Живот под полицейска защита: Сестрата на убитата жена в Костенец

Надя Шишкова хвали охраняващите ги полицаи, но "ситуацията е абсурдна"
29 май 2019 15:00, Елка Василева
19
Живот под полицейска защита: Сестрата на убитата жена в Костенец
Снимка: архив, Булфото

Надя Шишкова, която е учителка в българското училище във Вашингтон, вече втора седмица е под полицейска защита в България, след като нейната сестра Милена беше жестоко убита в Костенец. Заподозрян е приятелят на жената, но полицията още не може да го открие.

“На 10 май получих обаждане по телефона от другата ни сестра, че Милена е била нападната в дома си и убита. На следващия ден купихме билети с цялото ми семейство и дойдохме в България”, каза в интервю за BG VOICE Надя, която полицията укрива и пази към този момент.

“Той беше обсебен от нея. Никой не очакваше, че този човек ще психяса, казва Надя. – Той е човек на крайностите, но това е шокиращо – как я е нападнал в дома й! Тя е намерена със завързани ръце и убита по особено жесток начин Като резултат от това семейството е под полицейска защита до залавянето на Стоян, защото той се е превърнал в масов убиец.”

След убийството на Милена Шишкова в Костенец беше извършено още едно – труп на мъж е намерен на метри от дома на 43-годишния Зайков няколко дни след като откриват тялото на жената. Убитият 42-годишен мъж е трети братовчед на издирвания и е живеел в близост до дома му. Открит е с огнестрелна рана в брадата.

20 дни минаха: Издирването на Зайков – различно от PR акциите

Докато издирването на Зайков продължава, животът на роднините на Милена е в застой.

“Не можем да се приберем вкъщи, не можем да извършим погребение, нито можем да работим, да изкарваме пари и да си плащаме сметките. В безизходица сме, защото всичко е в едно замръзнало състояние и в едно блато, от което няма излизане. Не могат да освободят тялото, защото не могат да заловят убиеца, не могат да намерят и оръжието”, разказва Надя.

Още по темата

14-годишният син на Милена, който открил тялото, е бил разпитван в продължение на часове в полицията. След това разпитват и Надя, която казва, че върху семейството се оказва огромен натиск от полицията. “Една психоложка дори ме обвини, че укривам информация от нея, с много груб маниер и ужасно поведение. Тя казала в прав текст на сестра ми – заради вас не можем да хванем убиеца. Все едно ние го укриваме, а нали ние сме жертвите”, разказва Надя за сблъсъка с българските следователи.

“Тя от много време не желаеше да живее със Стоян, опитваше се да го напусне. Но той я тероризираше, имаше психически тормоз от негова страна. Всеки път, когато тя събереше кураж да се разделят, той я принуждаваше да се върне. Заплашваше я, че ще се самоубие, че не може без нея да живее”, казва Надя. Но според полицията Зайков не убива себе си, а майката на детето им.

“Той в миналото се е крил повече от две години от властите, когато е бил в предишно нарушение на закона. Той е неоткриваем. Много ресурс са въвлекли полицията и би трябвало да го хванат. Той е изпечен в това да се укрива”, обяснява Надя.

Докато Зайков е в неизвестност, двете живи сестри и майка им заедно с 14-годишния син на Милена, дъщерята на Надя и малкото бебе на третата сестра са под защитата на полицията. Трябвало да се местят вече няколко пъти, единия път, защото се наложило да извикат Бърза помощ за майка им и така локацията им била компрометирана.

“Ние се местим вече три пъти. Един ден местене с всички деца, багаж, коли, бронежилетки е просто ужас за всички”, разказва Надя, която не крие добрите думи за охраняващите ги полицаи.

“Много съм впечатлена от професионализма им – толкова са добри, загрижени. Те са на невероятно ниво. Опитват се всячески да помогнат. Шефът им идва на всеки няколко дни да проверява как сме, от какво имаме нужда. Изпращат психоложка за децата и тя им носи подаръци. Хората са много добри, но ситуацията е абсурдна”, казва Надя.

Семейството има нужда от финансова помощ, затова и приятелите на българката във Вашингтон започнали кампания за дарения. Само за самолетни билети досега са похарчили над 7 хиляди долара и трябва да купят билети за обратно на Надя и дъщеря й, предстои операция на щитовидната жлеза на третата сестра. Докато са в програмата за защита на свидетелите, никой не може да работи, а след това ще трябва заедно да се грижат за 14-годишния син на Надя, който остава сирак.

“Държавата поема голямата част от разходите – по охраната и сигурността. Но има една част, която ние трябва да заплатим – престоя и храната, които се плащат като на хотелски начала, обяснява Надя. – Държа се за последното зрънце надежда – моите приятели от Вашингтон, които ме подкрепят.”

Надя иска час по-скоро да могат да изпратят Милена в последния й път и да има някакъв завършек, след който да започне процесът на успокоение за семейството.

“Един кошмар, ужасно чувство е да се намираш в такъв момент на застой – не можеш ни напред, ни назад. Всички разчитаме, че скоро ще го заловят и да продължим живота си”, казва през сълзи Надя.


