Турците не издържат на високите цени, купуват само най-необходимото

Хранителните стоки са поскъпнали с 30% само за една година
19 сеп 2021 15:00, Ния Христова
123
Турците не издържат на високите цени, купуват само най-необходимото
Снимка: Pixabay
Германия се бори с инфлация от четири процента, докато в Турция тя скоро ще достигне 20 на сто. За една година хранителните стоки са поскъпнали с 30%. Наемите в Истанбул почти са се удвоили, пишат турските медии. Няма изгледи туристическият сезон да разведри ситуацията, пише "Дойче веле".
 
"Цените скачат всяка седмица! В супермаркета разваляш 100 лири и те изчезват, сякаш са десет, а не сто. Затова пазарувам вече само в малки количества и по-рядко", казва Аху, която работи като чистачка в Истанбул.
 
Хабиб, който държи малко магазинче за хранителни стоки, споделя същото мнение. 
 
"Който довчера е купувал 10 яйца, сега взима само седем", казва той. От продажбата на 30 яйца търговецът печели 30 цента, но не смее да вдигне цената. "Клиентите ме ругаят, сякаш аз съм виновен, че цените постоянно скачат. А трябва да винят политиците. Аз какво да направя? Като купувам по-скъпо, трябва и да продавам по-скъпо."
 
Криза за турската лира 
 
На касата майка с две малки деца иска да купи една лимонада, но когато чува цената от Хабиб, първо връща бутилката, но след това обаче вади от портмонето си още няколко монети и все пак плаща.
 
Дърводелецът Камуран също изразява гнева си: 
 
"Просто не е истина. Алкохолът и цигарите поскъпнаха много. Отивам да изпия една бира и ми искат цели 20 лири. Колко печели един обикновен работник на ден - 80, 100 лири. Стигат за три бири и една кутия цигари."
 
През последните години турската лира се обезцени. Камуран работи и с вносен материал, който поскъпва все повече заради слабата лира. 
 
"Имам 16 хиляди лири дълг в кредитната си карта. Вече купувам за вкъщи само хляб, яйца, мляко - такива неща.  Слава Богу, че не живеем под наем - благодарение на това можем да свържем двата края."
 
Ръст на икономиката 
 
Само за три години природният газ и токът в Турция поскъпнаха със 120%. Хранителните стоки се увеличиха с 30 на сто само за една година,а наемите в Истанбул пък експлодират.
 
В същото време статистическата служба на страната регистрира рекорден икономически ръст от 22 процента през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, белязана от пандемията. 
 
Според официални данни, безработицата в Турция е 12 процента, а сред младите хора е двойно по-висока.
 
Човешката солидарност 
 
Турският президент Реджеп Ердоган не спира да изтъква, че данните за заетостта са по-добри от тези преди пандемията. 
 
"Надявам се скоро да поставим под контрол инфлацията и да спрем спекулативното нарастване на цените в супермаркетите. Нашата битка срещу поскъпването и печалбарите ще доведе до по-нататъшно повишаване на благосъстоянието на нашите граждани", уверява Ердоган.
 
В един от работническите квартали на Истанбул просякиня моли за подаяния. Гледа към една щайга с нектарини, които вече не изглеждат свежи. "Колко струват?", пита та продавача. "Нищо, безплатни са", отвръща той.
 
"Който може да дава, дава. Солидарността между хората в тези дни става жизнзеноважна."
 
 

123
Още от Здраве
Храни, които засилват организма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
6
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 3 седмици
Каква поредна ромска драма!
108
9
 
4
 
! Отговори
Turk преди 3 седмици
Анатолийските тюркизирани гърци винаги са се гордели с природата на Анадола. Но става въпрос за промяната, дължаща се на глобалното отопление. 2/3 Анатолия ще се превърне в пустиня до 2060 г. Това означава, че огромните гладни времена ще чакат анатолийците. Анатолийският е това, разрушителят, потребителят! Ние, караманоглу турците, бяхме заселени в централно-южната анатолия, но бяхме принудени да се преместим на Балканите от Османската империя.
107
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още 200 години да властва чобанина. Да стигнат Бангладеш.
106
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Турците произвеждат много зеленчуци. Не вярвам да останат гладни.
105
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако още 20 г ги поуправлява Ердоган може и 1000% инфлация да им докара
104
9
 
