Лондон въвежда 24 км/ч максимална скорост

Летище Хийтроу ще таксува по 15 лири бензинови и дизелови коли
Обновена: 25 май 2019 14:16 | 25 май 2019 14:11, Анисия Иванова
10
Лондон въвежда 24 км/ч максимална скорост
Архив: Reuters

Максимална скорост от 24 км/ч и затваряне на основни улици по обедно време са сред радикалните мерки, които местните власти в Лондон планират за справяне със замърсяването и насърчаване на пешеходството. Миналия месец кметът на Лондон Садик Кан увеличи чувствително "таксата замърсяване" за влизане в централните части на града

На първо време те ще се приложат в т. нар. "Сити" - финансовия център на столицата, където над половин милион души ходят на работа всеки ден. Броят на автомобилите в района е намалял наполовина за последните 20 годиниq благодарение на таксата за замърсяване и поощряването на велосипедите.

Но според City of London Corporation, която управлява Ситито, това не е достатъчно. Целта е автомобилите да спаднат с още 25% до 2030 година, и с 50% до 2044.

Ограничаването на максималната скорост до 15 мили в час (24 км/ч) може да влезе в сила още през 2021 година, като само изчаква одобрение от транспортното министерство. Така или иначе средната скорост в района в момента не надхвърля 17 км/ч заради тесните улици и задръстванията.

Според представители на корпорацията мярката ще е полезна, защото вредните емисии на автомобилите са най-високи, когато те ускоряват. Отделно те планират три от основните улици в района да бъдат отворени само за електромобили. Други артерии пък ще бъдат затваряни по обедно време, за да насърчат работещите да отидат да обядват пеша.

Подобни мерки се обсъждат и за целия Лондон, чийто кмет Садик Кан обяви борбата със замърсяването за свой приоритет. От миналия месец в центъра бяха въведени нови, доста по-високи такси за по-стари автомобили.

Подобна такса ще бъде въведена и на летище Хийтроу от 2022 година - всички по-стари бензинови и дизелови автомобили ще плащат солено не само за паркиране, но и изобщо за възможността да стигнат до летището. Таксата ще е между 10 и 15 британски лири на кола, потвърдиха от управата на Хийтроу.

Още за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации