ГЕРБ са първа сила, ПП измести Слави и компания

"Сова Харис": БСП става приемлив партньор на новите формации
5 ное 2021 16:30, Анисия Иванова
391
ГЕРБ са първа сила, ПП измести Слави и компания
Снимка: Bulgaria ON AIR

ГЕРБ ще спечели парламентарния вот близо 24% от гласовете, ако изборите бяха днес, втори остават  "БСП за България" с 16,7 на сто. Това показва проучване на "Сова Харис", проведено в периода 27 октомври – 2 ноември сред 1000 български граждани по поръчка на Dir.bg.

"Продължаваме промяната" заемат третото място с 15,6% и изместват "Има такъв народ", които събират малко над 13% подкрепа.

Следват ДПС с 9,7% и "Демократична България" с 9,1%, като разликата е под процент помежду им. На ръба за влизане в паррламента са "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4,1%.

Според социолозите наличието на нов силен проект в пространството на партиите, желаещи промяна, води главно до вътрешно преразпределение в този сектор.

"Продължаваме промяната" се очертават като лидер сред новите формации, измествайки "Има такъв народ" от върха. "Демократична България" също понася значителни загуби за сметка на партията на бившите министри от служебния кабинет. "Изправи се БГ! Ние идваме!" също търпи загуби. Социалният профил на формацията на Мая Манолова засега удържа нивото за преодоляване на бариерата за следващия парламент.

Според "Сова Харис" на фона на политическата криза и неспособността да се излъчи редовно правителство подкрепата за системните партии се стабилизира. 

За ДПС се отваря шанс да възстанови влиянието си в някои от традиционните за тях райони. Втвърдяването на позициите на тези две партии, изразено и в кампаниите им, обаче води до още по-изразена изолация от останалите.

Обществените настроения в момента в голяма степен възпроизвеждат ситуацията от миналото лято, когато избухнаха протестите. За мнозинството от хората оттогава нищо не се е променило. Основните играчи на сцената са същите, въпреки желанието за промяна.

При този баланс на силите нараства значението на социалистическата партия. Бидейки опозиция във времето преди протестите и подкрепяйки политики, близки до желаещите промяна, БСП става приемлив партньор на новите формации, смята "Сова Харис".

Тази роля води и до известно укрепване на електоралния й резултат. Разбира се, съставянето на правителство от 4 или 5 политически субекта, изповядващи различни идеологии, е задача с повишена трудност. Провал за трети път ще дискредитира идеята за промяна.

Избирателите се съмняват в успеха на новите партии: само около една трета смятат, че следващият парламент ще излъчи стабилно управление. Почти толкова са и тези, които са настроени песимистично, а останалата една трета не могат да преценят.

Относно активността на предстоящитне избори напълно сигурни, че ще гласуват, са малко повече от половината живеещи в страната избиратели - 52%. Това показва, че в следващата неделя до урните се канят да отидат около 3 милиона души. В сравнение с последните парламентарни избори от юли регистрираме увеличение с около 200 000 гласа, но в сравнение с тези от април намалението е в същия размер.

Според резултатите от проучването, не се наблюдава възможност за възникване на допълнителна мотивация, която да стимулира колебаещите се 21% да упражнят правото си на вот. По-скоро пикът на пандемията, умората от участие в избори, езикът на омразата в предизборните кампании биха могли да откажат и част от твърдия електорат.
------------------------------------------------------

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" в периода 27 октомври - 2 ноември 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Стохастична грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка и финансирано от "Dir.bg".


391
Още от Избори 2021
Нинова: КЕВР да не вдига цената на тока за домакинствата от 1 януари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
362
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тиквата в затвора!
361
0
 
1
 
! Отговори
До 360 преди 3 седмици
Време сега де ! Момиче едно си и да сиГендер и да пишеш за сороско нпо
360
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
в Бълагрия вече е модерно да си втори, антиваксър и люзър.
359
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не на Ковид фашизма!Възраждане!
358
1
 
9
 
! Отговори
Илюзионист преди 3 седмици
На Слави що му трябваше да си туря таралеж в гащите?! Народът да плаща милиони за някакви измислени избори с участието на измислена партия. Резил отвсякъде. Най-добре е Слави да си замълчи. Неговото политическо шоу приключи веднъж и завинаги.
357
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
***...т с плакат на Герб си накичи, червеното да не личи. Целият град, всяко дърво по централния път е с предизборни материали на Герб и Гербджитков. В същото време цялото ръководство на града е от деца, внуци и снахи на членове на бюрото на общинския комитет на БКП. За каква промяна говорят, хамелеони и кариеристи, които искат винаги да са на софрата.
356
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
защо кандидатите и техните семейства имат право да се гласуват ? това е безсмилено
355
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ винаги са били първи. Само че машинките някакси .... нещо .... и така!
354
2
 
4
 
! Отговори
До 352 Вах преди 3 седмици
Ами хората не се хващат на евтини комунистически предизборни трикове, може би? Помни ми думата, никога няма да видиш доказателства за това! Така ще си заглъхне след изборите!
353
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И все още имаБалаци дето подкрепят Тиквата И Герб ! Не се очертава надежда в тази територия без ликвидиране на гербаджиите .
352
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
бсп ще скъсат синджира да докопат властта. жадуват за сладката държавна баница, яхнали народа да го оскубят отново.
351
8
 
5
 
! Отговори
Вах преди 3 седмици
Абе, какви са тези проучвания?! Къде ги тези 25% бе...тия "хора" дето са дали заявка, че ще гласуват за ГЕРБ новини не гледат ли?! За тия 60 млн дето гръмнаха за магистрала Хемус - дават ли си сметка колко "магистрали" са построени за 12 години?! Колко още по 60 млн са излезли по тая схема?!
350
5
 
5
 
! Отговори
До цирк Славун преди 3 седмици
Целта е ясна - да реанимират ***. Сега БСП ще си направят една сладка коалиция с Кирчо и ДБ и както всеки път в нашата история, милата ни родина я чака крах и падение когато комунисти се върнат на власт. Не си ли задавате въпроса - защо този смешен сайт и никоя медия България не отразява топ световната новина за обединението на Беларус с Русия? Нас ни чака същата тъжна съдба с Корнелия и е много важно о.вцете да не са информирани. Нека омразата на т.ро.ловете започне сега!
349
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Герб ако имат такъв висок резултат ще е показателно, какви хора живеят в България.
348
4
 
16
 
! Отговори
Мунчо преди 3 седмици
24 процента щели да гласуват за ГЕРБ. Ами това е почти една четвърт от имащите право на глас. Рашков, спиш ли? Оставяй пиенето и почвай арестите! Нищо, че е Архангелова задушница! Комунистите не почитат мъртвите.
347
1
 
35
 
! Отговори
Цирк Славун преди 3 седмици
Клоуните от шоуто имаха 25%, бяха първи и доказаха, че са неспособни и не желаят да правят нищо, освен да лаят. Това 4-то място сега ги устройва. Ще стоят отстрани и ще крещят на останалите, че така не може, трябва иначе. Само не разбирам, какъв беше целият смисъл от изявите им? Можеше да си лаят и от долнопробното шоу без да ни губят година в три избора?!
346
2
 
9
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 седмици
Тия лъжци не разбраха ли ,че народа няма да гласува за никой докат не се създаде партията на безпартийните, и не си получим шкаф, безусловен базов доход,преизчислени пенсии, безвъзмездни средства, европейска мрз, европейска пенсия, намалена работна седмица и тнт
345
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
,, ще гледат НС през дувара.Изправи го ,ние идваме,,
344
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хладна пот избива по лицето на Борисов. Гледах днес бръщолевенето му и се чувства, че е вледенен от страх, защото със сигурност, нашите и чуждите служби ще издирят тези 60 милиона.
343
12
 
15
 
! Отговори
В реда на нещата преди 3 седмици
ГЕРБ първи - България пак бедна и последна с пътища разбити и водопроводи пробити !!