Димитров: Смешно е твърдението на БСП, че им е предлаган код

ЦИК даваше достъп до него на всяка партия, заяви той
28 ное 2022 13:24, Петя Славова
3
Димитров: Смешно е твърдението на БСП, че им е предлаган код
Снимка: БГНЕС

Големият спор за съставяне на правителство се оказа темата за Изборния кодекс и идеята за отмяна на машинното гласуване.

Още по темата

ГЕРБ, БСП и ДПС предлагат отмяна му и въвеждането на хартиената бюлетина. Така ще се махнат флашките и да няма машинен протокол, а разписките да се броят ръчно.

При това положение няма смисъл и от машинно гласуване, коментира пред Нова тв Мартин Димитров от "Демократична България": "Какъв е смисълът да има машинно гласуване, но не и машинно преброяване? Това ще доведе до огромно количество грешки и сбъркани протоколи. Ако ще въвеждат хартиени бюлетини, поне да запазят машинното броене."

Той предложи ГЕРБ, БСП и ДПС да отидат проверят лично разписките от машините, преди да твърдят, че има грешки. "ЦИК не откриха нарушения, но нека те проверят още три пъти", призова той.

Депутатът определи като "смешни" твърденията на БСП за това, че им е предлаган код. "ЦИК даваше достъп до основния код на всяка партия.

От ДБ отидохме, а тези, които създават интриги, не отидоха. Не можаха да покажат нито една грешка от машините. Когато флашка дефектира, се появява глупав надпис "Дневникът е подправен", който IT специалистите са поставили. Трябвало е да пише "сменете флашката развалена е", смята Димитров.

Според него ако "Възраждане" искат закриване на "Информационно обслужване", трябва да предложат алтернатива. "Ако нямаме проблем със сегашните машини, защо да купуваме другите? Проблемът е, че хартиената коалиция искат да няма машинно гласуване напролет. Попълването на бюлетина и после сканиране е по-добър вариант от само хартиен вот. Но кога ще се купят машините и докога ще се въведат? Бихме го обсъдили много сериозно", посочи той.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари