Рюгьон – прокълнатият хотел на Северна Корея

И до ден днешен, впечатляващата сграда е необитаема
10 авг 2019 18:55, Нели Христова
31
Рюгьон – прокълнатият хотел на Северна Корея
Снимка: Reuters

В центъра на Пхенян се издига огромна лъскава сграда с формата на пирамида. Това е хотелът Рюгьон - най-прокълнатото място в Северна Корея.

Строежът на хотела започнал през 1987 година. По план, той трябвало да има 105-те етажа, които да се издигат на височина от 1000 метра. Гостите щели да бъдат настанявани в 3000 стаи и да вечерят в ресторанти с панорамна гледка. Рюгьон трябвало да отвори две години след началото на строежа. Ала това така и не се случило.

Мечтаната височина строителите на хотела стигат едва през 1992 година. Още 16-години сградата стои куха - голият бетон и желязо са изложени на показ, а конструкцията е надвиснала над Пхенян все едно е чудовище. По това време, Рюгьон, който бил в средата на целия град, получил прякора си - Прокълнатият хотел.

За да не стои така заплашително, хотелът е покрит със стъкла и LED осветление, което трябва да превърне бетонният кошмар в един цветен спектакъл през нощта. Строителните работи започвали и спирали постоянно. И до ден днешен, Рюгьон е затворен. Въпросът, дали някога, някой ще стъпи в него, все още е надвиснал над Пхенян.

Продукт на Студената война

Така, както САЩ бил в Студена война със СССР, така и Северна и Южна Корея се опитвали да се надскочат, без да изпращат ракети една срещу друга. Година преди да започне строежа на Рюгьон, в южнокорейска фирма построила най-високата сграда в света - хотел в Сингапур. Враговете също така били избрани и за домакини на летните Олимпийски игри през 1988 година. Северна Корея трябвало да ги надскочи. 

Страната организирала собствено спортно състезание, насрочено за 1989 година и планирала да построи най-високият хотел тъкмо на време за събитието. Но заради инжинерни проблеми, така и не успели да издигнат Рюгьон за краткото време. А Северна Корея вече била пръснала милиарди долари за организирането на спротния фестивал - построила нови стадиони и пътища. СССР се разпаднал. Страната влязла в икономическа криза.

Строежът на Рюгьон бил замразен. Кранът висял заплашително над сградата до 1992 г.

Хотелът всъщност трябвало да изглежда като планина, а не като пирамида, тъй като планините имат важна символика за Северна Корея, най-вече, защото върховните лидери се раждали в... тайни военни лагери във върховете на планини. Рюгъон е една от най-восоките сгради в света - по-висока дори и от Айфеловата кула.

Втори опит. 

След 16-годишна пауза, започнали нови строителни дейности по хотела. Ръждясалият кран бил премахнат, а работниците положили метални и стъклени панели за 180 милиона долара. Работата приключила през 2011 г. и започнали спекулациите - ще отвори ли Рюгьон.

През 2012 година, собствениците на Кемпински обявяват, че част от хотела ще приеме гости в средата на 2013 г. Няколко месеца по-късно обаче се отказват от сделката, тъй като влизането на пазара в Северна Корея било "невъзможно".

Хората започнали да говорят. Една от версиите била, че конструкцията на Рюгьон не била достатъчно издръжлива, а материалите - некачествени. Ала всъщност, много малко работа е свършена във вътрешността на хотела. Почти нищо по интериора не е започвано. Има един единствен работещ асансьор, който стига до 99-я етаж на сградата.

Светло бъдеще?

На Рюгьон бе вдъхнат втори живот благодарение на монтираното LED осветление, което го превръща в едно неописуемо светлинно шоу. Но и в перфектна платформа за пропаганда. 4-минутна програма, излъчена по фасадата на хотела, разказва историята на Северна Корея, от нея струят политически слогани, а на върха се вее знамето на страната. Разбира се, светлините не красят града постоянно, а само когато има специален повод.

Наскоро, ремонт бе направен около сградата. Вече всеки може да се приближи на сантиметри от нея... но все още не може да влезе.

През 2018 година, върху фасадата на хотела е изписано името му и то на латиница. Но въпросът остава - ще отвори ли? Години наред правителството се срамува от сградата. Фотграфите са предупредени да я изрязват от снимките на важни събития. Добавянето на LED осветлението върна за кратко гордостта на Северна Корея. Но сградата вече не е най-високата на острова. Южна Корея отново е първенец.

Според експертите, нещо определено се случва вътре в сградата, а правителството няма да остави още дълго, недовършеният строеж да ги засрамва.

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
2
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Що за евтина прокапиталистическа пропаганда.
24
5
 
6
 
! Отговори
Цветан Цветанов преди 4 години
Това е сградата на Артекс. Не се казва Рюгьон, а Гербгьонсурат. Прокълнатият асансьор стига до терасата със сауна на 105 етаж, собственост на Пламен Иванов.
23
1
 
5
 
! Отговори
До Чавдар Михов преди 4 години
Явно по логиката на авторката - щом Северна Корея е на полуостров, а и Южна Коря също е на полуостров, то двете заедна са си на цял остров!
22
0
 
4
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
"Но сградата вече не е най-високата на острова. Южна Корея отново е първенец."Ама и двете държави не са на остров.Сградата не е достигнала проектната /според дописката/височина от 1000м,въпреки,че е достроена.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** има проблем с правописа (българския), а и от там с всички учебни предмети до 4-ти клас "остров"!Все пак на хотела не са му паднали за 42г. плочките или да се е срутил, за разлика от Граф Игнатиев!Явно е, че нямат ама могат, у нас обратно имат ама ... Ха познайте какво. Приятна неделя!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън дрън пропаганда....
19
3
 
3
 
! Отговори
И какво преди 4 години
До СтрелковТо има и клип че Севена Корея е световен шампион от 2014г.Това не значи че е вярно
18
0
 
18
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
"Но сградата вече не е най-високата на острова. Южна Корея отново е първенец."На кой остров, бе ***?
17
9
 
14
 
! Отговори
Стрелков преди 4 години
Тоя дето е писал статията май е забравил, че има интернет, Ютуб и т.н.Хотела работи отдавна, хората пускат видео от него. В Гугъл-мап може да се видят снимки от стаите и т.н.То бива бива пропаганда ама това е не оливане, а о.и.ане - рядко...
16
3
 
32
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
Този който е преписал статията е *** , по мое време е щял да стигне до четвърти клас!
15
1
 
42
 
! Отговори
Тц тц тц преди 4 години
Хотелът има 105 етажа и е висок 330 метра, не знам откъде ги измислихте тия 1000 м. Най-високата сграда в света е Бурж Халифа в Дубай 828 м.За инжИнерните ви прУблеми дЪ нИ гУворим, ама въобще!инжИнери!!!!!
14
11
 
19
 
! Отговори
Футуреисбрайт преди 4 години
Гьол за 2 милиарда , отсечка Хемус за само 100 години , хидроинжи нери , основен ремонт на току ремонтирания .....участък ....тоест вече сме в бъдещето.
13
2
 
11
 
! Отговори
хах преди 4 години
Баси, град без реклами по блоковете...
12
0
 
21
 
! Отговори
Васко преди 4 години
Какъв остров бе? Северна и Южна Корея са ПОЛУостров.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето затова комунизмът ще е вечен,защото само при този строй на бъдещето могат да се строят хотели от по 1км. височина. И всяка година от сега нататък, С.Корея ще бъде домакин на Свтовното По ,,Скачане с Парашут от Място''. За местните ще може и без парашут.
10
1
 
31
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До УжасОтдавна българската журналистика е ударила дъното. Сега търсят багери за да продължат да копаят!
9
4
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Сградата е с формата на ракета, а не на пирамида. Това се вижда и с просто око. Едно е да и сложиш китайско лед осветление с рекламна цел, но съвсем друго е да захраниш цялата с ток, а той не достига в севера.
8
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе кво се тая сев. корея ви мори бе? Ми тя на хиляда-хиляди км. от милата ни татковина, дето хората *** от глад, роми ги бият и обират, прасетата по настояване на ЕС са избити и си купуваме самолети от завод, дето не е построен още, но за това пък ги плащаме в кеш СЕГА!
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Били пуснали лотария ,,Червена Карта'' за Сев.Кореа преди време,ама нямало желаещи и я били спряли.
6
0
 
24
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Днес.бг "инжинер" се пише с Е - инженер!

Спонсорирани публикации