Екатерина Лашова за емоционалната страна на образованието

За новата учебна година говорят родителите
15 сеп 2020 14:45, Мария Дуковска
2
Екатерина Лашова за емоционалната страна на образованието
Екатерина Лашова. Снимка: Ивелина Чолакова
Екатерина Лашова е поредният гост в проекта School is Cool на Az-jenata.bg, който представя мнения на родители за новата учебна година и предизвикателствата, свързани с нея. Тя собственик на малък бизнес, посветен на красотата. Екатерина и екипът ѝ творят на ръка уникални чаши и различни предмети от порцелан с много любов и вдъхновение. Като родител на ученик в първи клас за Екатерина периодът на изолация и извънредно положение не е бил много лесен, защото е трябвало да съвместява работа и гледане на своя син, включително да му помага с онлайн уроците. В нейната ситуация бяха голяма част от родителите и мнозина ще се припознаят в историята ѝ.
 
Изминалата учебна година подложи учители, ученици и родители на големи предизвикателства заради дистанционното обучение. Как премина тази форма на обучение във вашето семейство по време на извънредното положение? С какви трудности се срещнахте?
 
Беше трудно поради много причини. Тъй като ние сме семейство на разделени родители, вторият родител е чужденец, не говори български, ние с моето дете живеем на село, освен това съм и собственик на свой бизнес и имам хора, за които отговарям. С една дума – трябваше да се справя с нещо, което беше изключително трудно, тъй като трябваше да се опитам да запазя бизнеса си, за да не загубя нито един от хората, с които работя в екипа си. Трябваше да следвам и програмата на детето, която беше важна за него.
 
Фактът, че ние живеем далеч, а той учи в училище в София, също създаваше трудност, тъй като имаше специална система, за да влезем в София.
 
В момента се чувствам щастлив човек, защото мога да се движа свободно, защото учебната година ще започне нормално, присъствено. Аз съм от родителите, които са социални животни и смятат, че децата им трябва да ходят на училище, както ние сме ходили на училище, защото иначе това разстройва цялата система на организация на семейството ни.
 
Как успявахте да се справите с работата и обучението?
 
В началото нямаше онлайн обучение, само ни даваха нещата, които трябва да минем като материал. После започна онлайн обучението, което беше сутрин за няколко часа, после аз трябваше да ходя до моята работа.
 
Аз не бях почитател на дистанционното обучение, защото за мен няма как да се обърне внимание на всички и тези ученици, които изостават, има тенденция да изостанат още повече. Бих искала да се разделят двете неща – обучението на децата и работата на родителите. Децата да си посещават училище.
 
Ако отново се наложи да се премине на дистанционно обучение по някое време през новата учебна година, какво бихте искали да се подобри?
 
Не виждам алтернатива, да ви кажа. Аз съм сама с едно дете, не мога да си представя семейства с две деца или повече, ако трябва всички да са вкъщи и да се работи от вкъщи… Това не е решение на нещата.
 
Как се случва подготовката ви за новата учебна година, която за всички ни се очертава да е по-различна, вълнувате ли се?
 
Да, вълнуваме се. За щастие, ние имаме подкрепата на едно семейство, които организират частни занимални и академии за допълнителна подготовка. Синът ми започна да ходи, да се подготвя, да прави тестове. Даже смятам, че може би малко закъсняхме с това. А за подготовката – купихме нова чанта с много джобчета, ще подвързваме учебниците с хартия. Радваме се, както той, така и аз. Ще си види приятелите, съучениците, макар че условията, при които ще ходят, са малко гротескни.
 

2
Още от Свободно време.
Драмата на богатите - да си наемеш ключа за Сикстинската капела или пингвини в хотела?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
коректор преди 2 седмици
Вече не е "образование", а образУвание, защото е злокачествено.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
'ние сме семейство на разделени родители'

Достатъчно!

Спонсорирани публикации