5
 
! Отговори
Смехурко преди 3 седмици
Плюете страна с трилионна икономика и доход на човек от населението сравним с нашия.Въпроса е толкова ли е голяма разликата между бедни и богати за да няма какво да се яде?
103
4
 
10
 
! Отговори
Turk преди 3 седмици
Ердоган е от грузински произход. Озал е от кюрдски произход. Ербакан е от сръбски произход. Мендерес е бил анатолийски гръцки мюсюлманин. Ататюрк беше единственият ТУРК, който управлява Турция през последните 100 години.
102
2
 
8
 
! Отговори
Turk преди 3 седмици
Когато ислямистите поеха водещата роля в Турция, те винаги носеха огромна финансова криза след себе си! Мендерес (1950-1960, Озал 1985-1991, Ербакан 1994-1996) и Сега Ердоган (2002-2023). Но Ердоган даде на цялата нация най -голямото въздействие за 100 години! Това беше по -голямо от времето на султан Абдулхамит II. Ислямистите никога няма да се променят!
101
4
 
10
 
! Отговори
Боко е тъп преди 3 седмици
Тариката от Банкя да звънне на Ердоган и да му обясни, че Радев е виновен.
100
0
 
5
 
! Отговори
всичко преди 3 седмици
след 30 години сигурно се провали
99
0
 
0
 
! Отговори
поне преди 3 седмици
е смислено сьдьрйанието изнудвал у врачанско село тва виц ли е тука ела си го познаи от селото
98
1
 
15
 
! Отговори
пецата преди 3 седмици
те са също колония на запада като нас и политиката спрямо населението е едно към едно като нашата, целта е да се изгонят колкото се може повече хора да работят в германистан и да пращат пари на родителите си , това е много по доходоносно от привличане на чуждестранни инвестиции, 1 млн човека ти вкарват от 5 до 8 млрд евро в икономиката на година , това никой чуждестранен инвеститор не може да го направи
97
0
 
11
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 3 седмици
Проблема не е че вдигат цените, а че първо смъкват качеството и чак като няма на къде вдигат и цената. Затова в магазина всичко е пълен провал.
96
8
 
7
 
! Отговори
Тексако преди 3 седмици
Турция винаги се е справяла с вътрешните си проблеми,защото хорта са вярващи,и от Султана по-голям на света няма.А България е винаги ,,добре'',защо все чака някой да я оправи.Къде германци,къде руснаци,къде кой ли не.Тя инфлацията в целия свят,само в България цените бетон,както по Бай Тошево време.
95
4
 
25
 
! Отговори
Зевзек преди 3 седмици
Какво пък, погледнете го от добрата страна. В такива моменти човек разбира кои са истински необходимите неща в живота. Храна вода, топлина, усмивка и добра дума. Всичко останало е панаир на суетата!
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво добра новина тук мислят за турците )а за България сякаш цените намаляват )
93
2
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 седмици
Ами какво да кажем ние?!?!
92
6
 
12
 
! Отговори
Реджеп преди 3 седмици
Аз сим билгарски турчин и постояно патувам в Турция и Билгария. Вие билгарите сте 100 години пред нас. Знаете ли колко е лошо в Турция. Заплатата вече не стига за нищо. Вай, Вай, Аллах, криза голяма. Аллах да е с нас и да ни помага! Вай Вай!
91
1
 
20
 
! Отговори
Серия 255/ сезон45 преди 3 седмици
Случката с лимонадата ще бъде част от епизод в турски сериал, а в епизода за бирата, работникът ще бъде лош герой, защото го отучват да пие
90
9
 
16
 
! Отговори
Джемал преди 3 седмици
Постояно пътувам между България и Турция и българите сте вече толкова пред нас че нямате стигане.Турците е абсурд да си позволим почивка не зад граница но и в Турция