Бадеми - здравословни мазнини за зимата

Ето кои са най-големите ползи на тези ядки
16 дек 2022 19:00, Дарена Найденова
3
Бадеми - здравословни мазнини за зимата
Pixabay

Най-любимата ни ядка обаче се оказва и най-полезна. Точно така, говорим за вкусните бадеми, които можем да похапваме всеки ден независимо дали сме пред компютъра или на път. Те имат повече диетични фибри от останалите ядки, като съдържат 4 грама на порция, равняваща се на 23 бадема. Също така имат най-много протеини и витамин Е от всички ядки, осигурявайки по-добро здраве. Комбинацията от фибри, добри мазнини и протеини може да ви държи сити за по-дълго време. Доказано е, че бадемите намаляват възпалението при хора с диабет тип 2.

И ако това не ви е достатъчно, ще ви кажем, че скорошно проучване намери още една причина, поради която да включите вкусните ядки в диетата си. Изследване, направено във Великобритания, установява, че бадемите също така съдържат уникална мастна киселина, която е свързана с подобряване на здравето на червата.
 
Бадеми – задължителната суперхрана в диетата ви
 
Изследователска група от Кралския колеж в Лондон публикува малко проучване, според което яденето на шепа бадеми всеки ден само за четири седмици увеличава производството на бутират – късоверижна мастна киселина. Тя е свързана с подобреното здраве на чревния микробиом, тъй като е основен източник на енергия за клетките в дебелото черво. Когато тези клетки функционират на максимална мощ, това създава идеална среда за процъфтяване на здрави чревни микроби.
 
Чревният микробиом е група от над трилион микроорганизми, които работят заедно, за да поддържат няколко различни аспекта на нашето здраве, включително червата и храносмилането, здравето на сърцето, здравето на кожата, психичното здраве и много други. Яденето на цветна, богата на растения и като цяло разнообразна диета, включително бадеми, е от съществено значение за поддържане на вашия микробиом в баланс и оптимална функция.
 
1. Протеин
 
Въпреки че здравето на червата влияе върху мозъка, едно от хранителните вещества, създаващи впечатлителния хранителен профил на бадемите, са фибрите. Те помагат за поддържане на редовното и здравословно храносмилане, като същевременно действат като пребиотик или храна за нашите чревни бактерии. По този начин подобряват разнообразието на микроорганизмите в биома. Фибрите, съдържащи се в бадемите, също ни помагат да останем сити за по-дълго, като същевременно регулират кръвната захар след хранене.
 
 
2. Полезни мазнини
 
Бадемите са богат източник на здравословни ненаситени мазнини, по-специално мононенаситени, като в същото време имат доста ниско съдържание на наситени. Това, в комбинация със съдържанието на протеина, води до регулиране на апетита и ситостта. Плюс това, тези видове мазнини се свързват с подобрени нива на холестерол и намалено възпаление в тялото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации