Япония е детронирана: Кои са най-мощните паспорти в света?

България се е изкачила до 13-то място
19 юли 2023 16:42, Нели Христова
15
Япония е детронирана: Кои са най-мощните паспорти в света?
Снимка: Pixabay/jackmac34

Сблъсъкът на върха на световната паспортна класация за 2023 г. току-що стана малко по-интересен.

В продължение на пет дълги години Япония заемаше първото място в класацията на Henley Passport Index, която измерва глобалната свобода на пътуване. Но през 2023 г. Япония беше свалена на трето място, а новият титуляр е Сингапур, чиито граждани могат да посетят 193 дестинации от 227 по света без визи.

И докато Азия отдавна доминира на върха на класацията в индекса, създаден от базираната в Лондон консултантска фирма за гражданство и пребиваване Henley & Partners, Европа се възстановява. Германия, Италия и Испания се изкачиха на второ място с безвизов достъп до 190 дестинации, докато Япония и Южна Корея се присъединиха на трето място към Австрия, Финландия, Франция, Люксембург и Швеция. Гражданите от тази прекрасна седморка се радват на достъп до 189 дестинации, без да се нуждаят от предварителна виза.

България се е изкачила до 13-то място, като има достъп до 176 държави.

И Съединените щати, и Обединеното кралство са в низходяща траектория от дните, когато заедно държаха първото място през 2014 г., но поне Обединеното кралство изглежда обръща нещата, като направи скок от две позиции до номер 4 в класацията - позиция, която Великобритания не е заемала от 2017 г. Междувременно САЩ падна с още две места до осмо място, с достъп до само 183 дестинации без визи.

Henley Passport Index се основава на данни от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и класира 199 паспорта по света. Индексът се актуализира в реално време през цялата година, както и когато промените в визовата политика влязат в сила.

В последното си издание Henley & Partners отбелязва, че през историята на 18-годишната класация средният брой дестинации, до които пътуващите имат достъп без виза, се е увеличил почти двойно, от 58 през 2006 г. на 109.

Въпреки това, разликата в свободата на пътуване между тези в горната и долната част на класацията е по-голяма от всякога. Гражданите на Афганистан могат да посетят само 27 дестинации без предварителна виза, точно под Ирак (с 29 дестинации) и Сирия (с 30).

Крисчън Кайлин, председател на Henley & Partners, отбелязва, че Сингапур е бил зает да осигури по-голяма свобода на пътуване за своите граждани през последното десетилетие, получавайки безвизов достъп до 25 нови дестинации.

"ОАЕ добави впечатляващите 107 дестинации към безвизовия си резултат от 2013 г.", добавя той. "От страните, намиращи се в Топ 10, САЩ отбелязаха най-малкото увеличение на резултата си, осигурявайки само 12 допълнителни дестинации."

Грег Линдзи от института Джейкъбс на Cornell Tech казва в изданието на Henley & Partners: "Историята е проста – като повече или по-малко стоят на едно място, САЩ изостават. Безмилостното слизане на Америка в класацията е предупреждение за нейната съседка Канада, както и за останалата част от англосферата."

Списъкът на Henley & Partner е един от няколкото индекса, създадени от финансови фирми за класиране на глобалните паспорти според достъпа, който предоставят на своите граждани.

Паспортният индекс на Arton Capital взема под внимание паспортите на 193 страни-членки на ООН и шест територии – Тайван, Макао, Хонконг, Косово, палестинските територии и Ватикана. Изключени са територии, присъединени към други държави.

Освен това се актуализира в реално време през цялата година, но данните се събират чрез внимателно наблюдение на порталите на отделните правителства. Това е инструмент "за хора, които пътуват, за предоставяне на точна и лесна за достъп информация за техните нужди при пътуване", казва основателят на Arton Capital Арманд Артън миналата година пред CNN.

Global Passport Power Rank 2023 на Arton поставя Обединените арабски емирства на първо място с резултат от 180 за безвизов режим/виза при пристигане.

Що се отнася до второто място, то се държи от 11 държави, повечето от които са в Европа: Германия, Швеция, Финландия, Люксембург, Испания, Франция, Италия, Холандия, Австрия, Швейцария и Южна Корея.

Обединеното кралство е на трето място, заедно с Дания, Белгия, Португалия, Норвегия, Полша, Ирландия и Нова Зеландия. САЩ и Япония са на четвърто място.

Най-добрите паспорти за 2023 г. са:

1. Сингапур (192 дестинации)

2. Германия, Италия, Испания (190 дестинации)

3. Австрия, Финландия, Франция, Япония, Люксембург, Южна Корея, Швеция (189)

4. Дания, Ирландия, Холандия, Великобритания (188 дестинации)

5. Белгия, Чехия, Малта, Нова Зеландия, Норвегия, Португалия, Швейцария (187 дестинации)

6. Австралия, Унгария, Полша (186 дестинации)

7. Канада, Гърция (185 дестинации)

8. Литва, САЩ (184 дестинации)

9. Латвия, Словакия, Словения (183 дестинации)

10. Естония, Исландия (182 дестинации)

А най-лошите паспорти за притежание:

Три държави по света имат безвизов достъп или достъп с виза при пристигане до 30 или по-малко държави. Това са:

101. Сирия (30 дестинации)

102. Ирак (29 дестинации)

103. Афганистан (27 дестинации)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Фож преди 9 месеца
Кво за НРБ?
8
0
 
0
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 9 месеца
Не видях България ?
7
1
 
0
 
! Отговори
Само 176 преди 9 месеца
А за Украйна може ли. Искам да посетя някои забележителности като одеския "Талчок"
6
0
 
14
 
! Отговори
БГ паспорт за 5 г. преди 9 месеца
Никоя държава в ЕС не издава паспорти за 5 години, а те са валидни за 10 години. Още от времето на социализма, България все още поддържа този закон. Подаваш молба за паспорт в чужбина и чакаш да ти го издадат със задна дата обикновено 3 месеца. Но, ако паспортът ти изтича след 6 месеца, нямаш право да пътуваш в никоя държава. И какво се получава? Българите са ощетени по отношение на 5 гдишният срок на паспортите им, защото в действителност , паспортите са валидни за много по-малко от 5 години.
5
1
 
6
 
! Отговори
Pen преди 9 месеца
хахах най-мощните паспорти :))) Мисиркииии
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лидера е Украйна могат да посетят която си държава искат и са длъжни да ги настанят в хотел и храна безплатноТо си има причина за това но който си няма пипе пише колкото лявата долна буза на Путин.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голям им е зор на офисните планктони да пътуват посещават други държави. Собствената им държава превърнаха в *** ама на тях им е важно да се снимат на плажа в Гърция.
2
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лидера е Украйна могат да посетят която си държава искат и са длъжни да ги настанят в хотел и храна безплатно
1
10
 
16
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 месеца
А руския?! С него можеш да отидеш в Беларус и С. Кория