САЩ остави скъпи хеликоптери в Афганистан, но талибаните няма как да ги използват

Те обаче спокойно могат да оперират с руската техника
6 сеп 2021 20:40, Нели Христова
115
САЩ остави скъпи хеликоптери в Афганистан, но талибаните няма как да ги използват
Снимка: БГНЕС

Една от най-дългите войни в историята на Америка приключи след 20 години след окончателното изтегляне на американските войски от Афганистан.

Излитането на последния военен самолет в понеделник незабавно бе последвано от кадри на добре оборудваните войници от специалните сили на талибаните, известни като подразделението Badr 313, които разглеждат изоставени американски и афганистански правителствени военни екипировки на стойност милиарди долари.

Изключително малко вероятно е талибаните да могат да експлоатират някой от американските самолети, тъй като американските войски имаха две седмици, за да се уверят, че нищо, което е оставено на летището, никога повече няма да може да се използва.

"Машините в базите в Мазар и Кандахар, са били взети от талибаните, преди някой да успее да ги унищожи", казва един бивш британски войник от специалните части, който е воювал в Афганистан. "Но в Кабул американците знаеха, че ще напуснат и имаха достатъчно време да се уверят, че нито едно от тези неща повече няма работи отново. В SAS ни провеждаха цял курс за това как да се уверим, че изоставената екипировка никога няма да може да се използва отново, а американските момчета преминават през същия курс. Ако нещо, заловено в Кабул, отново полети, ще бъда наистина шокиран."

"Тези самолети никога повече няма да летят", заяви генерал Кенет Ф. Макензи -младши, ръководител на Централното командване на САЩ, пред Washington Post. Той каза, че САЩ са "демилитаризирали" 70 MRAP (тактически превозни средства), 27 Humvees и 73 самолета. "Те никога няма да могат да бъдат управлявани от никого", добави той.

В продължение на две седмици западното военно присъствие в Афганистан беше ограничено до части от летището в Кабул по време на усилията за евакуация, тъй като талибански бойци, които нахлуха в цялата страна в рамките на няколко дни, поеха контрола в столицата. Но след като последният C-17 излетя с най-високопоставения американски командир от 82-ра въздушнодесантна дивизия на борда, талибанските специални части най-накрая влязоха на летището.

В понеделник се появиха кадри от изпитателен полет на талибани на хеликоптер Blackhawk, произведен в САЩ, но бившият войник, който говори при анонимност поради проблеми с оперативната сигурност, заяви, че хеликоптерите Blackhawks, заловени в цялата страна, в крайна сметка ще бъдат приземени поради липса на американска поддръжка и резервни части, но Ми-17 може да лети безкрайно.

"Те могат да поддържат и управляват руските машини без притеснения",  казва той. "Но по-модерните самолети и хеликоптери вероятно ще излетят няколко пъти, но в крайна сметка ще им свършат резервните части."

Как ще се държат талибаните след заминаването на западните войски от столицата, остава невъзможно да се предвиди, но през последните две седмици групата присвои милиарди долари оборудване, доставено от САЩ, вариращо от оборудване за отделни войници до леки наземни щурмови самолети.

Най-малко 200 самолета, вариращи от руски транспортни хеликоптери Ми-17, които са лесни за поддръжка и летене - до американски хеликоптери Blackhawk и щурмови самолети A29 Tucano, които пък са много трудни за поддръжка, бяха заловени в цялата страна. Смята се, че около 32 Ми-17 са в Афганистан и могат да летят - ключова транспортна способност за групата, която се опитва да контролира голяма държава с малко модерни пътища.

Появиха се и снимки, на които се вижда, че американците не са оставили след себе си само машини, но и кучетата си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Глупости на търкалета нямало как. От по-миналата седмица има видео как си летят с един блек хоук и веят знамето си. Или ще ми кажете, че брадати американци са летели с тоя хеликоптер да веят знамето на Талибаните? Ай стига пропаганда. На Байдън сега му се стесни около шията и видиш ли почна да разтегля локуми, да лъже и маже. "Да ние им дадохме милиарди в техника, пари и провизии, ама те не знаят как да си отворят консерва. Не се безпокойте няма как да се оправят."
83
0
 
7
 
! Отговори
Няма как? преди 2 години
има как - с повече мак!
82
1
 
5
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
Тия талибани от друго измерение ли дойдоха или афганистанците по принцип не обичат американци?
81
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уникален резил и срам за жалкото НАТО.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 96 Нарочно е, разбира се. Но нашите медии елегантно намекнаха, че стойността на оставената техника е няколко десетки милиона долара, а на практика сумата май възлиза на към 90 милиарда. Талибаните били летели на американски боен хеликоптер на стойност 6 милиона долара. При американската военна техника такива цени няма.
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умна техника на прости хора не се дава.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пък после се оплаквате че новите коли се развалят, а генералът ви обяснява че прехвалената им техника ще на прави няколко полета и дотам
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре де, никой не може да ме убеди, че това не е нарочно...Ние иаме 2-3 хелокоптера и 5 самолета, те "унищожили" техника за милиарди..
76
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 95 Китайците отдавна имат информация за тези "свръхмодерни" (а всъщност морално поостарели) хеликоптери. Най-много талибаните да подарят някой на руснаците и след 5-6 години да видим някой "чисто-нов" руски модел с технология отпреди 30 години. Кефи как тукашните русфили се израдваха на "находката", мислейки американците за ***. Оказа се (отново), че шаранчетата кълват здраво.
75
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност могат да изкешат здраво, като ги продадат на китайците. Те и без това мило и драго дават за такава техника, за да има откъде да копират.
74
0
 
29
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
А, на съюзническа България самолетите ги продават.
73
6
 
30
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Хайде да се се обзаложим че самолетите ще литнат. А китайците ще им оберат технологиите без да платят и долар, и ще произвеждат не само частите им за под половин цена, а за талибаните и безплатно, но самите самолети. Така ще е и при останалата военна техника подарена на талибаните. Чайна Джо си знае работата. А и туй дето Тръмп им направи сечено на О'Байдън и работодателите им, с разбиването на ИДИЛ и Халифата, тябваше да се поправи.
72
4
 
1
 
! Отговори
Viva España преди 2 години
Само Теодоракис!
71
1
 
5
 
! Отговори
Странно защо! преди 2 години
Си мислите , че Живков не е създал Златен резерв - целия свят след ВСВ и особено държавите споразумени в Ялта имат такъв ....Всъщност НРБ е една от закъснелите и има един голям проблем - тези пари обърнати в злато идват от СССР чрез сделката между Брежнев и Живков, но никой не смееше да каже за какво е била сделката. Уран, плутонии и някой други неща - оръжие и продукти. И Симеон 2 няма никакви права върху това злато и тия пари , само БНБ, която е единствения непроменен фактор за тези 40 години
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 85 ХА-ХА-ХА, ХО-ХО-ХО, ХИ-ХИ-ХИ! Човече, ти имаш ли си представа от злато??? Въобще??? Златото е метал. Ковък и лесно топим метал. Нацистите са изчегъртали коронките и мостовете от зъбите на всички евреи преди да ги вкарат в крематориумите! Взели са им и всички халки, пръстени и други златни бижута. Претопили са ги лесно в кюлчета. И на тях са сложили печати на Третия Райх!
69
2
 
11
 
! Отговори
ВънСатаНАТОотРодинат преди 2 години
"Там,където краварят(ФАЩ) на се ре,с нищо не се бърше,нито се пере."
68
2
 
3
 
! Отговори
Логиката ли? преди 2 години
Всъщност официална заповед от легитимно назначен директор на БНБ за ликвидирането на Златния резерв на НРБ никога не е имало.По тази логика ако изпратите ордер (заповед) златото с маркировка на БНБ да се върне в трезора на БНБ, а не където се съхранява би трябвало да се направи проверка в трезорите и то да бъде върнато. Всъщност това е капан - ако САЩ и Швейцария отговорят, че няма такова злато от преди 1989 всички вече не ги познаваме!
67
1
 
3
 
! Отговори
Ама защо кашляш? преди 2 години
Не ние не го откраднахме, не си го присвоихме, ние просто си го взехме!Взехте си го казваш? Как така си го взехте ама няма документи ? Е некой подпали нещо!А някой казваш?Добре де ние бяхме!Почваш да се сещаш!Пуснете ордер ако обичате до златните трезори - всички кюлчета с маркировки на БНБ от преди 1989г и Швейцарския минт да се доставят в трезора на БНБ за сметка на съхраняващият ги трезор да видим кво ще кажат!
66
2
 
4
 
! Отговори
Не бе аз да питам? преди 2 години
Температура имаш ли? Тресе ли те? Да не си настинал?Има два вида злато:Злато на някоя държава, част от нейният резерв има инвестиционно злато.Първото върви с маркировка на държавната централна банка и документи от минта - от кой е продадено, коя държава го е купила. Такова злато се не пипа без разрешение на банката и държавата собственик. Другото злато се продава и на частни лица и компании...
65
3
 
5
 
! Отговори
Лъжи преди 2 години
Не само ги използват,но и парад направиха .Има го в интернет.

Спонсорирани публикации