EVN България иска със 7% по-скъп ток

Средната сметка на домакинствата ще се повиши с 3,45 лв.
Обновена: 27 фев 2015 14:06 | 27 фев 2015 13:05, Деляна Петкова
59
EVN България иска със 7% по-скъп ток
Снимка: Ройтерс

EVN България ще направи предложение пред енергийния регулатор за повишаване на крайните цени на електроенергията средно с 6,98%.

Според изчисленията на компанията това ще върне към нормален ритъм енергийната система в Югоизточна България.

Предложението на компанията е за повишаване на цената на дневната тарифа с 6,62%, а на нощната - с 8,9%.

Така по оценка на дружеството средната сметка на домакинствата в региона ще се повиши с 3,45 лв.

Дружеството ще предложи на ДКЕВР да одобри средногодишно инвестиции в размер на 137 млн. лв. през новия регулаторен период (от 1 юли 2015 г. до 30 юни 2016 г.).

Част от тези инвестиции ще бъдат за изграждане на кабелни електропроводи средно напрежение. Въпреки тежките климатични условия през последните месеци при кабелните електропроводи на компанията няма аварии или прекъсване на захранването. В момента съотношението между въздушни и кабелни електропроводи на компанията е 63 към 27.

От EVN казаха, че 248 млн. лв. от разходите им за закупуване на зелена енергия през 2012 г. все още не са компенсирани от НЕК. Дружеството е прихванало половината от тези разходи. От компанията допълниха, че са прекратили тази практика след санкцията на ДКЕВР, но дефицитът продължава да стои и сумата не е включена в нито едно ценово решение.

От дружеството очакват около 20-25% от бизнес клиентите на ниско напрежение да излязат на свободния пазар през новия регулаторен период от 1 юли. Това може да се отрази върху цената за бита, тъй като бизнес клиентите я субсидират в момента. Според оценките на Гочо Чемширов от ръководството на дружеството става въпрос за около 11-12% от общия брой на клиентите на ниско напрежение.

На този етап дружеството няма нито едно заявление от битов абонат за излизане на свободния пазар. Припомняме, че тази възможност е предвидена законово още през 2007 г., но досега е много трудно изпълнима за битовите абонати.

От компанията допълват, че са необходими още законодателни промени, за да бъде реализирана идеята на правителството за пълна либерализация на енергийния пазар в началото на 2016 г.

Още новини от Investor.bg


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
малко са 7% ,нека се увеличават като депутатските заплати поне 15%.
43
1
 
0
 
! Отговори
ha ha преди 6 години
А Българите искат отнемането на лиценза на EVN, и, въобще какво правят тези тука освем да крадат.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
eveen sa spekylanti tr da im se tegli kyrshyma te ot tva razbirat.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е такова търпеливо животно като българина няма в целия свят ,само бой и е..не докато се научи как и за какво трябва да плаща.......
40
1
 
16
 
! Отговори
Бъдещ емигрант преди 6 години
Геноцидът продължава с пълна сила...
39
3
 
13
 
! Отговори
mathur преди 6 години
Дигат тока .....и хоп Ново правителство...февруари ще се повтори...
38
2
 
9
 
! Отговори
Инвестиции и акции з преди 6 години
На всеки потребител да се отвори инвестиционна сметка, където да се отчитат инвестициите в ЕРП-тата. Там да се трупат увеличенията на цената на тока. 7% увеличение - стойността да се трупа като инвестиция на потребителя в ЕРП-то. Това да се предложи на ДКВЕР и да се отстоява.
37
2
 
8
 
! Отговори
Искаме акции срещу у преди 6 години
На всяко искане за увеличение цената на тока, хората трябва да отговорят "Искаме акции" !!!!! Това е решението на проблема с увеличението на цената на тока !!! Акции за всяко увеличение на тока оттук нататък.
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз ще си обновявам *** в къщи, към кого да се обърна та да дигнат малко данъците на комшиите и да ми дадат парите за ремонта на кинеФчето?
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме да плащаме акции за инвестиции, а не ПО-СКЪП ТОК !!!
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Увеличение на тока за инвестиции - само срещу акции за потребителите!!!!! Ново условие за протести и искания към ДКВЕР и ЕРП-тата.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спаведливо условие за всяко вдигане на цената на тока за ИНВЕСТИЦИИ, към ЕРП-тата и ДКВЕР: "Желаете да включите ИНВЕСТИЦИОННИ РАЗХОДИ в увеличението на тока? Моля, издайте акции срещу увеличението.
32
1
 
5
 
! Отговори
Справедливо условие преди 6 години
Справедливо е хората и потребителите да получават акции срещу увеличенията на цената на тока за ИНВЕСТИЦИИ. Нека това да бъде предложено на ДКВЕР за уреждане и да се включи като задължително искане в бъдещи протести срещу ЕРП-та и увеличения на цените. Така потребителите ще получават акции срещу СВОИТЕ инвестиции в ЕРП-тата с всяко вдигане на цената на тока за ИНВЕСТИЦИИ. Хората ще станат инвеститори в ЕРП-тата.
31
1
 
2
 
! Отговори
vazmuten преди 6 години
Vsi4ki bg partii i politici sa banditi i nacionalni predateli!vsi4ki bez nikvi izklu4eniq.ako nqkoga se namerqt poqvqt novi politici i napravqt taka 4e sega6nata propadnala strana se doblizi pone na polovina do rumaniq to tezi novite 6te budat100g non stop izbirani na vlast s statut na NACIONALNI GEROI!NO KOGA LI 6TE DOIDAT TEZI NOVITE S EVROPEISKIQ MORAL?????
30
1
 
19
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Българите и България не искат EVN !!!!
29
1
 
20
 
! Отговори
Вече няма да преди 6 години
гласувам с бюлетина, ще гласувам единствено с паве! Докато не бъдат натрошени критично количество политкратуни с павета и винкели, ще се опитват да ни грабят нагло.
28
1
 
6
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
Malko sa. Trqbva da sa pone 17%! :-P
27
1
 
8
 
! Отговори
Gele преди 6 години
кво им пука нали 20%-30% от абонатите им плащат само 20% от консомирания ток(подправени електромери)
26
2
 
12
 
! Отговори
Липса преди 6 години
Средна сметка ,,ДОМАКИНСТВО”.
Щяла да се увеличи с 3 лв., на ДОМАКИНСТВО ,ако тока се вдигне със 7 %.
Дори не се усещате , че EVN България използва липсата на образованост на политиците , журналистите , експертите- за да ви се надсмива .
25
2
 
14
 
! Отговори
ток преди 6 години
Трябва ли им пари да сменят въздушните електропроводи с кабелни! да ама въздушните са медни а ги сменят с кабелни чиито жила вътре са алуминиеви. Каква правят с медните които свалят те са наши ние сме ги плащали. Като ги продадат струват повече от това което слагат. Може и да са на печалба