Румънски министър недоволен: Не е никак коректно да имаме само частична интеграция в Шенген

Каталин Предою готов със сериозни мерки за нелегалната миграция
43
Румънски министър недоволен: Не е никак коректно да имаме само частична интеграция в Шенген
Снимка: БГНЕС

"Румъния ще укрепи Шенгенското пространство и изобщо не е коректно да продължаваме да имаме само частична интеграция в европейското пространство за свободно движение. Румъния е готова да сътрудничи за защитата на границите и борбата с нелегалната миграция", заяви министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою преди началото на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел.

"Миналият декември направихме важна стъпка, влизайки в Шенгенското пространство с въздушни и морски граници (от 31 март 2024 г.), но смятам, че този напредък трябва да бъде последван от още една стъпка тази година. И ние ще работим в това отношение с нашите колеги и приятели от Австрия, както и с другите страни членки. Готови сме да си сътрудничим за защита на границите, нелегалната миграция, имам предвид също и полицейското сътрудничество", заяви Каталин Предою, информират от Министерството на вътрешните работи на Румъния в прессъобщение.

Министърът е подчертал сериозните мерки за борба с нелегалната миграция, които е предприела Румъния, и е дал за пример пилотния проект със Сърбия, в резултат на който нелегалната миграция е спаднала до нула на общата граница.

"През 2023 г. само 40 души са преминали нелегално тази граница”, информира Предою. Той обяви, че този проект ще продължи и че тази сутрин е подписал писмо заедно с европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон относно консолидирането на тази инициатива, като Румъния е готова да предостави опита си на всички други страни членки на ЕС, които желаят да си сътрудничат.

Каталин Предою засегна и темата за борбата с наркотрафика, която също присъства в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

"Борбата с трафика на наркотици се превръща в едно от основните слаби места на Европейския съюз, затова са необходими спешни мерки и трябва да се засили сътрудничеството между страните членки, които би трябвало да разпределят повече сили на полицията за тази цел", каза Каталин Предою. Той информира, че Румъния е започнала солидна кампания в тази посока, а Висшият съвет за отбрана на Румъния е взел важно решение за създаване на междуинституционална работна група. (БТА, Мартина Ганчева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойкот на Илата и бензиностанцията! Не купувайте австрийски стоки!!!! Малко достойнство!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румънците поне имат достойнство и недоволстват, а нашите политици само превиват гърбнак и викат дайте тия милиони да ги присвоим, па вие ни пращайте всякаква пап ..лач и всичко е наред
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами не е коректно, ама попитайте "западните партньори" защо слагат *** от Индия и Пакистан на 2-ро място по качество, а вас и българите на 3-то... Питайте ги!
26
1
 
1
 
! Отговори
Климент преди 1 месец
Що бе баце, у нашенско ,и Сапунерката и жирафа Маги са доволни,невиждан успех на сглобката !?
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Eвaлa нa мaмaлиraтa! Aм' ge ra y нac шyшyмиraтa?
24
0
 
6
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 1 месец
У нaзe nocoлcтвoтo ниkoйc nът нe мo'e cъrлacyвa тakвoз фpивoлнo изkaзвaнe, pp'pииш ли...
23
1
 
5
 
! Отговори
Много му е преди 1 месец
За васалите в неравностойно положение и това е много. Защо не се учат от Орбан как се прави политика с еврошушумигите?
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само мекотелите от сглобката са доволни и си трайкат.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А наш плъа е много доволен, голям успех вика.
20
0
 
2
 
! Отговори
МАРКОВ преди 1 месец
С г-н драго драгомански сме им я служили над 2 години в най-елитното поделение на тези от специалните им. Той си ми е приятел, защото е много добър човек. Шофьор, професионален при това от на 40 г. НИКОЙ МУ НЕ КАЗВА НА НЕГО БРАВО ДРАГО, както и на мен никой ми не казва. За това ще се назиграваме с него на събора в БАХОВИЦА. Малко са хората, която ми я знаят родната. ТАМ СЪМ ИЗРАСТНАЛ, А И ПОЛОВИНАТА ОТ ЖИМЕЕЩИТЕ ГАМ СА МИ ИЛИ РОДНИНИ ИЛИ ПРИЯТЕЛИ. ЧЕСТИТ ДА ИМ Е празника на ШОФЬОРИТЕ.
19
0
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 месец
Ами, той го КАЗВА ЗАЩОТО Е РУМЪНСКИ. А пък нашите си мълчат като пържените риби цаци в Капана на Бургас. А пък, на мен, никой ми не казва, БРАВО ЦИГАНИНО. Така я пее МАРКОВ ЗА ПОЛИТИЦИТЕ НИ. Аз пък, ще им ги пея на приятелите ми от СДВР. Когато ми пускат химна само на инструментал. Една година съм им го ПУСКАЛ НА ТЕЗИ ОТ НАЙ-ЕЛИТНИТЕ и специалните в поделението им 42 820. Съвсем естествено е, че го знам. А и, дори нещо повече. Пея го най-добре и правилно.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нас ни спират заради тая напаст от Турция, дето идва. Тях ги спират заради другата напаст, дето от Украйна идва. Румънците си имат и един милион румуля, дето само чакат да наберат някоя вила, кола или каквото намерят. И нашите румуля като идат?! Нали в тая Австрия все някой трябва да работи? Илиза, че ония не искат да отглеждат тъpтeи. Ние не сме икономически готови за нищо. Нямаме производство. Нямаме нищо. Един пирон не можем да продадем на тоя ЕС. Защо да ни искат?
17
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
На кого му пука? Важното е да се бият с Русия!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според сапунения академик е голямо постижение
15
2
 
5
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Коректност от "велики " дипломати като австрийците , лай ненката, и микрончо, който е пред сваляне, защотп иска да изпраща войници на война едва ли може да се чака. Тежко и на България - само ще плаща сметката и ще е екарисаж за а муджи .
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли някой доволен от ЕС, от Германия до България съсипаха ни живота и най-вече на поколенията след нас, пълни аматьори съсипаха всичко за отрицателно време!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки ден след тоя Шенген на летище София пристигат глутници от озверели мигранти от Ирак, Сомалия и Афганистан, а нашето правителство ги храни и пои за наша сметка!
12
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румъния да ни върне Северна Добруджа, която е незаконно окупирана от нея!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не им трябват злобки в Шенген. Не го ли разбрахте??
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доронуй.и това няма да получим. Не се впрягайте, моля. От Ес-