Спечели или загуби бразилската икономика от Мондиала?

Разходите безспорно бяха големи, но различни проучвания показват и сериозни печалби
Обновена: 18 юли 2014 14:14 | 18 юли 2014 11:35,
0
Спечели или загуби бразилската икономика от Мондиала?
Снимка: Reuters, архив

Националният отбор на Бразилия може и да отпадна от Световното първенство, но най-голямата латиноамериканска страна определено спечели от приемането на състезанието, пише Financial Times.

Над 2,3 хил. бизнесмени от 104 държави са били поканени от бразилски компании по време на Мондиала, което е довело до сключване на сделки за около 6 млрд. долара. Поканените са били представители на всички бизнес среди от технологични компании и такива за хранителни продукти до животновъди, по данни на организацията Apex, която е помагала на компаниите в установяването на комуникацията с чуждия бизнес.

„Световното първенство възбужда емоциите на хората и те се отварят към повече нови неща“, каза президентът на звеното на Apex в Бразилия Маурисио Борхес. „Ние използвахме този ефект, за да покажем на чуждите бизнесмени едно непознато за тях лице на Бразилия“, добави той.

Сега, след края на първенството, бразилците ще се върнат към спора дали приемането на форума си е заслужавало. От една страна гражданите са недоволни от цената за изграждането на стадионите и прилежащата им инфраструктура, която е оценена от правителството на 8 млрд. бразилски реала (3,6 млрд. долара), като съществуват и опасения, че съоръженията в някои от градовете ще останат неизползваеми след първенството.

От друга страна правителството твърди, че събитието е генерирало огромни печалби. Купата на Конфедерациите – генералната репетиция преди Световното, е генерирала около 10 млрд. реала, според проучване на академичния институт Fipe. Според организацията самото Световно би трябвало да донесе три пъти по-голяма икономическа активност.

Отделно Министерството на туризма изчислява, че Мондиалът е генерирал над 15% от 4,8-те млн. разкрити нови работни места по време на близо четиригодишното управление на президента Дилма Русеф. Говорителят на кабинета на президента Жилберто Карвальо заяви, че правителството е инвестирало 17,5 млрд. реала в инфраструктура, от летища до транзитни автобусни маршрути.

Друго проучване, дело на Фернандо Блуменстейн от консултантската компания FGV Projetos и Диего Наваро от PUC University, показва, че Световното първенство е насърчило пряка допълнителна икономическа активност на стойност 30 млрд. реала между 2010 и 2014 г. и 113 млрд. реала пряко и непряко производство през същия период. Това производство от своя страна пък е генерирало данъци за 58,96 млрд реала, според проучването.

От другата страна на тези печалби обаче стои масово забавяне на икономическата активност, която не е свързана със Световното първенство. Производството на автомобили се сви с 33% през юни и е напът да запише най-слабата си година от 1998 г. насам. Ръстът на самолетния трафик също се забави, след като бизнес пътниците предпочетоха да избягват пътуванията.

След края на първенството икономистите орязват своите прогнози за представянето на бразилската икономика. Според проучване, проведено от централната банка, БВП ще се разшири с 1,07 на сто през тази и с 1,5% през следващата година.

Независимо от Световното и президентските избори, насрочени за октомври, доверието на потребителите и на бизнеса вече са били на рекордно ниски нива заради забавянето на икономиката, каза икономистът в Itau Unibanco Илан Голдфайн.

„Не е ясно кога икономиката ще започне да се възстановява към по-висок темп на растеж. Въпросът е кога това ще се случи – дали тази, дали следващата или може би през 2016 г.?“, добави той.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: бразилияМондиал 2014
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации