ГЕРБ са първа сила, ПП измести Слави и компания

"Сова Харис": БСП става приемлив партньор на новите формации
5 ное 2021 16:30, Анисия Иванова
391
ГЕРБ са първа сила, ПП измести Слави и компания
Снимка: Bulgaria ON AIR

ГЕРБ ще спечели парламентарния вот близо 24% от гласовете, ако изборите бяха днес, втори остават  "БСП за България" с 16,7 на сто. Това показва проучване на "Сова Харис", проведено в периода 27 октомври – 2 ноември сред 1000 български граждани по поръчка на Dir.bg.

"Продължаваме промяната" заемат третото място с 15,6% и изместват "Има такъв народ", които събират малко над 13% подкрепа.

Следват ДПС с 9,7% и "Демократична България" с 9,1%, като разликата е под процент помежду им. На ръба за влизане в паррламента са "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4,1%.

Според социолозите наличието на нов силен проект в пространството на партиите, желаещи промяна, води главно до вътрешно преразпределение в този сектор.

"Продължаваме промяната" се очертават като лидер сред новите формации, измествайки "Има такъв народ" от върха. "Демократична България" също понася значителни загуби за сметка на партията на бившите министри от служебния кабинет. "Изправи се БГ! Ние идваме!" също търпи загуби. Социалният профил на формацията на Мая Манолова засега удържа нивото за преодоляване на бариерата за следващия парламент.

Според "Сова Харис" на фона на политическата криза и неспособността да се излъчи редовно правителство подкрепата за системните партии се стабилизира. 

За ДПС се отваря шанс да възстанови влиянието си в някои от традиционните за тях райони. Втвърдяването на позициите на тези две партии, изразено и в кампаниите им, обаче води до още по-изразена изолация от останалите.

Обществените настроения в момента в голяма степен възпроизвеждат ситуацията от миналото лято, когато избухнаха протестите. За мнозинството от хората оттогава нищо не се е променило. Основните играчи на сцената са същите, въпреки желанието за промяна.

При този баланс на силите нараства значението на социалистическата партия. Бидейки опозиция във времето преди протестите и подкрепяйки политики, близки до желаещите промяна, БСП става приемлив партньор на новите формации, смята "Сова Харис".

Тази роля води и до известно укрепване на електоралния й резултат. Разбира се, съставянето на правителство от 4 или 5 политически субекта, изповядващи различни идеологии, е задача с повишена трудност. Провал за трети път ще дискредитира идеята за промяна.

Избирателите се съмняват в успеха на новите партии: само около една трета смятат, че следващият парламент ще излъчи стабилно управление. Почти толкова са и тези, които са настроени песимистично, а останалата една трета не могат да преценят.

Относно активността на предстоящитне избори напълно сигурни, че ще гласуват, са малко повече от половината живеещи в страната избиратели - 52%. Това показва, че в следващата неделя до урните се канят да отидат около 3 милиона души. В сравнение с последните парламентарни избори от юли регистрираме увеличение с около 200 000 гласа, но в сравнение с тези от април намалението е в същия размер.

Според резултатите от проучването, не се наблюдава възможност за възникване на допълнителна мотивация, която да стимулира колебаещите се 21% да упражнят правото си на вот. По-скоро пикът на пандемията, умората от участие в избори, езикът на омразата в предизборните кампании биха могли да откажат и част от твърдия електорат.
------------------------------------------------------

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" в периода 27 октомври - 2 ноември 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Стохастична грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка и финансирано от "Dir.bg".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата в затвора!
295
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Бълагрия вече е модерно да си втори, антиваксър и люзър.
294
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на Ковид фашизма!Възраждане!
293
1
 
