Най-многобройната в света – китайската армия в числа

Китай отпуска все повече средства за усъвършенстване на армията си
8 мар 2023 20:01, Елка Василева
131
Най-многобройната в света – китайската армия в числа
Снимка: архив, БГНЕС

Китайската армия е най-голяма в света по брой на личния състав и втора по бюджет, а през 2023 г. предстои и увеличение със 7,2 на сто, съобщи в неделя правителството - така страната ще получи възможност да продължи модернизацията на своите въоръжени сили.

Народоосвободителната армия (НОАК) уверява, че има изцяло "отбранителен характер", но друга нейна задача е да утвърждава претенциите на Китай за суверенитет пред съседните страни и да се тренира за евентуално нахлуване в Тайван.

Още по темата
АФП за основните неща, които трябва да се знаят за нея:

Личен състав

През последното десетилетие той бе силно съкратен в рамките на кампания за модернизация, професионализация и оптимизация на разходите.

Днес НОАК наброява 2 035 000 военни, сочат данни на британския аналитичен Институт за стратегически изследвания (IISS – Institute for Strategic Studies).

В сухопътните сили служат 965 000 от тях, във военновъздушните – 395 000, във военноморските – 260 000, а още 120 000 – в ракетните войски със стратегическо предназначение.

Президентът Си Цзинпин призова армията да завърши модернизацията си до 2035 г. и към 2050 г. да стигне "световна класа".

Ядрени бойни глави

Китай разполага с около 350 ядрени бойни глави по сведения на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) от 2022 г.

Запаси, далеч по-малки от тези на САЩ (5428) и на Русия (5977), но по-големи, отколкото има Обединеното кралство (225) или Франция (290) според същия източник.

Американското министерство на отбраната впрочем обвини през ноември Пекин, че смята до 2035 г. да увеличи ядрения си арсенал до 1500 бойни глави.

Противно на САЩ Китай се ангажира никога да не използва пръв ядрени оръжия – освен ако сам не бъде нападнат с такива.

Самолетоносачи

Китай притежава три самолетоносача, от които само два са годни за експлоатация в момента. Третият преминава морски изпитания.

Излитането и кацането на самолети върху палубите им обаче са сложни операции, изискващи да бъдат обучени много пилоти – твърде продължителен процес.

Докато САЩ разполагат по данни на Института за стратегически изследвания с 11 самолетоносача – кораби, възможно най-подходящи за демонстрация на сила.

Бази в чужбина

Китай има една-единствена военна база в чужда страна (Джибути), предназначена според него главно за антипиратски операции в региона. Съединените щати пък държат стотици по света.

Китайското военно присъствие в чужбина е ограничено с изключение на участието в мироподдържащи мисии на ООН.

Военновъздушни сили

Въоръжаването им напредва с високо темпо – те получават по-специално нови стелт изтребители като Джей-16 и най-вече Джей-20 – самолети, чието годишно производство според Института за стратегически изследвания "вероятно се е удвоило" през последните три години.

Пентагонът твърди в доклад, че Китай "бързо догонва въздушните сили на Запада".

Най-голямата военна марина в света?

Понякога представят Китай като първата военноморска сила в света, изпреварваща по брой на корабите САЩ.

Китайският военен флот обаче разчита предимно на кораби от по-малки типове и все още е далеч от мощта на американския.

В надпревара със САЩ

От 80-те насам благодарение на силно нарастващия си през годините БВП Китай отпуска все повече средства за усъвършенстване на армията си.

"Някои военни формирования са сред най-добре обучените и екипираните в света, но други все още изостават с десетилетия", изтъква пред АФП Никлас Сванстрьом, директор на Института за политики по сигурността и развитието (Institute for Security and Development Policy) в Стокхолм.

Задачата на НОАК в общи линии се ограничава до защита на претенциите на Китай за суверенитет върху погранични области и поддържане на готовност да възпрепятства евентуална намеса на САЩ в региона.  
(БТА, Андрей Шарков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Произвотството на Ейпъл също се намира е Китай.
29
4
 
4
 
! Отговори
Един преди 1 година
До Асан 1. Ако не греша миналата година за пръв път от много време Китай са с отрицателен прираст. Оттук нататък демографският им проблем сигурно само ще се задълбочава.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка им диша пушека вече!-:)
27
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхме великата американска армия във Виетнам и Афганистан .Малиии гоуем страх
26
7
 
3
 
! Отговори
Жалка работа преди 1 година
Събрани селяни в един форум да коментират, как ако стане световна война първи ще станат корбан, жалка работа, казвам ви.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори заводите на Америкснския иновационен консорциум ТЕСЛА се намират в Китай!!
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите да не дразнят Китай за да не ядат руския ботуш и китайския чеппик.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварчетата май ще ядат мазната Китайска опашка. И без това Китай държи облигационния дълг на САЩ. Демек пеосперитета на САЩ е в ръцете на Китай..
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще бъдат пометени от украинската армия, а с руската или китайската не могат да се мерят.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един преятел каза да разтълкувате следното:Китай има една-единствена военна база в чужда страна (Джибути), предназначена според него главно за антипиратски операции в региона. Съединените щати пък държат стотици по света.Прочети още на: https://dnes.bg/index/2023/03/08/nai-mnogobroinata-v-sveta-kitaiskata-armiia-v-chisla.562395
20
6
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Ще се изреждат само на твоята селска булка,!
19
4
 
2
 
! Отговори
МоЧа преди 1 година
И както го прави Украйна ли?
18
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В една конвенционална война без граници Сащ ще смажат едновременно Китай и Рушка максимум за месец"---------------В една конвенционална война Русия и Китай ще се изреждат над американската си булка, както го направи Виетнам, както го направи Сомалия, както го направи и Афганистан.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай русофили ли са? Да не са освободени и те от турско робство? После от фашистко?
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай също като Русия е против еднополюсовия свят доминиран и упправляван от САЩ. Враговете на световните господари САЩ май станаха повечко от колкото Америка може да контролира .
15
9
 
1
 
! Отговори
Край преди 1 година
До 20 г. Русия и САЩ ще им се наложи да са в съюз срещу Китай. Китай ще иска територии от Русия и доминацията върху света от САЩ.
14
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хамериканците, ако не слушат ще ядат руско-китайските глави.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия има почти 6000 яд.ени бойни глави а не 2000
12
6
 
8
 
! Отговори
абе преди 1 година
не забравяйте че китай са с русия, противници на янките!....армията на китай е 2млн. 30 000, а на русия е 2млн....а русия е най мощната ядрена сила с 2000 единици , а сащ имат само 200...везните клонят към съюз русия - китай!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз мислех че най голямата армия е на Люксембург, объркал съм се

Спонсорирани публикации