Смъртта на Елиса Лам: Свръхестествени сили ли стоят зад гибелта й?

Нов документален филм разследва случая
11 фев 2021 21:12, Нели Христова
35
Смъртта на Елиса Лам: Свръхестествени сили ли стоят зад гибелта й?
Снимка: Flickr

През 2013 година 21-годишната студентка Елиса Лам умира в мрачния хотел Сесил в Лос Анджелис, докато е на обиколка в САЩ. Разследващите правят публичен запис от камера в асансьора, където момичето е забелязано за последен път. Изведнъж той е навсякъде из интернет, тъй като обстоятелствата около изчезването й са изключително мистериозни - вратите на асансьора не се затварят. Тя изглежда говори с някой невидим. Движенията й бяха странни. Тя скача и излиза от асансьора. След това изчезва.

Тялото на Елиса е намерено във воден резервоар на покрива на хотела 19 дни след като за първи път е съобщено за изчезването й.

Някои хора казват, че видеото е доказателство за свръхестествена дейност. И до днес съществуват конспиративни теории за изчезването на Елиса. И това е една от причините режисьорът Джо Берлингер да иска да направи документален сериал за Netflix, който да хвърли повече светлина около мистериозния случай.

"Тази история е била разказвана и преди, но мисля, че в миналото това е било направено много безотговорно", казва Джо пред Radio 1 Newsbeat. "За обикновения зрител това е просто една завладяваща история, която гледа и след това преминава към следващата. Но за тези, на които се е случило - това е най-лошият момент в живота им. Това е истинска трагедия за този човек и това семейство"

"Трябва да поговорим за призрачните истории"

Непреките доказателства по делото Елиса Лам са убедителни.

Видеото, приликите със сюжета на филма на ужасите "Тъмна вода" и дори предлаганите връзки към тест за туберкулоза, наречен Lam-Elisa, са част от това, което движи теориите за конспирация и историите за свръхестественото зад смърта на момичето, които все още са популярни онлайн.

"Със сигурност трябва да поговорим за историите за духовете и да ги поставим в контекст", казва Джо. "Не е като да можем да ги избегнем, защото това е голяма част от историята."

Тези истории за призраци бяха частично задвижвани от откритията на "уеб-разследващите", които работеха, за да съчетаят последните моменти на Елиса едновременно с полицейското управление на Лос Анджелис. Но те често имат "тунелната визия" и се фокусират само върху случайности и конспирации.

Джо казва, че понякога уебсайтовете могат да правят "прекрасни неща", но в случая на Елиса "действията им са били малко погрешни".

Семейството на Елиса не присъства в документалния филм, освен в архивни кадри, но те знаеха, че Джо ще преразказва историята. "Мисля, че те просто искаха да продължат напред", казва той пред BBC. "Ако погледнете останалите разкази на историята й, ще останете с впечатление, че тя е жертва на някакво ужасно, зло присъствие, което поема контрола над нея. Мисля, че тези разкази са невероятно неуважителни и вероятно  са причината  семейството просто не иска да се занимава с друго шоу, което ще преувеличи обстоятелствата на трагедията."

Полицията в Лос Анджелис, съдебен лекар и управителят на хотел "Сесил" по това време, обаче говорят за първи път за случилото се.

"Не съм гледал другите документални филми"

Управител на хотела беше Ейми Прайс - и не за първи път я молят да говори по този въпрос. "Обикновено просто завъртах очи и си мислех "О, ето още един", казва тя пред Newsbeat. "По този начин са направени толкова много филми и, честно казано, не съм гледал нито едно от тях."

Но по думите й, почувствала, че този филм е правилен.

По време на изчезването на Елиза хотел "Сесил" не бил типичен хотел.

Разположен в сърцето на центъра на Лос Анджелис, който има огромен проблем с бездомността, някои етажи били за посетители като Елиса, докато други били за краткосрочно или дългосрочно настаняване на хора, които живееха в тази прослойка на обществото.

След изчезването на Елиса подозренията са насочени към жителите и персонала на хотела, което според Ейми е "стресиращо и сърцераздирателно".

"От самото начало, когато Елиса изчезна, просто имах лошо усещане за това.Тя пътуваше сама и наистина си помислих, че сигурно се е смесила с грешната тълпа, а това не е трудно да се случи в центъра на Лос Анджелис."

Преди смъртта на Елиса хотелът вече имал лоша репутация. Това било място с истории за самоубийства, предозиране и място, където били отседнали няколко високопоставени серийни убийци. Той дори вдъхновява American Horror Story: Hotel, в който Лейди Гага играе ролята на вампир, живеещ в мезонет.

Но за Ейми, хотел "Сесил" преди изчезването на Елиса, изобщо не било лошо място. Тя признава, че има много мрачни случки, като посещенията на Ричард Рамирес, Джак Унтервегер и, разбира се, смъртта на Елиса Лам. "Но не беше ужасно да се работи там", казва тя. "Имахме страхотен екип, ръководехме бизнес и ми беше приятно."

"Хора зад фолклора"

И Джо бе ангажиран да разкаже историята на хора като Ейми и тази на Елиса.

"Моята репутация и отговорност вероятно помогна да убедя Ейми да говори и мисля, че нейната перспектива е наистина важна", казва той. "Зад фолклора стоят истински човешки същества. Това бяха хора, които правеха най-доброто, с каквото можеха, с ограничени ресурси, за да управляват хотела възможно най-добре в мръсен квартал."