9
 
! Отговори
Илюзионист преди 2 години
На Слави що му трябваше да си туря таралеж в гащите?! Народът да плаща милиони за някакви измислени избори с участието на измислена партия. Резил отвсякъде. Най-добре е Слави да си замълчи. Неговото политическо шоу приключи веднъж и завинаги.
292
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***...т с плакат на Герб си накичи, червеното да не личи. Целият град, всяко дърво по централния път е с предизборни материали на Герб и Гербджитков. В същото време цялото ръководство на града е от деца, внуци и снахи на членове на бюрото на общинския комитет на БКП. За каква промяна говорят, хамелеони и кариеристи, които искат винаги да са на софрата.
291
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо кандидатите и техните семейства имат право да се гласуват ? това е безсмилено
290
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ винаги са били първи. Само че машинките някакси .... нещо .... и така!
289
2
 
4
 
! Отговори
До 352 Вах преди 2 години
Ами хората не се хващат на евтини комунистически предизборни трикове, може би? Помни ми думата, никога няма да видиш доказателства за това! Така ще си заглъхне след изборите!
288
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бсп ще скъсат синджира да докопат властта. жадуват за сладката държавна баница, яхнали народа да го оскубят отново.
287
8
 
5
 
! Отговори
Вах преди 2 години
Абе, какви са тези проучвания?! Къде ги тези 25% бе...тия "хора" дето са дали заявка, че ще гласуват за ГЕРБ новини не гледат ли?! За тия 60 млн дето гръмнаха за магистрала Хемус - дават ли си сметка колко "магистрали" са построени за 12 години?! Колко още по 60 млн са излезли по тая схема?!
286
5
 
5
 
! Отговори
До цирк Славун преди 2 години
Целта е ясна - да реанимират ***. Сега БСП ще си направят една сладка коалиция с Кирчо и ДБ и както всеки път в нашата история, милата ни родина я чака крах и падение когато комунисти се върнат на власт. Не си ли задавате въпроса - защо този смешен сайт и никоя медия България не отразява топ световната новина за обединението на Беларус с Русия? Нас ни чака същата тъжна съдба с Корнелия и е много важно о.вцете да не са информирани. Нека омразата на т.ро.ловете започне сега!
285
4
 
16
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
24 процента щели да гласуват за ГЕРБ. Ами това е почти една четвърт от имащите право на глас. Рашков, спиш ли? Оставяй пиенето и почвай арестите! Нищо, че е Архангелова задушница! Комунистите не почитат мъртвите.
284
1
 
35
 
! Отговори
Цирк Славун преди 2 години
Клоуните от шоуто имаха 25%, бяха първи и доказаха, че са неспособни и не желаят да правят нищо, освен да лаят. Това 4-то място сега ги устройва. Ще стоят отстрани и ще крещят на останалите, че така не може, трябва иначе. Само не разбирам, какъв беше целият смисъл от изявите им? Можеше да си лаят и от долнопробното шоу без да ни губят година в три избора?!
283
2
 
9
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Тия лъжци не разбраха ли ,че народа няма да гласува за никой докат не се създаде партията на безпартийните, и не си получим шкаф, безусловен базов доход,преизчислени пенсии, безвъзмездни средства, европейска мрз, европейска пенсия, намалена работна седмица и тнт
282
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,, ще гледат НС през дувара.Изправи го ,ние идваме,,
281
12
 
15
 
! Отговори
В реда на нещата преди 2 години
ГЕРБ първи - България пак бедна и последна с пътища разбити и водопроводи пробити !!
280
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко Тиквата ке се връне на бел кон!
279
0
 
7
 
! Отговори
Не се чуди преди 2 години
До Баси Мамата - Съществува , но в очите на останалия свят и в частност Европа е като Филиповци за София или Столипиново в Пазарджик - Никой не му дреме дали сте с въшки или с краста , докато не им пречите и си плащате !!
278
6
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Продължаваме промяната... Стан Лаурел и Оливър Харди са начело на тази партия... Най-големите смешници!
277
3
 
13
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Шок очаква придворните социолози. На 14.11. ще станат за смях!