В търсене на идентичността си: Казахстан къса с кирилицата

Мнозина определят промяната като ненужна и скъпа
Обновена: 30 юни 2019 17:13 | 30 юни 2019 17:05, Боряна Павлова
229

В часовете по казахски език в Казахстан засега учениците учат кирилицата. Съвсем скоро ще трябва да променят това и да усвоят латинската азбука.

Правителството планира да премахне използването на кирилицата в следващите години. За учителите това означава да преминат курс на обучение.

"За нас учителите промяната ще е по-трудна, защото ние вече сме свикнали с кирилицата, а децата са малки и бързо ще научат новата азбука", казва Мираш Алимжанова пред DW.

Друга учителка, Айгул Ибрахимова, посочва, че родителите скоро няма да могат да помагат на децата си, защото няма да са учили по същите правила. Тя се притеснява, че основните трудности ще легнат на раменете на учителите.

Езикът в страната като цяло е спорна тема. Официалните езици са два - казахски и руски, но на някои места децата сами могат да изберат кой език да учат. Повечето говорят свободно и двата езика.

В Алма Ати магазините вече започнаха да поставят нови табели. Правителството също ще трябва да подмени табелите, както и да преведе всички официални документи и учебници.

Късането с кирилицата е част от опита на Казахстан да намери своята идентичност и властите не пестят пари. Няколко от съседните азиатски държави също смениха азбуките си след разпада на СССР.

Повечето казахстанци обаче гледат скептично на планираната промяна. Те не виждат смисъл и предимства от промяната, която ще струва скъпо.


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
1
 
! Отговори
Номад преди 1 година
Хей, българи !!!Нали сте най-старата и умиращата нация!!???!Някой коментарите са толкова жлъчни!!! Откъде имате толкова злоба?Какво лошо направиха казахстанците на вас?Защо не гледате на себе си !!! Господ от горе гледа !!!Защо не премахнете мизерията в страната??? Защо толкова сте загрижени за Казахстан?!!Не можете да се разберете със собствената история!! Толкова време губете за да пишете гадости . По-добре управете живота в България!!!
157
1
 
1
 
! Отговори
луд козар мустаба преди 1 година
до Mustafa
"Ако не беше чумата СССР да приватизира националните богатства на толкова тюркски републики и да се опита да асимилира хората сега щеше да има турски съюз. Азери, казахи, узбеки, а също и руски републики като Татарстан, Чува, Башкуртистан са тюркски народи с тюркска обща история и нямат проблем с идентичността."

Ти не си мустава, ти си ЧУВА . Хи Хи .Искам да попитам кой е предводител в този съюз?
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква идентичност може да имат тези вчерашни чергари, които променят името на столицата си на всеки пет години?
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
За Индия:
" официалния език е английски и ползват латиница.всяко дете завършило средно образование свободно говори и пише на английски"

Хах! Свободно говорели? Ти разговарял ли си с индиец? 99% са просто ужасващи.
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви са тея държави, кви са тея имане .. леелеееее ... хахах. Аз все си мислех, че са някакви от Стар Трек.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ок. Да са живи и здрави. Не съм им господар, че да им казвам, какво и как да правят. Така са решили, така искат.
152
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народ който пише на кирилица и изповядва православие не ми го хвали!
151
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предпочитам децата ми да говорят английски и пишат на латиница.Така ще имат много по добри възможности в живота
150
21
 
3
 
! Отговори
Ю кортес преди 1 година
Чехия Полша и Унгария ползват латиница и се чувстват много по близо до европейската християнска цивилизация.също и се развиват по добре.дори Румъния се ползва от латиницата и напредъка им е виден
Кирилицата е азиятщина докарана от византийски чиновници и прокарваща византийски политически интереси.
149
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирилицата е отживелица която пречи на младите хора.един от основните фактори Индия да има толкова много специалисти медици и айти е че официалния език е английски и ползват латиница.всяко дете завършило средно образование свободно говори и пише на английски и всяка информация за него е достъпна.
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е все едно във футбола да развалиш готов отбор и да го напълниш със "звезди".
147
20
 
8
 
! Отговори
Mustafa преди 1 година
Ако не беше чумата СССР да приватизира националните богатства на толкова тюркски републики и да се опита да асимилира хората сега щеше да има турски съюз. Азери, казахи, узбеки, а също и руски републики като Татарстан, Чува, Башкуртистан са тюркски народи с тюркска обща история и нямат проблем с идентичността.
146
5
 
16
 
! Отговори
Желев преди 1 година
Ми те са близо до Китай може и него да учат а някои докато го научат може и в пенсия да излязат.Изпусни питомното, иди да търсиш дивото из степите.
145
11
 
31
 
! Отговори
kireza преди 1 година
ПО ВЪЗРАСТНИТЕ КАТО МЕН НАВЯРНО СИ СПОМНЯТ,ЧЕ И МНОГО НАШИ БЪЛГАРИ-БРИГАДИРИ УСВОЯВАХА КАЗАХСТАНСКИТЕ СТЕПИ....МНОГО РУСНАЦИ ОСТАНАХА ДА ЖИВЕЯТ ТАМ И РАЗВИВАХА ИКОНОМИКАТА И КУЛТУРАТА В ТЕЗИ ТЕРИТОРИИ....АКО НЕ БЕШЕ СССР,КАЗАХИТЕ ОЩЕ ЩЯХА ДА СА НЕГРАМОТНИ И ДА СИ ПИЯТ КУМИСА И ДА ВОНЯТ НА ПЪРЧОТИНА...А КИРИЛИЦАТА Е НАЙ СЪВЪРШЕННАТА АЗБУКА В СВЕТА...ЛАТИНИЦАТА Е ЗА *** КАТО АНГЛОСАКСИТЕ!!!
144
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До те

Не ***, ако не бяха българите да ви образоват на военно дело и писменност, нямаше да ви има сега.
143
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквито и интриги да плетат, Русия ще си остане суровинен заден двор на България.
142
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той и Путин по едно време щеше да сменя Българската азбука с Латиница, но нещо се отказа. Сергей също обмисляше да се поклони. Българите трябва да си я пазим.
141
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската империя запазва казахите от унищожение и поробване от съседни,враждебни на тях племена
140
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Руската Империя присъединява тези земи тя заварва там малобройни номадски народи.Степи и полупустини,трудни за живот.Русия цивилизова и образова местните казахи,ограмотява ги и подобрява живота им.Донася до тях ценностите на цивилизацията.В Руската империя и СССР казахите се развиват и умножават,придобиват самочувствие на достоен народ а не племе.В Америка отдавна щяха да са ги избили,като индианците.Сега някой от Запад ги ръчка,опитват се да направят сценарий за нова антируска държава
139
0
 
9
 
! Отговори
ss преди 1 година
До ШибиРиби: На влизане в Белград/Сърбия/, има огромен билборд, на който пише: Добре дошли в страната на кирилицата!!,/ на сръбски!/, така че не драскай глупости!