявай нещата преди да пишеш глупости.
271
7
 
8
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
5 милиона продадени iPhone 5 за 3 дни, никак не е зле!Държа да напомня на публиката, че за Apple цифрите ПРОДАДЕНИ smartphones означават продадени на КРАЙНИ клиенти, докато за Samsung цифрите включват продадени на ОПЕРАТОРИТЕ :-)
270
4
 
6
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ Мордераторе:Всичките ми коментари са конкретни и аргументирани!Образован съм и съм запознат с материята, по която пиша.Ако оценяват сайта СИ като съмнителен, по-добре си потърсете друг сайт или си повишете квалификацията :-)
269
4
 
5
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ 318:Ако имаше поне малко интелект и интерес към материята, щеше да знаеш, че Apple НЕ Е патентовал правоъгълник със заоблени върхове...
268
5
 
6
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ 317:Още един млад и неук анонимник.Intel държи в ръцете си AMD с различните си лицензи за 86-процесорни архитектури. Въпреки това, през 2005 AMD заведе дело срещу монополните практики на Intel, чувала ли е младата ти глава за това или по това време не си можел да четеш?
267
5
 
7
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ 316:Щом си тръгнал да сравняваш Android с Mac OS-a, връщаме те в забавачницата по информатика...
266
5
 
5
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ Cortez:Ти си неук...
265
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такава кретения, като да кажеш, че си патентовал правоъгълник със заоблени върхове. Само избучени *** като американците могат да признаят това за патент, че и после "независимия" им съд да отсъди в полза на тяхна корпорация. Добре, че Менделеев не е патентовал периодичната таблица или Ръдърфорд не си е патентовал модела за строежа на атома, че сега трябваше или да им плащаме или да се дематериализираме.
264
3
 
6
 
! Отговори
До 307 преди 11 години
Как може да сравняваш компании като Интел и АМД с тоя ПР палячовци от Епъл, които просто са добри психолози и маркетолози. Интел и АМД, за разлика от Епъл не се съдят едни други за патенти, а са се разбрали, че няма как да не взаимстват едни от други и затова има споразумение да не си пречат и да не се дърлят за патенти, а сглобчиците от Епъл, искат да унищожат Самсунг в съда, а не на технологичното поле, където не могат. Измекярска работа.
263
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименАндройда го предпочитам в пъти пред Мак ОС -а... да ме прощаваш ама никак не е лагав. Аз ще ти кажа че смотаният ифон не може да се синхронизира с ексчейнджа така че да синква визитки... е какъв бизнес телефоне това ми кажи?
262
3
 
6
 
! Отговори
Cortez преди 11 години
След като не може да изпълнява основната функция като обикновен телефон, за какво ми е нужен... Антенагейт... хъх... смущенията при докосване на металната лайсна по време на разговор са адски дразнещи (хубава идея да се използва като антена, ама реализацията куца)... също влияе и на дата трафика... Навигацията... Мапгейт... :Х... Ама става за фотоапарат и най-важното "ГЪЗАРИЯ". Даваш една камара пари... за какво? 20% стойност и 80% пълнене на Хамерикански гуши!!!

Спонсорирани публикации