След 86 години: Мюсюлмани в "Света София" на петъчна молитва

Ердоган с традиционно бяло кепе прочете откъс от Корана
24 юли 2020 16:16, Елка Василева
137

 

Минути преди 13.30 ч. днес от "Света София" в Истанбул прозвуча първият призив за петъчната молитва - езан, с което храмът бе отворен отново за мюсюлмански богослужения след 86 години, в които служи като музей, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Преди петъчния намаз откъс от Корана в храма прочете президентът Реджеп Ердоган, който бе поставил на главата си традиционно бяло кепе.

Огромно множество хора се е струпало в района на храма, за да присъства на първото богослужение след отварянето му като джамия. Поради мерките срещу COVID-19 вътре обаче са допуснати само ограничен брой хора.

Няколко часа преди молитвата валията на Истанбул Али Йерликая съобщи, че е изпълнен капацитетът и на заградените пространства за намаза около храма и няма да могат да влизат повече вярващи, за да се попречи на разпространението на коронавируса.

През профила си в Twitter здравният министър Фахреттин Коджа отправи отново днес призив за предпазливост на фона на епидемията: "На първо място мерките, после молитвите", написа той.

След 86 години до Деня на Страшния съд "Св. София" отново се открива за молитви, заяви в проповедта си главата на Дирекцията по религиозните дела в Турция Али Ербаш. По-рано той отслужи петъчна молитва, на която присъства и турският президент в наново открития за мюсюлманско богослужение храм.

Откриването протича при огромен интерес от турските и чужди медии и строги мерки за сигурност. Около 17 000 служители на силите за сигурност се грижат за обществения ред около храма, предаде БНР.

Вътре в храма за обедната петъчна молитва бяха допуснати висши официални лица, включително и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, вицепрезидентът Фуад Октай, председателят на Меджлиса Мустафа Шентоп, членове на кабинета.

Още по темата

В храма са поставени пана със стихове от Корана, както и завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Има опасения, че превръщането на музея в действащ храм ще снижи степента на защита на историческия паметник.

"Св. София" е била посетена от над 3,5 млн. туристи през 2019 г.

По случай откриването на храма за молитви Централната банка на Турция отсече специална серия от три вида монети. По-рано турските пощи също пуснаха в обращение пощенска марка по повода. Община Ъспарта, където се отглеждат рози, достави розова вода и розов локум за церемонията днес.

Двама халваджии от Одрин, който е родният град на султан Мехмед II Завоевателя, произведоха 1453 кг халва в чест на годината на завладяване на Константинопол от османците.

На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщане на „Св. София“ в джамия, след кат по-рано същия ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет за превръщане на “Св. София” от 1934 г. в музей е невалидно.

Снимка: БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИСТИНАТА до 108Но в "История на Караман" изрично се казва, че става въпрос за държава на българите, а не славяни, изселвани от Византия.
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До истин,все пакПо линия на огузите.
105
3
 
6
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Европа се смее на фессовете които доброволно удрят чела в земята в Християнска църква, какъв срам хехехехехе
104
1
 
2
 
! Отговори
шоп преди 3 години
* като в Кипър
103
0
 
5
 
! Отговори
шоп преди 3 години
Путин прилапа Крим. Ердоган направи черквата на джамия, а светът си мълчи. Утре ще се изтърсят у Варна и ще кажат - това е наше, като в Крит и пак никой нищо няма да каже.
102
2
 
2
 
! Отговори
Истино, все пак преди 3 години
различавай историческите извори от романтичните тълкувания.По линия на селджуците сме роднини. Но ако питаш всеки един днешен турчин поотделно от какъв етнос произхожда, мнозина няма да могат да ти кажат, мозъкът им умишлено е промит.Има и милионни компактни групи - кюрди, араби, роми. Има още десетки други - арменци, гърци, перси и какви ли не още, над 50 са.Затова Турция е нещо измислено, някакъв конгломерат. Ако не ги крепят англоезичните (но докога?), и ислямът няма да ги сплоти.
101
4
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА до 108 преди 3 години
Караманският бейлик е от селджукски турци и е по стар от османскияВ Мала Азия византииците са заселвали славяни още над 200 години преди АспурахИ при тоталните войни с България в Константинопол е имал цял прабългарски квартал и то от ТАНГРИСТИПАРТИ са ПЕРСИТЕТРАПЕЗУНД в Мала Азия превзет умишленно след Константинопол са ти българитеТо ест ТРАПЕЗИЦА в Царевград ТЪРНОВ от където според мит дори е хвърлен Патриарх ЕвтимийТРАП наобратно прочетено е ПАРТ та туй са ти перситеPARTY
100
5
 
