Денков: Ако не получим подкрепа, няма смисъл да вкарваме кабинета в НС

По думите му ПП искат да направят правителство с общи цели
17 дек 2022 09:05, Петя Славова
135
Денков: Ако не получим подкрепа, няма смисъл да вкарваме кабинета в НС
Снимка: БГНЕС

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков вече започна с опитите да разговаря с някои парламентарни партии за съставяне на правителство. ГЕРБ и "Възраждане" очаквано не дадоха подкрепата си.

Пред БНТ Денков заяви, че се опитват да направят правителсто, което да се обедини около общи цели и задачи. Също така и да даде знак как би трябвало да се подходи - с общ разговор на масата.

Той изрази мнение, че не е сигурно дали кабинетът на ПП ще бъде предложен за гласуване в парламента:

 "Целта на сглобяването на един кабинет е да мине през НС и да може да си свърши работата, но каква е работата, която може да обедини политическите партии, предстои да обсъждаме. Ако няма подкрепа и се види, че няма шанс, какъв е смисълът да го вкарваме за обсъждане? Най-добросъвестно обаче ще се опитаме да изградим някаква степен на доверие, която да ни даде шанс да минем през Народното събрание".

За да може да се управлява, трябва да има някакво взаимно доверие, каквото липсваше за кабинета "Габровски", посочи Денков. Причините са, че не е било ясно кой действително ще взима решенията, че кабинетът бе анонсиран като експертен, а не се е оказало точно така и на последно място - недостатъчната подкрепа.

  "Аз знам, че ние също стартираме с дефицит на доверие, затова и този нов формат до голяма степен повтаря това, което направихме успешно миналата година, за да сглобим кабинет при трудни обстоятелства".

Акад. Денков заяви пред "Панорама" снощи, че не вярва във формулата на неутрален експертен кабинет и припомни, че и двата такива в най-новата ни история не са завършили добре.

Още по темата

  "Всеки един кабинет трябва да има политическа подкрепа и няма кой да я носи по-добре от лидерите на партиите. От самото начало да кажем, че тези хора няма да участват, не е нормално".

Денков не е изненадан от това, че "Възраждане" не са се появили на днешната среща между партиите в НС, според него те имат друга ценностна система. Каза още, че е оставил вратата отворена за ГЕРБ и ДПС, а решението колко време да седят на срещата е тяхно.

Той коментира и участията си в правителства на ГЕРБ.  "През последните дни доста често трябваше да отговарям на въпроса "Вие експерт на ГЕРБ ли сте?" и в шеговита форма казах: "Аз съм експерт на Софийския университет и на българската физико-химична научна школа". Бях поканен 2014 г. в служебен кабинет на президента Плевнелиев и там влязох като учен с опит в научни програми. Тогава работихме заедно с г-н Дончев (също гост в "Панорама" - бел. ред)".

Заяви, че никога не е членувал в ГЕРБ, а през 2016 година е подал оставка като заместник-министър от кабинета "Борисов" 3 по същите причини като Христо Иванов (тогава правосъден министър - бел. ред.) Посочи, че оттогава е канен в няколко служебни кабинета, но не е имал други партийни ангажименти, освен с "Продължаваме промяната", на която е съучредител.

Акад. Денков коментира, че си е поставил за задача навлизането на науката и на учените при вземането на решения в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този щял да вкарва кабинета в НС. С такива академици и политици, нищо добро не очаква България. Страната дарява оръжия на Украйна, издържа бежанците им. С две думи, губи пари. За разлика от мен.