Ейми вече не работи в хотелиерството, а като дизайнер на бижута - а също така пише книга за собствения си опит в хотел "Сесил".

"Искам да споделя историята си", казва тя. "Но това не е история на ужасите или нещо подобно. Това е история за борбата."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 14/15Обясни тогава как така капака на резервоара е бил затворен като са я намерили вътре, странните движения, които прави в асансьора, който не затваря врати въпреки, че тя натиска всички копчета... Случаят не е разрешен и не е обявен за самоубийство. Точно гледах документален филм за тоя случай в който казваха, че от нейната стая няма как да се качи на покрива по стълбата и че резервоарите са били затворени. Няма как да се метне да се дави вътре и да си затвори тежкия капак...
24
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 3 години
Баси, по неграмотен и несвързан превод не може да има - нищо не се разбира.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно имат откачалник в персонала, който дебне за надрусани и ги психясва и пречуква.
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Офффф!От ден на ден нивото на филмите и сериалите за масовата публика пада все повече и повече. То глупост след глупост!Човек вече се чуди какво да гледа. А като прибавим и квотите за трансджеендъри, афро-американци, гейове и т. н. положението става трагично!И после защо хората масово не гледат новите филми, а търсят в нета класики от 90-те, че и по-стари.
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната рекламна боза, маскирана като "смразяваща изтория".Поне пишете, че е платена пулибкация.
20
2
 
32
 
! Отговори
Гарлик фон Шнапсен преди 3 години
Зли духове се гонят с ракия и чесън. Ама клетите говедарчета не употребяват тези неща. Да се оправят. Аз като се направя на кукер с половинка кюртовица и глава чесняк даже и домашния таласъм жена ми бяга от мен. Нихт бацилен, нихт ковид, нихт полтъргайстен. Дъхът ми предизвиква термоядрен холокост, за пръдднята да не говорим.
19
0
 
11
 
! Отговори
До 14/15 преди 3 години
Чел си чел си ама нищо не си разбрал май. Разследването показа, че има странична стълба в случай на пожар до която всеки е имал свободен достъп и директно водела до покрива. А колкото до тежкия капак, по думите на хората от подръжката, в много случаи ги забравяли отворени така, че лесно е могла да се качи по стълбата и да влезе в резервоара който между другото е 2.4 на 1.2 метра, не е бил толкова голям...
18
0
 
4
 
! Отговори
P. преди 3 години
До ЧитателАз такива четива преди сън не кимвам да чета.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е до което води дрогата като Типтамин. Започват да ти се привиждат разни неща, наълно реално, достатъчно да откачиш и да направиш белята...
16
3
 
10
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Да не би филмът да е като разследване на епизод "Нешънъл Джиографик", в който интервюират всякакви хора и накрая бягат от конкретните и най-важните неща, само за да осатне "загадъчно".И Туин Пийкс, колкото и да е завладяващ е просто една художествена измислица!
15
2
 
14
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Трябва да има затвори за извънземни, духове и вампири. А обикновените убийци да си ползват хотелчето.
14
0
 
3
 
! Отговори
1408 преди 3 години
1408
13
1
 
24
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Добре, че прочетох първо коментарите, за да се предпазя да прочета статията. Благодаря ви, колеги, за спестеното време и фрустрации.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дж. Джеръм има по интересна и истинска история за духове. Прочетете "Разговори след вечеря".
11
5
 
11
 
! Отговори
Anonimen 2 преди 3 години
Другото нещо е, че е намерена във единия резервоар, който има много тежък капак, който тя е трябвало да отмести и след като е паднала вътре няма как хем да се дави, хем да дръпне обратно тежкия капак на резервоара и да го затвори... Пълна мистерия си е и никой не е дал обяснение как се е случило това. Не са намерени и алкохол и наркотици в кръвта и.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чел съм много за тоя случай и най - странното и мистериозно в него е, че тя няма как да се е качила на покрива, защото за да стигнеш до там има тежка заключена врата, която се отваря с ключ и код от цифри и няма никакъв шанс да я отвориш без тях. За тая врата ключ са имали само 2ма човека от поддръжката на хотела и ако вратата по някакъв начин се отвори веднага се включва аларма в системата, че е отворена, а такова нещо не е отразено изобщо в самата система.
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този текст директно на транслатора е пуснат. Той така ги превежда глаголните времена и наречия. Малко редактирайте все пак! Чели ли сте го въобще?
8
6
 
17
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 3 години
Явно,че този хотел е злокобно място...какви имена само--Ричард Рамирес,Унтервегер...на записа няма никакви доказателства за паранормални явления...момичето може да е страдало от някаква невроза,да е чувала гласове,да е имала мания за преследване...ако е решила сама да се самоубие,покрива е най доброто място за това...там е видяла резервоарите и е скочила сама...
7
5
 
35
 
! Отговори
Още чакаме преди 3 години
да понаучите по-добре и английския, и българския език. Защото това преводче прилича на история разказана от кварталния сладкодумец бай Симо, след като е джапнал набързо две-три в кръчмата "Сивата ***".
6
8
 
17
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Много покъртителна история бе.. изпокърти на отвсякъде и със жената са принудихме да вземеме много важно решение...Ами няма да ходим в тоя хотел бе, даже и на сила да на карат...Само не ми стана съвсем ясно кво им е толкоз лошо на тия духове, то ако само си подухват-няма лошо бе То затуй е хубаво да се прос, щото никой не може да ти изкара акъла-питайте Бойчо да ви каже...

Спонсорирани публикации