Кои са държавите с най-големи демографски проблеми?

Някои от тях са имали политики срещу високата раждаемост
20 юли 2020 17:35, Нели Христова
32
Кои са държавите с най-големи демографски проблеми?
Снимка: БГНЕС

Голямо проучване, публикувано в "Лансет" предвиди, че спадането на раждаемостта в почти всяка страна ще доведе до рязко намаляване на населението до края на века, а това ще нанесе огромна щета на обществата. Но кои са държавите, в които промяната на населението е най-драматична и какви мерки се взимат, за да се предотврати това?

Още по темата

Населението в Япония ще намалее наполовина

Япония вече е преминала своя пик през 2017 г., когато населението й е било 128 млн. души. В края на века обаче нещата ще изглеждат различно, ако не се вземат мерки. Учените от "Лансет" предвиждат спад на населението до 53 млн. души. А Япония вече има най-застаряващото население. На територията й живеят и най-много хора над 100 години. Това вече води до натоварване на работната ръка и се очаква проблемът само да се влошава.

До 2040 година възрастните хора ще представляват 35% от населението. Това, комбинирано с ниската раждаемост от едва 1,4 раждания на една жена, ще доведе до недостиг на хора за работните места. Нужен е коефициент на раждаемост от 2,1 за да могат държавите да поддържат сегашната бройка на населението си. Това принуди Япония, която се отнасяше предпазливо към миграцията, да облекчи ограниченията, за да се справи с проблема. Но не са рядкост и новините за експлоатация на мигранти като работници.

Италия - ниска раждаемост, много миграция

Подобно на Япония, населението на Италия също застарява и ще намалее наполовина до края на века. От 61 млн. през 2017 година италианците ще станат 28 млн. до 2100 г. И сега възрастните хора над 65 г. представляват 23% от населението на страната през 2019 г. За да се справи с ниската раждаемост, през 2015 г. държавата стартира програма, която да отпуска по 800 евро на двойка за родено дете. И все пак раждаемостта тук е сред най-ниските в Европейския съюз.

Но Италия има и друг проблем - много млади хора напускат страната, за да работят в чужбина. Според статистиката 157 хил. души са мигрирали далеч от страната.

За да се справят с бързия спад на неселението, някои градове приемат свои мерки. Те продават къщи за 1 евро или плащат на хора да живеят на дадено място, стига да започнат свой собствен бизнес. Някои градове в Испания, чиято съдба е подобна на тази на Италия, също взимат подобни мерки.

Китай, който поиска родителите да имат само по едно дете

През 1979 година Китай въведе спорен закон - държавата настоя семействата да имат по едно дете, тъй като се притесняваше как бързо нарастващото население ще се отрази на икономиката й. Сега азиатската държава е изправена през същия проблем като останалите - раждаемостта в най-населената страна в света намалява рязко.

Според "Лансет" пикът на населението на Китай ще дойде след 4 годити, когато ще стигне 1,4 милиарда души. До 2100 година те обаче ще намалеят на 732 млн. През 2019 година раждаемостта е паднала на най-ниското си ниво от 70 години. Според много експерти, страната е "тиктакаща демографска бомба" и след години по-малкият брой млади, работещи хора ще трябва да издържат увеличаващият се брой възрастни хора. Това ще бъде катастрофално за една от най-големите икономики в света.

Притесненията около намаляването на населението накара Китай да прекрати политиката за едно дете през 2015 година. Сега двойките могат да имат две деца. И макар раждаемостта леко да се увеличи, тенденцията не успя да се обърне в дългосрочен план.

Иран забранява вазектомията и продажбата на контрацептиви

След Ислямската революция раждаемостта в Иран скача, но след това държавата въвежда мерки за контрол на популацията. Сега населението на Иран също намалява, а страната е изправена пред риск - да се превърне в една от най-застаряващите държави в света през следващите 30 години.

Раждаемостта там е под 1%, а според експертите това се дължи на икономическите трудности. В опита си да засили раждаемостта, държавата забрани вазектомията при мъжете и продажбата на контрацептиви на жените, освен ако здравето им не е застрашено.

Раждаемостта в Бразилия спада заради сапунените опери 

Спадът на раждаемостта в Бразилия през последните 40 години е драстичен - от 6,3 раждания на една жена през 60-те години до 1,7 според последните проучвания. От 211 млн. през 2017 г. населението на Бразилия ще падне до 164 млн. през 2100 г. А според проучване от 2012 година, спадът на раждаемостта се дължи на сапунените опери, които показвали по-малки семейства.

Но въпреки че се опитва да се справи със спада на раждаемостта, Бразилия се опитва да ограничи и друг проблем - прекалено многото майки в тийнейджърска възраст. За това властите започнаха кампанията "Първо юношеството. След това бременността"

В Индия Моди моли за по-малки семейства

Според "Лансет" Индия ще заеме мястото на Китай в класацията за най-голямо население. Това ще се случи, въпреки че и нейното общество намалява. Очаква се то да спадне от 1,3 милиарда през 2017 г. до 1,1 милиарда до 2100 г. Нивото на раждаемост в страната е сравнително добро - 2,6 деца на една майка. През 1960 г. то е било 5,91.

А докато другите държави молят за повече деца, президентът Моди се обърна към индийците и ги призова да имат по-малки семейства, тъй като рязък скок в населението би се отразил негативно на страната.

