Доган на дългата опашка за пари от КТБ – 694 хил. лева

Костов и Рашидов липсват, но сами признаха, че са имали депозити
Обновена: 18 авг 2015 14:13 | 18 авг 2015 09:25, Миглена Иванова
73
Доган на дългата опашка за пари от КТБ – 694 хил. лева

Германската Commerzbank, френската Societe Generale, както и Българската банка за развитие са банките, които първи ще успеят да си вземат парите при осребряването на активите на обявената във фалит Корпоративна търговска банка АД, показва списъкът, който Търговският регистър публикува късно снощи.

Трите банки ще вземат първи парите си въз основа на чл. 94. т. 1 от Закона за банковата несъстоятелност. Вземанията на двете чуждестранни банки и ББР са обезпечени.

Още по темата

Германската банка има да взема 12,45 млн. лв.

Основното вземане на френската Societe Generale пък е по договор за срочен заем за 41 млн. лева. Банката има да взема също така още 3,5 млн. лева.

ББР също има вземания за повече от 46 млн. лева по програма за рефинансиране на банки и програмата на KfW, по която вземанията са за над 142 хил. лв.

Общо обезпечените вземания възлизат на над 103 млн. лева.

Списъкът на синдиците включва вложители, както и лица с вземания по гаранции, начислени обезщетения, заплати, развалени договори и др.

С най-високи сума в списъка фигурират "Топлофикация София" – над 90 млн. лева и "Дунарит" с над 85 млн. лева. Сред другите интересни имена са "Телиш", Нуртс и Холдинг БДЖ (3,8 млн. лв.) и други кредитори, чиито вземания са придобити в резултат на договори за цесия.

В дългия 173 страници документ присъства и Българската фондова борса, която има да взема 271 072 лв..

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е имала 10,7 млн. лв. в банката, а НАП има да взема над 3,2 млн. лв. Агенция Митници също присъства в документа.

Списъкът, който е съставен към 22 юни, не включва вземания, които са били изплатени, тъй като са в обхвата на гаранцията.

Липсват имената на някои известни политици, в това число Иван Костов и Вежди Рашидов, които сами признаха, че са имали депозити. Същевмреннно почетният председател на ДПС Ахмед Доган присъства със сумата от 694 хил. лв.

Фондът за гарантиране на влоговете, който встъпва в правата на вложителите, също е в списъка. Към 17 август той е изплатил 3,647 млрд. лв.

Държавните болници МБАЛ Св. Анна София и МБАЛ Св. Анна Варна, както и МБАЛ Пловдив АД и МБАЛ Пловдив към ВМА София, също са в списъка на големите вложители, както и УМБАЛ Д-р Георги Странски ЕАД Плевен.

В документа фигурират и редица държавни и общински предприятия. Както споменахме по-горе, с най-много пари виси "Топлофикация София" – над 90 млн. лева, "Булгартрансгаз" има 60 млн. лева, БЕХ – 14,7 млн. лева, НЕК – 15 млн. лева, ЕСО – 5 млн. лева, а АЕЦ Козлодуй – 4,5 млн. лева. Летище София има блокирани 28,6 млн. лева.

Синдиците на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев на два пъти поискаха удължаване на срока, в който списъкът с кредиторите на банката трябваше да бъде готов и оповестен публично.

Междувременно, преди да излезе във ваканция, парламентът прие законодателни промени, с които стана възможно всички списъци и актове по обжалвания, свързани с процеса по несъстоятелност на банката, да се качват в Търговския регистър и да са публично достъпни. Това ще улесни процедурата по обжалване на решението на синдиците, ако има претенции срещу реда на кредиторите и определените им вземания.

Срокът за обжалване е 14-дневен, а след това синдиците имат още 7 дни да се произнесат по предявените претенции.

БНБ затвори КТБ и я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г., след като банката сама поиска това, неудържайки на масираното теглене от страна на фирми и граждани.

Още финансови новини от България четете в Investor.bg


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джобни пари за семки - вече ги е прежалил.
32
0
 
3
 
! Отговори
данъкоплатец преди 6 години
Хораааааа,пак ни прицакват!! Защо банки трябва да са първи в списъка, а не Фонда за гарантиране на влоговете,където от народа бяха налети 2 милиарда лева за изплащане парите на богаташите?Надали след банките ще останат активи за такава сума? Нали Бойко се кълнеше ,че ще се върнат парите на хората в хазната?
31
0
 
1
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Не завиждам на охраната му от НСО. Да го чака толкова време!
30
0
 
4
 
! Отговори
аха преди 6 години
До Анонимен 46Имат, а основният въпрос е защо е необходимо държавни структури да държат пари в частни банки ?
29
0
 
0
 
! Отговори
Винету преди 6 години
До червената армия. НИКОЛКО.
28
0
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
Къде са сега Местан и Ментата, които твърдяха, че ДПС няма нищо в КТБ?
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като гледам доста държавни учреждения,които ги изкарват на фалит, изненадващо имат сериозни банкови влогове
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прах в очите...Голяма работа кой колко пари има в банката...По-важен е списъка, кой колко дължи на ктб...Да се види кои фирми и хора са теглили заеми от по 40-50 милиона без реално да имат шанс да ги върнат..Такъв списък обаче не очаквам да се появи!!!
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Липсват, защото на Костов и Ръшидов им върнаха парите, затова!
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля, к'во ? 700 хиляди, бълха го ухапала Доганя. Ако ги изтърве, няма да си даде труд да се наведе да ги вземе.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
М О Ш Е Н И К ! КАК ПЪК МОЖА ДА СЕ ПРЪКНЕ В БЪЛГАРИЯ ТОЗИ !
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната лъжа. Такива като Доган и Гоце отдавна си взеха всичките пари от банката. Тези измишльотини, че щели да чакат на опашка ги разправяйте на филанкишията.
21
1
 
18
 
! Отговори
КИД ШЕЛИН преди 6 години
До НаивникДоган вложил пари !!! Тия от консултациите за ,,Цанков камък,, ли ???
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Топлофикация София има 90 милиона в КТБ а ревът ,че нямат пари и не можели да си платят газта понеже не си плащали абонатите и !
19
3
 
38
 
! Отговори
Наивник преди 6 години
Като чета коментарите се уверявам,че ПО-ГЛУПАВИ ХОРА ОТ БЪЛГАРИТЕ ЕДВА ЛИ МОЖЕ ДА ИМА! Във всяка нормална страна обществото ще иска да научи имената на хората,които са източили и фалирали банката,т.е. взели са заеми и не ги връщат. Ние се звериме и нахвърляме върху хората,които са вложили пари в банката! Няма такава друга държава в света!
18
0
 
23
 
! Отговори
да ама не преди 6 години
хвърлиха на кучетата окрадените,а крадците ги няма?
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KAK TAI KOSTOV I RASHIDOV SI VZEHA PARITE KATO BANKATA IZPLASHTA DO 200 000LV ??? TEHNITE SA MNOGO POVECHE
16
0
 
11
 
! Отговори
Snoop Dog-an преди 6 години
Хаха бълха го ухапала. Голяма ралта - некви си шестин хии леа.
15
2
 
20
 
! Отговори
ист преди 6 години
Смее ни се , защото си мислим, че 700 хиляди лева загуба са го трогнали. Не знаем колко е спечелил от фалита на КТБ.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, защо не станах и аз един агент на ДС то, после да имам хоби - хидроинженерство, и най-накрая да си спретна едни сараи и си пия вискито сутрин с кафето? Едни мечти ме обзеха не ти е работа.

Спонсорирани публикации