Сингапур и Цюрих са най-скъпите градове в света

В класацията следват Женева, Ню Йорк и Хонконг
30 ное 2023 20:45, Елка Василева
12
Сингапур и Цюрих са най-скъпите градове в света
Снимка: архив, БГНЕС

Сингапур и Цюрих делят първото място в класацията на най-скъпите градове в света на "Икономист интелиджънс юнит", следвани от Женева, Ню Йорк и Хонконг, предава Ройтерс. Според мозъчни тръст глобалната криза с разходите за живот далеч не е отшумяла.

Цените на 200 най-често употребявани стоки и услуги в глобален план са се увеличили на годишна база средно със 7,4 на сто в местна валута, което е спад спрямо рекордното повишение от 8,1 на сто през миналата година, но е "значително над средното ниво, регистрирано през периода 2017-2021 г.", се посочва в доклада.

Сингапур е бил на първо място в списъка в девет от последните 11 години заради високите цени в няколко категории. Градът държава поддържа най-скъпите цени на транспорта заради строгия контрол върху броя на автомобилите. Той е и най-скъпият по отношение на дрехите, храните и алкохола.

Изкачването на Цюрих се дължи на силата на швейцарския франк, както и на високите цени на храните, домакинските стоки и развлеченията.

Женева и Ню Йорк делят третото място, Хонконг е пети, а Лос Анжелис - шести.

Азия се радва на относително по-малко поскъпване от други региони, се казва още в доклада.

Китайските градове падат в класацията, като най-сериозен е спадът на Нанцзин, Вуси, Далян и Пекин, както и на японските Токио и Осака.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сащките са велики вижте Детройт!Изоставени сгради,порутена индустриална зона,улиците са им лунни кратери!
9
0
 
0
 
! Отговори
бай Даньо преди 4 месеца
До BG СМЕШКИАааа, ще висиш ти как ще скочим напред,... ама сега се борим за шИнгень
8
1
 
1
 
! Отговори
аааа преди 4 месеца
Га***нчо
7
1
 
1
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 4 месеца
A бай *** на кое място е ??!?!??
6
4
 
8
 
! Отговори
Абе преди 4 месеца
Сингапур един адски скъп град , даже и за местните. Градът се препитава от хазарт и проституция, които са забранени в съседните Индонезия и Малайзия и всички се изсипват в Сингапур. Направили са един хотел с три кули и басейн на 60-ия етаж, една зоологическа градина и осторовчето Сентоза с игралните домове това е то! Да не си помислите, че някаква супер иновативна икономика развиват!
5
2
 
10
 
! Отговори
Супер Селтак преди 4 месеца
Цингапур. С двама цингапуреца на снимката. Мерси!
4
2
 
9
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Много е кофти климата в Сингапур, въздуха е влажен и мухъл навсякъде. Гледах по някакъв канал за работниците в Сингапур, които ходят да работят там от малайзия - спът в нещо като гардероб, в една стая има такъв гардероб в който могат да спът 20 човека. В такива демокрации не ми се живее, сори, Но едно нещо ми направи огромно впечатление - летището. Вътре в самото летище има ботаническа градина с водопад, а също така басейни с барове вътре в басейните.
3
0
 
7
 
! Отговори
... преди 4 месеца
Миналата седмица бях в Цюрих. Леле, тези хора там наистина живеят в друга реалност. Почти 8 франка за "кафе" в кенче! И то не някаква позната марка.... а нещо произведено незнайно как и от кого. Закуска в хотел 32 франка. 2 сандвича на летището 50 лв(не помня цената във франкове). Пътуване с влак в Цюрих 19 франка. Значи заплата под 10 000 франка нето дори не следва да се дискутира за този град. В Женева преди 9 години едно еспресо беше 13 франка. Сингапур ми е в бъкетлиста също :) Да видим.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сингапурците си знаят работата. 1949 държавата е собственик на 31% от земята, а сега 90% и са топ икономика. Така се гради демокрация, а не като нашите велики ръководители, които за 33г. демокрация разпродадоха всичко на западни корпорации и ни надъхват да събираме дарения за национална детска болница докато се опитват да приватизират Пирогов. Така е като в Сингапур за разпространение на наркотици и корупция получаваш смъртно наказание, а тук премиерски пост.
1
7
 
9
 
! Отговори
До Гледайте ексериме преди 4 месеца
В Камсамолск на Амуре няма да откриете нито един бездомник, но за сметка на това ше откриете десетки хиляди външни клозета из града. В цяла България няма толкова.