4
 
! Отговори
Ле Нин преди 3 години
Дано поне сега останалият свят да прогледне, какво представлява ""толерантната" муслиманска религия, турците и техния главатар.
99
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоганката ми се издигна в очите! Ахахахах!!! Кораво направи ДЖАМИЯТА ОТНОВО да бъде ДЖАМИЯ!
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БраннициКакво има да им обясняваш?Питай ги дали знаят къде се е намирала последната средновековна българска държава? Знаят ли, че е била между Кония и Бейшахир, в сърцето на скъпия им Анадол и е просъществувала три века - от 13-и век до 1514 г. Това е написано в "История на Караман", старинен летопис, чието начало е в стихове на персийски език. Отбелязано е, че в тази държава се говори славянски език и че е християнска.Лошото е, че тези факти и у нас ги знаят само специалистите.
97
7
 
6
 
! Отговори
Бранници преди 3 години
Тия шматки така ги е яд, че България съществува и не веднъж сме ги трепали като *** с поповете напред.Лошото е, че заради тях може би един ден пак ще се лее кръв.Спомнете си за Момчил Юнак, Родопчанина и неговите юнаци от които са бягали всичкото *** де сварят.Ние сме Велик народ, двеста пъти по-малко на брой и пак сме тук и български флаг се вее на границата с Азия.
96
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсят пак война ислямците, както винаги.И ще си я намерят...
95
3
 
4
 
! Отговори
555 преди 3 години
До ГОРД ГРЪКОФИЛ 2Ами то е нямало Византийска империя.Били сме част от Източната Римска империя,а управниците са били тракийци..
94
3
 
3
 
! Отговори
555 преди 3 години
Путин е виновен !Никой нямаше да чуе за Ердоган..Сега Ердоган му го наби...
93
2
 
3
 
! Отговори
ГОРД ГРЪКОФИЛ 2 преди 3 години
От 1015 до 1185 то ест 170 години България е била под Византийска власт и винаги я е имало прословутата БЪЛГАРСКА АРМИЯ воюваща обаче вече за ВИЗАНТИЯ дето Ви е официален празникВИЗАНТИЯ създава в неината територия и автономната област БЪЛГАРИЯ която дори има БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХМераците на Василий *** е че ако ГЪРЦИ и БЪЛГАРИ се ОБЕДИНЯТ ще настъпи КОНСТАНТИНОПОЛСКИ РЕНЕСАНС и ще бъдат непобедимиА се случва обратното.....и дори това е един от доводите на кръстоносците от 1214г.
92
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исус Христос е Пътят, Истината и Живота! Другото е от Лукавия...
91
1
 
2
 
! Отговори
ГОРД ГРЪКОФИЛ преди 3 години
До Василий БЪЛГАРОУБИЕЦАЗ ОБИЧАМ ГЪРЦИТЕ защото не са прекръстили Василий *** на Василий БългарофилаВасилий *** даже е ЛЪЖЕБЪЛГАРОУБИЕЦ и никога неуспява да завладее БългарияСлед Цар Гаврил Радомир настъпват междуособици за престола и ЦАРИЦА МАРИЯ всячески настоява БЪЛГАРИЯ доброволно да се предаде без бой на ВИЗАНТИЯ и неиното мнение побеждава....а Цар Персиян Втори за кратко се отегля в планините и воюва а после и той се предаваТуркофилска ХОЛЕРА те кефи май
90
1
 
13
 
! Отговори
фа преди 3 години
диващина в 21 век
89
2
 
8
 
! Отговори
до Василии преди 3 години
Вярата няма нищо общо с политиката.А колкото до политиката - Ататюрк се опита да ви направи нормални хора, да се впишете между цивилизованите държави ама не се получи. То си е до гена.Ататюрк беше с български произход , затова си беше нормален човек. Но от турско тесто нищо не става.
88
2
 
15
 
! Отговори
LosHo преди 3 години
Ататюрк в гроба ще се обърне ако види как Ердоган връща тази велика държава в архаичните времена! Срам за Ердоган и неговата провалена политика! Сигурен съм, че младите и будни турци ще заклемят всеки опит на Ердоган да заличи завещаното от Велик Ататюрк

Спонсорирани публикации