"Следобеден спринт" на младите обърнал хода на изборите

"Галъп": 600 хил. са решили кого да подкрепят между 1-4 април
246
"Следобеден спринт" на младите обърнал хода на изборите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повече млади хора и по-малко пенсионери са гласували на тези парламентарни избори в сравнение с вота през 2017 г.

Още по темата
Това личи и в структурата на вота по заетост - работещи и незаети са повече сега от пенсионерите, посочват социолозите от "Галъп".

Така във възрастта 18-30 г. през 2017 г. са гласували 14.9%, а на тези избори 18.2%. Повече сега са и гласувалите между 31-60 години - 57.7% срещу 55.4%. При хората над 60 години е обратно - преди 4 г. своя вот са дали 29.7%, а на 4 април - 24.2%.

По отношение на заетостта при работещите данните са 62.4% на тези избори срещу 60.8% през 2017 г. За незаетите съответно 17.4% и 14.8%. При пенсионерите дяловете са 18.3% и 24.4% през 2017 г.

Според социолозите това може да се дължи и на страха от ковид (една от причините за ниския вот на БСП), който препятства гласуването на възрастните хора. Друг фактор, при това основен, е политизацията на младите от протестите през лятото на 2020 г. насам, текла основно в социални медии.

Последните се оказаха и основен канал за комуникация в тази кампания. Това облагодетелства партии с млад или високообразован и работещ електорат.
 
Изчисленията на база екзит пол показват, че около 600 хиляди души са взели решението за кого ще гласуват между 1 и 4 април. Младите вотове са типичен непредвидим фактор, който обикновено решава в последните дни и дори часове. Младите гласуват следобед, за разлика от "твърдите" и зависимите гласоподаватели, посочват още анализаторите.

Този следобеден "спринт" е и обяснението за разликата с моментните снимки на електоралните нагласи няколко дни по-рано. Става дума за мобилизация в последните дни и в самия ден на вота.

При ДБ тази кампания в самия ден беше видима и организирана, а за партии като ИТН тя произтича от спецификата на младия електорат. Тези млади електорати, за разлика от възрастните, се влияят и лесно в самия ден от социалните медии. Затова и кампаниите от типа "излез и гласувай" се случват лесно именно в тези групи, а не сред възрастните, коментира още от "Галъп".

Екзитполът достига до Вас благодарение на БНТ, БНР, „Нова“ и „България он ер“.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
81525 преди 3 години
Ама това вече е по неправдонподобно от приказките на Шехеразада. Като започнем от изирателните списъци, препълнени с вече починали или безвъзвратно заминали в чужбина, преминем през растящата смъртност и стигнем до масовото обзеверяване поради бедност и безизходица за какви увеличени проценти, за какъв обрат във вота, за какъв последен момент ми говорят? При активност под 50% няма легитимност на избраните.
200
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВО ТАЛЪП. ПАРАДОКСАЛНО ТЪПО. ОБЯСНЕНИЕТО НЕ СЪОТВЕТСТВА НИТО КАТО АКТИВНОСТ, НИТО КАТО ПАРЦИАЛНА ВЕЛИЧИНА. ТОВА Е КАТО ДА СРАВНЯВАМЕ БВП САЩ = 20 000 МЛРД $ С ТОЗИ НА БГ =100 МЛРД $(условно). 20 000 * 0,5% >> 100 * 8% (по точно 12,5 пъти), НО КАТО ОТНОСИТЕЛНА ВЕЛИЧИНА 8>>0,5.
199
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като сме си посяли чалга поколение какво очаквате. Те се възхищават на нещо за тях велико, за мен просташко и арогантно.
198
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спринт на чалга феновете вкара чалгата официално и в Парламента.Напълно нормално е да гласуват за своя идол... Ха-ха-ха. Поредното голямо падение на политиката в България.
197
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
600 хил. са решили да теглят чертата на България по указания на Румен Радев.
196
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Искам Славуца чалгаря, заедно с Маджо, шефа на ДБ да го забият с 200 на всички пенсионери и комунисти, дето мразят ГЕРБ и искаха Бойко да го няма :) Ахахахахаха, само с какъв кеф ще чета следващите 4 години коментарите на лумпенпролетариата ....ахахахахахах :))))
195
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости, поръчковите "социолози" се мъчат да си покрият посраните ***,
194
0
 
2
 
! Отговори
do 218 преди 3 години
До Анонименнаправо да се гласува само по интернет и да се решава тест за интелигентност, ако си под 70 изобщо не гласуваштова е
193
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За гласуване (в цял свят) трябва да се въведат няколко изисквания - средно образование, платени данъци и ако се въведе машинно или електронно гласуване - по един въпрос в най-различни варианти, който да докаже, че гласуващият има поне санитарно ниво на умствена дейност, а не е тотален пън, който не може да сглоби и едно изречение.
192
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро следобеден спринт на едва изтрезнелите от предишната нощ.
191
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шлангажията с това обещание за работа работа и работа си го заби у жипа. Как може да обещава работа ако бяха пари всички щяха да гласуват за него. Кой на днешно време работи бе ***. На днешно време далавер кириз му е спасението. От нищо нещо да правиш а не да се гърбиш и накрая на месеца 800 лв. Ток 150 лв парно 200 лв вода 100 лв иполовината заплата отишла. а за ядене от трите най дългото. Той затова не бачка а ръцете у жобовете ги държи. Обикаля магистралите с жипарата и се праи че работи.
190
0
 
14
 
! Отговори
Баба Вуна преди 3 години
Има такъв народ и същият тоя народ прати Бареков евродепутат.
189
0
 
3
 
! Отговори
хаха да преди 3 години
До Трябвае те тогава повечето политици няма да могат да гласуват, понеже са цял живот на държавни субсидиивиж първанов седефчовцял живот на издуржка на партията майка
188
4
 
13
 
! Отговори
Трябва преди 3 години
Изборниятзакон да се промени. Да могат дагласуват дамо тези дето внасят данъци или са внасяли.Простаците чалгари да им се отреже пътя до урните. От де накъде разни мързеливи неудачници дето живеят в чужбина и ги изхранва Армията на Спасението ще гласуват.Какво са нпаравили те повече от ромите -- нищо.Отгоре навсичко са и нахални простаци с претенции, като парвенютата от ДъБъ дето ги храни Божков.
187
0
 
15
 
! Отговори
Кръчмаря преди 3 години
Г-н Трифонов, вече сте официален политик, излезте и кажете на народа как ще оправите България!
186
0
 
1
 
! Отговори
ехееее преди 3 години
До до 196това ако беше станало сега щяхме да се мерим с швейцария и австрия а не да се чудим дали да седим в ЕС или в евразия все последнихехехехе
185
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славчо май се уплаши, че ще трябва да управлява. Това го нямало в сценария.
184
0
 
7
 
! Отговори
Тепърва преди 3 години
"Младите интелегнтни" хора, че едно е да се държиш просташки и цинично, друго е да управляваш държавата. Мизантропа Славчо, ще пее чалги, и ще печели електората на простаците, но до тук.
183
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб допуснаха голяма грешка като обещаха работа и пак работа. Младежите се уплашиха и ето ти го резултата.
182
0
 
5
 
! Отговори
do 195 преди 3 години
До Анонимендобре и кои ще го оправят сега това положениеслвчо, ицата, мая пчеличката или курнелка, или оня дето неможе да говори българскихахах смешна работа