Творци поискаха оставка на шефа на фонд "Култура"

Въвеждал дискриминационни правила и всявал страх
5 дек 2023 10:25, Стела Стоянова
5
Творци поискаха оставка на шефа на фонд "Култура"
Снимка БГНЕС

Протестите в сферата на културата се разрастват.

След като на 1 ноември протестиращите затвориха символично с книги входовете на културните институции в страната и проведоха демонстрация пред Столичната библиотека на площад "Славейков", те планират втори протест на 6 декември. Организатори на протестната акция под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще" са Съюзът на артистите в България, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Независима синдикална федерация "Култура" към КНСБ и Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа". Те се борят за по-високи заплати и цялостен бюджет за култура.

Творците поискаха и оставката на шефа на фонд "Култура". Независимият сектор се обедини зад писмо, изпратено до министъра на културата Кръстю Кръстев, парламентарната комисия по култура и медии, министър-председателя акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

"Ролята на Фонда има голямо (включително стратегическо) значение за развитието на независимата културна сцена в България. Годишният бюджет, с който разполага, се разпределя на конкурсен проектен принцип и е насочен към културни оператори и творци на свободна практика, които всъщност представляват съществена част от заетите хора в сферата на различните изкуства в България", припомня писмото. Негови инициатори са актьорът и режисьор Благой Бойчев и режисьорката Василена Радева, а в момента е подписано от около двеста души, като продължава да събира подкрепа под формата на петиция, пише "Сега".

"Повод за нашата тревожност дава поведението на административното ръководство на Национален фонд "Култура" и основно на неговите директор (актьорът Сава Драгунчев - б.р.) и юридически консултант. Свидетели сме на грубо погазване на основни морални ценности, злоупотреба със служебно положение с цел дискредитиране и всяване на страх сред културните организации и артистите, изнасяне на невярна информация в обществени медии, въвеждане на дискриминационни правила за допустимост в програмите на фонда", казва писмото.

Повод за тази остра позиция е дело, което НФ "Култура" завежда към една творческа организация – "36 маймуни". Фондът изисква връщане на сумата по два проекта, възлизаща на обща стойност 182 085 лв. и лихви в размер на 3985 лв. Проектите не са приключени (дори към днешна дата те все още продължават). НФК прави случайна проверка по тях в началото на тази година. Обвинението към артистите е, че не е била упомената подкрепата на фонда в няколко публикации в медиите и социалните мрежи, като голяма част от въпросните публикации дори не са на самата организация.

Другото обвинение е, че има неизпълнение на съдържателната част от проект, състоящо се в представяне на една от продукциите в РЦСИ "Топлоцентрала", наречен от директора на НФК Сава Драгунчев "тесен котериен кръг". От "36 маймуни" подчертават, че това е сцената, разписана и в проектното предложение, одобрено за финансиране от независима експертна комисия.

"В упоменатия случай искането на цялата сума по проекта, означава, че едно отбелязване на логото на Фонда е по-важно от работата на всички артисти (режисьор, актьори, музиканти, художници и др.), както и от цялата организационна работа, и от самия творчески продукт или художествено произведение. То тогава следва да мислим за оповестяването на финансовата подкрепа от фонда като някакъв вид рекламна дейност на една административна организация, която рекламна дейност е по-важна от творческата дейност на бенефициерите на същия този фонд. По този начин отново се потъпква закона, който е създаден не за реклама на държавни структури, а за "ЗАКРИЛА И РАЗВИТИЕ НА КУЛТУРАТА". Тук опасността не е само за организация "36 маймуни", а за целия сектор", пишат още творците.

В откритото писмо са посочени и конкретни искания, които включват незабавно отстраняване на директора и юридическия съветник на фонда, както и разработване на ясни критерии, прозрачна процедура за номинации и избор на бъдещите членове на УС на НФК, както и ефективен механизъм за защита на бенефициерите от административен произвол и за защита от цензура.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя шеф на културата не е ли она меката китка дето е дал няколко милиона заГей клуб ъ скапана София
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо не се споменава финансиране със стотици хиляди на драг куин представления от този фонд, както и от Столична Община
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поискайте и оставката на Радев и Нинова, които прикриват лица от ъндърграунда, което противоречи на всички социаристически принципи.