Населението на Нигерия се увеличава 

Една от страните, в която населението не намалява, е Нигерия. Там се очаква населението да се утрои до 2100 г. Така, тя ще се превърне във втората най-населена държава в света със 791 млн. души. Според експертите Нигерия ще има най-голямата работническа сила, което ще увеличи БВП-то й.  Но има и недостатъци - увеличаването на населението ще представлява трудност за инфраструктурата на страната, за това държава обмисля мерки, с които да ограничи раждаемостта.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 месеца
Африка, Азия и Латинска Америка увеличават населението си с подобни на ***... Европа и Северна Америка намаляват. Например Бангладеш и Чехия, сравнете сами данните от уикипедия
19
0
 
2
 
! Отговори
😉 преди 2 месеца
А България?
18
0
 
4
 
! Отговори
BULGARISTAN преди 2 месеца
най бързо топящата се нация в света
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Паляка

Черна гора говорят сръбски.и нямат език и история,
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 16

Слушай един стар тотаджия: никога не залагай срещу Кристал палас, когато са гости, колкото и силен да е домакина. Вероятността да те издънят е над 70%.
15
1
 
17
 
! Отговори
Ива преди 2 месеца
до 100години... те не знаят след 5 години ко ще стане... камо ли след 100...
никой не знае дали война няма да стане или други събития ще повлияят негативно или позитивно.... я виж рухне Западна Европа или САЩ и се напълни Източна Европа с Бели и Образовани Хора... то това дето импортират в Западна Европа ще ги вкара в граждански въоражен конфликт... Бейбибумърите отиват в пенсия... ония ми ти мислят за Нигерия през 2100 година, дето след 10-15 години 80% от работата ще се прави от роботи...
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
няма ни в класацията, понеже вече сме изпаднали от всякакви класации... благодарение на 31 г преход и крадене на милиарди
13
3
 
20
 
! Отговори
Интелигентните хора преди 2 месеца
подхождат отговорно при семейно планиране.Дават си сметка като създадат
човек,как ще го отгледат,възпитат,образоват,каква професия ще си избере
за да е полезен за себе си,семейството си и обществото.Плевелните раси и
етноси с непомерното си плодене създават неквалифицирана работна сила,
която със затруднения се изхранва и повече консумира(в абсолютни
показатели),отколкото създава блага.Човечеството чрез изродената демокрация
и повече права от задължения неумолимо върви към регрес и гибел.
12
12
 
10
 
! Отговори
Правя си изводи преди 2 месеца
Очертават се три варианта на решение на проблема:
- Рязко увеличаване и на пенсионната възраст, и на пенсионните вноски. Ако работим до 70-годишни и внасяме два пъти повече пари за пенсия в лични, неприкосновени партиди, няма да ни гледат накриво когато остареем.
- Подмолно изобретяване на вирус, който мори все живо над 68-70 г. при условие, че стане задължително всеки да работи до 65-68 г. и да си прави вноски за пенсия.
- Незабавно и безкомпромисно спиране на всякакви помощи за безделници.
-
11
4
 
26
 
! Отговори
Stalinista преди 2 месеца
Ако прирастът е от Африка, Близкия Изток, Афганистан и прочие, по-добре демографски проблеми
10
0
 
21
 
! Отговори
Относно старците - 2 преди 2 месеца
Но ако държавата отнема твоите пенсионни вноски докато си още млад и работиш,
с цел да плаща с тях пенсиите на сегашните пенсионери и да й остават пари, за да дава соц. помощи на безделници, тогава ще се окаже, че когато остарееш, ти ще си един вид нежелан кредитодател.
В смисъл, че щом си правил пенсионни вноски, на старини ще очакваш те да ти бъдат върнати под формата на пенсия. Но ако не живееш дълго, ще освободиш държавата от задължението да ти върне парите, което ти е отнела навремето
9
3
 
24
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
Проблемът с намаляването на населението е решим,като се стимулира раждаемостта на качествени хора(предимно бели),а могат и да се произвеждат промишлено.Въпросът е да им се осигури възможност за развитие в страната-нещо,което никак не се получава в последните 30 години...Защото да се произвеждат емигранти е меко казано безсмислено.
За внос на лош материал от Африка и Азия и дума да не става!
8
0
 
18
 
! Отговори
Относно старците - 1 преди 2 месеца
Ако има разумна стратегия относно осигуряването на достатъчно парични средства за старини, тогава продължителността на живота няма да създава проблеми.
След като има предостатъчно пари да купува вещи и услуги, възрастния човек ще стимулира развитието на икономиката. Никой не може да ти държи сметка кога и как ще харчиш собствените си пари. Ако си решил да пестиш за старини и имаш възможност да натрупаш достатъчно, ти си в правото си да живееш дълго,
за да си ги похарчиш.
Но ако държавата ......
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наша милост,къде е?
Забравих то вече не е държава,то е протекторат!
6
5
 
27
 
! Отговори
:-) преди 2 месеца
Изводът е, че белите държави все повече ще почерняват
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турция заселва бежанци и ислями до бг стига да учат турски език.
4
5
 
13
 
! Отговори
търговец преди 2 месеца
хубава новост че в Бразилия населението ще намалява това ще спаси горите на амазонка белите дробове на планетата
3
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България си е екстра. По малко хора по добре. Лошия материал заминава и остават само качествените хора които да разполагат с повече ресурси.
2
4
 
24
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 месеца
За Япония и Китай не се притеснявайте!Ако трябва ще произведат необходимите деца на конвеер.Особено пък Китай.
Истинският проблем са държавите,където населението РАСТЕ!
1
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На практика България е под 5 милиона защото 3 милиона са в чужбина и още 1-2 милиона са с двойно гржданство българи, турци, македонци, украинци и не говорят български или едва ли ще се заселят в България някога заради разрухата.

Спонсорирани публикации