 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
циркове пак преди 1 година
"...се наложило да извикат Бърза помощ за майка им и така локацията им била компрометирана...багаж, коли, бронежилетки" Мвр-то много филми гледа и се пръска от мозък. Че и аз да видя деца с бронежилетки и аз ще се чудя какви са тия?! А иначе някоя семпла количка, някое бусче за багажа и малко ли свободни стаи има по хотелите? На някой ще му прави впечатление семейство с деца в хотел??
16
1
 
4
 
! Отговори
Иманяр преди 1 година
Около Костенец и в Района на Рила планина има множество добре скрити малки пещери дълги по 10-20 метра .Входовете им са толкова тесни ,че по дебел мъж от Зайков няма да може да се провере.Много лесно може са им се замаскира входа .Само много малко част от иманярите в региона знаят за тях НО иманяр но куки никога няма да съдейства .100% Зайков се е запасил с достатъчно храна още преди убийството и се готви да живее до зимата в някоя пещера. След което като утихне шумотевицата ще духне на вън
15
2
 
9
 
! Отговори
Ханс преди 1 година
Тая е толкоз българка и учителка колкото аз съм професор.....
14
0
 
4
 
! Отговори
"ж"унгла преди 1 година
Е те тука негово величество от Банкя требеше да даде пари , а не 70 хиляди долара за пренасяне на труп на откачалник.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък вярвам в родната полиция и съм почти сигурна, че до края на летния сезон ще го локализират къде и до колада най-късно ще бъде заловен !
12
2
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
Всеки ден помагаме на Зайковците- купуваме им кисело мляко хляб и ги питаме добре ли са от какво имат нужда - Видяли ли са Зайков в някой бидон със зеле? - Винаги им помагаме - дори самолетните билети ще бъдат платени защото те са най евтиното от цялата "операция" Зайков- ЩЕ ГО ЗАЛОВИМ !! АКО НЕ СЕГА - ТО ДО 2030 Г ЩЕ ГО ХВАНЕМ !! Купуваме редовно банички и на ромите- ако видят Зайко да кажат къде е !Общо взето всички топ Криминалисти и ОТРЯД КОБРА работим по въпроса как да хванем Зайко Байко!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Офф ужасно е! Горките хора... Не искам да си представям през какво преминават. Дано скоро случаят се разреши поне за тях. Убиецът най-вероятно се е самоубил някъде, иначе досега щеше да е изгърмял, не е толкова богат че да може да така умело да "изчезне" иначе.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шкембе войводата да събира чета верни македонски комити и заедно с Джамбазката да ги повеждат да го дирят. То се е видяло, че МВР няма да свърши нищо, току виж МВРО обаче го заловило.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай ***

Ама естествено че никой не го търси! Как очакваш връзкарите в МВР - до един галеници на някой гербав велможа - да се катерят по баири, да се врат из трънаците, да ги хапят комари и кърлежи и пр.??? Те са назначени да дремят в патрулката или по барчетата цял ден!
И не - имат техника - термокамери, дронове и други глезотийки последна дума на техниката, за които данъкоплатеца се е бръкнал дълбоко в джоба, ама няма кой да я използва!
8
1
 
16
 
! Отговори
Бай Ганю преди 1 година
Даааааа, виждам тука някой четат и вярват. Истината е ,че никой не го търси. Имам предвид че днешните български полицай първо нямат нужната подготовка да разследват и издирват. И второ нямат качествена техн. логистика или незнаят как да боравят с нея. Всичко е пунта мара което води до нулев резултат и излишно прахосване на енергия и пари. След толкова дълго търсене тия хора трябва да бъдат сложени под тайно наблюдение , а не да ги крият и да им пречат да съществуват.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя мъж не го знам дали е виновен или не, но е лесна жертва за набеждаване жертва. Много е удобен и едва ли някой ще си прави труд да разследва истински. Ако го намерят ще го осъдят без всякаква друга алтернатива. Но далеч по-удобно ще е на ушевите да го намерят самоубит.
Ами ако именно за това се крие ? Нима не знае, че в бг за убийство дават максимум 10 години от които ще лежи най-много 5. Защо му е да рискува да бъде застрелян ?
6
0
 
41
 
! Отговори
а преди 1 година
Ако бате Зайко дължеше пари на Изи кредит, щяха да го хванат за 2 дни...
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама тия още ли го чакат там сам да се предаде да вземат да си размърдат и шкембеата и да го потърсят.
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко милиона ни струва невъзможността на мвр да залови зайко байко?
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия както гледат в една посока към дерето Чане ще дойде точно откъм търба им от равното и ще ги изпозастреля. Или го чакат откъм долината със скок на нинджа да изскочи и да гo зърнат.
2
2
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Поне някаква джапанка или чорапче на Зайков отрихте ли днес или поне салфетка в която да се е изсекнал!???
1
3
 
18
 
! Отговори
rusnak преди 1 година
Вие добре ли сте, да ни занимавате един месец с полицията???

Спонсорирани публикации