8 лв. на глас - ще бъде ли намалена партийната субсидия?

Кой колко ще получи според спечелената подкрепа?
33

Дали някоя от партиите, които успяха да влязат в парламента, ще състави правителство, все още е не е ясно. Със сигурност обаче, се знае коя формация какви средства ще получава под формата на годишни субсидии. Освен шестте формации, които влизат в 45-тото Народно събрание, финансиране ще получат още четири партии.

На база постигнати изборни резултати - най-големи са субсидиите за ГЕРБ-СДС - близо 6 млн. и 700 хил. лв.. Партията на Слави Трифонов ще разчита на 4 млн. и 500 хил., а "БСП за България" - на 3 млн. и 800 хил. лв.. Близки по финансиране са ДПС и "Демократична България", съответно с около 2 млн. и 700 хил. и 2 млн. и 400 хил. лв.. Формацията "Изправи се. Мутри вън!" ще получи милион и двеста хил. лв., предаде Bulgaria ON AIR.

От извънпарламентарните партии субсидии ще получават ВМРО, Българско национално обединение, "Възраждане" и "Републиканци за България".

8 лв. зa вceĸи дeйcтвитeлeн глac или близо 66 хил. лв. на ден ще струва на българските данъкоплатци годишната издръжка на осемте партии и двете коалиции, набрали нужната подкрепа.

"Когато половин България е останала реално без спешна медицинска помощ, когато има частни линейки, на които ти трябва да платиш, ако искаш да живееш или ако нямаш пари - умираш, когато хора умират на стълбите на болниците или чакайки с часове линейка, за мен е престъпление да се запази тази субсидия", коментира проф. Минчо Христов.

Според бившия председател на Сметната палата проф. Валери Димитров обаче, партийните разходи не носят щета на бюджета. Напротив - без държавно финансиране политическите формации ще станат лесна плячка на корпоративни интереси.

"Това да намалиш партийната субсидия прекомерно или дори да я премахнеш, е откровена глупост, тъй като все пак трябва да имат легитимни приходи за осъществяване на дейност", смята проф. Димитров.

Според него проблемът е не колко, а къде и за какво отиват парите. Въпроси с много неизвестни заради липсата на инструмент, с който Сметната палата може да осветли разходите, особено по-сериозните.

"Присъщите разходи на политическите партии, едно не много ясно понятие по закона за политическите партии, което позволява на практика почти безконтролно харчене на тези пари. Фактически това до голяма степен обезсмисля контрола на сметната палата и го прави формален", обясни проф. Димитров.

От самите претенденти обаче зависи дали цената на един действителен глас ще се запази или ще бъде намалена, така както предлагаше Слави Трифонов през 2016-а. А дали "Има такъв народ" ще поиска полагащите й се средства, предстои да разберем, освен ако не се стигне до нови избори.

"Срамота е, България, която е най-бедната държава в ЕС, да има най-високата субсидия не само в ЕС, а и мисля- в света изобщо. Мисля, че е редно когато се конституира парламентът, ние всички избиратели да видим ще спази ли това свое обещание партията на г-н Трифонов", категоричен е проф. Христов.

От референдума през 2016 г. насам стойността на субсидията се променя три пъти. От 11 лв. през 2017 г. - пада до лев за глас през 2019 г.. Промяната обаче оцеля само шест месеца, след като в Бюджет 2020 беше заложено тя да бъде 8 лв..

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
СИМИТЛИЧАНИН преди 4 седмици
Абе а некой да знае БСП върна ли ония милиони дето беше надвзела или ще чакаме куково лято да ги върнат. Има тука една фирма ,,килърите,, всеки ден ми напомнят в каква държава живея като срешам колите и по улиците. Що не ги даде държавата на тях да приберат задълженията на БСП или ако не ФАЛИТ НА БСП.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
78 стотинки на глас ще е
26
0
 
4
 
! Отговори
78 стотинки преди 1 месец
Не е кантар а това ще брои на слави парите от субсидията която ще е по левче( Евентуално)
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Божков и той ще получава субсидия завалията...и Цецко
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Ма ти си шашов бе! Ка кфо?
Ти колку кила си?
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя кантар кво общо има с темата?
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 13 (21)

Еш па тоа - ми сичките не участват, ама го подкрепляват, та да видат къ шъ съ изложи, оти сал мое да разправа вицуве куту дъ гу разбираме ниа - негувите избирателе!
Ниа сичките шъ ви управлявъме!
И он шъ ни рукуводи!
И кфо каже - тукову шъ праиме!
21
1
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 1 месец
Щом подкрепяш правителство-няма не участваш. В Конситтуцията е така. Щом гласуваш за правителство автоматично ставаш част от това правителство. Борислав Цеков го обясни преди дни подробно. Ако мнозинството се състои от различни партии, то фактически е коалиционно без значение дали имат подписано коалиционно споразумение. Така, че номера "ние ще го подкрепим без да участваме" е номер на китайката. Няма да мине в България.Щом подкрепяш-носиш отговорност.
Е.. не ти.. разбира се.За партии става дума
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави:
-Алелуя, братя! Получих просветление! Ковида съществува и субсидията не трябва да се намалява, а увеличава. 8 лева са малко, аз взимам 10 лева за абонат.
Алелуя, братя, пазете се от ковид пандемията, не вярвайте на мангърите, не вярвайте на чалгарите.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави да не връща нищо!
Иначе как ще ни плати?
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕЙ!
Ние сме със Слави и ще си топиме ръцете в кацата с меда!
Ти да мълчиш!
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Партията стана най-добрият бизнес.

Лъжеш от екрана и срещу лъжите получаваш пари.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави Трифонов трябва да върне 7 лева на глас на държавата.

Ако ковида вече не му е сменил чипа в плешивата кратуна.
15
0
 
6
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
1 лв субсидия, иначе ще се получи дискриминация на партии и сдружения и отиваме пак към диктатура, която се мъчим да я махнем.
14
0
 
6
 
! Отговори
Sk преди 1 месец
До 10

Това са партийни уж пари. Някои участват с роднините си за да точат държавни пари
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Слави иска да се премахне субсидията, значи се надява той да си остане богат и така да се премахне конкуренцията.
Но явно е много ПР-ОЗД. Това няма да стане.
Сега всички го поддържат БЕЗ ДА УЧАСТВАТ!
Значи - чакат да се издъни.
Освен, ако не го супортират от чужди централи.
Ей тогава ще ни се такова онаковото.
Тоя *** ще ни продаде за жълти стотинки.
С некадърниците е така - продават се.
Да гледаме сеира.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Популистко глупости, като има прости хора които се връзват на тия глупости
11
0
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
съгласно референдума 1 лев на глас а извънпарламентарните не трябва да
получават нищо
10
2
 
6
 
! Отговори
Генг бенг преди 1 месец
От тази субсидия заплатите им ли се формират или ги получават извън тях?
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10 стотинки на глас са предостатъчни, на който му е малко да си събира членски внос