Финалният спринт ще реши победителя в изборите - ГЕРБ-СДС с 25,9%, ПП-ДБ с 25,4%

Битката за третото място също е непредвидима
Обновена: 31 мар 2023 21:05 | 30 мар 2023 09:38, Александър Попов
522
Финалният спринт ще реши победителя в изборите - ГЕРБ-СДС с 25,9%, ПП-ДБ с 25,4%
Снимка: Алфа Рисърч

И финалното проучване на Алфа Рисърч не показва ясен победител на предстоящите избори. Насочени основно към твърдите партийни електорати, посланията на партиите не успяват да мотивират по-широк кръг от избиратели да отидат до урните. Така, състезанието се свежда до битка „за няколко процента повече“, които няма как да променят радикално нито политическата картина в страната, нито състава на 49-то Народно събрание. Настоящото изследване е проведено в периода 25 – 29 март 2023г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

39 на сто се запазва делът на сигурните, че ще гласуват, други 13% продължават да се колебаят, като е възможно да вземат решение в самия изборен ден.

Кампанията е променила мнението за кого да гласуват на 11 на сто от решените да отидат до урните. Други 15 на сто, все още не са взели решение кого да подкрепят. Обичайно между 7% и 15 % взимат решение в последните дни на кампанията.

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места. Формацията повишава леко резултата си от преди месец и към момента получава подкрепата на  25.9% от твърдо решилите да гласуват.

При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25.4% те остават на дистанция от 0.5 на сто под ГЕРБ.

Тази разлика е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока подкрепа в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална периферия, особено в столицата. Може да се окаже, че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ мобилизира периферията си със силен финален спринт, което са показали, че умеят, ще спечелят първото място. Ако не успеят, ГЕРБ ще съхрани водачеството си от предишните избори.

ДПС запазва устойчива подкрепа от 13.8% от твърдо решилите да гласуват. Няма изненади в профила и обхвата на неговите симпатизанти. Ако в кампанията обаче има ясна тенденция, това е ръстът в подкрепата за Възраждане – привлича както разочаровани от сходни партии, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство. Може да се очаква подкрепата й да достигне до 13.6%. Така, третото място също се оказва под въпрос, оспорвано между ДПС и Възраждане. Яснота за него ще има едва след като стане известен вотът от чужбина.

Петият сигурен участник в следващия парламент е БСП. Макар и партията да е с отслабени позиции, поради поредицата от вътрешни конфликти, кампанията повишава леко резултата й и тя получава 8.2% от твърдо решилите да гласуват.

Противопоставянето между първите две политически сили и съсредоточаването на обществения фокус върху тях поставя в по-неизгодна ситуация малките формации. Теоретични шансове да прескочат 4%та бариера имат Български възход и Левицата, но вотът ще зависи в много голяма степен от способността им да убедят своите избиратели „защо си струва да отидат до урните“.

Умората, разочарованието и нервността на избирателите от безплодността на последните няколко парламента правят много несигурни техните нагласи и поведение. Евентуални размествания обаче не могат да променят основните параметри на парламентарната картина.

Настоящото изследване е проведено в периода 25 – 29 март 2023г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
1
 
2
 
! Отговори
Перпетомобиле преди 1 година
До АнонименРомките раждат и се женят млади даже още като деца (как става това в 21 век е мистерия-закони?).Другите до 45годишни учат,градят кариера ,търсят умен,забавен ,оформен ,здрав ,нежен щедър с два апартамента ,вила,джип,кабрио,седан и две коли на ток и с инвестиции в чужбина .После по чудо ако упеят да родят едно дете е постижение.Това дете го глези целата рода и става или наркоман на 20 или бега в чужбина да дири екшън...
350
0
 
2
 
! Отговори
Факти преди 1 година
До РеалносттаТръбата "Балкански поток" крепи не само България, но и няколко държави от ЕС и допринася за иконо ическата стъбилност на ЕС!ПП -Просто Кире реши да купува газта от гърците ,които я вземат от турците само за да спонсорира фалиращата Гърция за сметка на 40% по скъпа за българите газ,само той си знае колко му наляха в офшорните сметки.Бедна България строи газов хъп за гърците пак на кирето набутвацийките за народеца .Който сам се упределя за умен,красив,бел и добър е сатанински бег.
349
0
 
2
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
Единствено Бойко арестува олигарси другите им слугуват.Трабата е 100% българска и докарва по полвин милярд на година от такси и комисионни,който лъже ,че трабата била руска,турска или сръбска е анти България.Трабата е една добра инвестиция и в момента ни крепи икономиката без нея инфлацията щеше да е още по-голяма заради скъпата газ и вързания за нея (незнайно зашо) промишлен ток!
348
0
 
1
 
! Отговори
ХазартЯ преди 1 година
САМО СДС!
347
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо някой п...... на пише латински
346
1
 
0
 
! Отговори
За какво преди 1 година
Е тогава за какво са изборите?
345
1
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
При тези показатели направо да закриват държавата ... Не е възможно всички да ругаят Тиквуна, Кокорчо и Петърчо и после ХОП - те са най-добрите. Явно някой не си пие хапчетата. Само шизофреници и *** ли останаха тук?!
344
9
 
5
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Ромската партия на първо място! Докато Тиквун е на власт, затворите ще са празни!
343
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато ГЕРБ съществува ,проблема с ромите , няма да се оправи! Все пак за това са такива резултати - вота на българите ( ПП/ ДБ, Възраждане, БСП) ,срещу вота на ромите ( ГЕРБ) и турците ( ДПС) ! Никой не печели ! Особено българите! Много се позволява на неграмотните и некадърните вече! Писна ми
342
2
 
7
 
! Отговори
Затвор за ГЕРБ преди 1 година
Само с глупости ни занимават цяла кампания! Искам конкретни предложения по въпроса с ромите!!! Как ще ги накараме да работят, да си плащат сметките и да живеят според законите ни!! Ако никой не може да измисли как става това , ще помогна! Само кажете ,че искате решение!
341
2
 
9
 
! Отговори
Господин Пунтила преди 1 година
ПП на Киро и Асен са загубили преди битката. Битката се печели, когато е софрата преди нея. Колкото е по споделена с електората, толкова по добре. И споделянето не са ваучери и пакети с храна или пък пликове с пари или рекламни клипчета с клишета. Споделянето е процес на постоянно общуване, а не на лицемерно отбиване на номера с някакви си там в далечината под стълбата нищожни индивиди.
340
13
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Само ГЕРБ-СДС!Другите са по мияри.
339
11
 
4
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
Борисов харесва КоССтадинов!! Гласувайте с 12 срещу тези двамата рублофилски мошеника.... СМЕЛО НАПРЕД КЪМ ЕВРОПА Н Е КЪМ ЕВРАЗИЯ! Тези ще ни обуят за десетелетия, ако не бъдат спрени сега.
338
13
 
12
 
! Отговори
Точен преди 1 година
Моят глас е за Възраждане.
337
3
 
3
 
! Отговори
МАНФРЕД ВЕБЕР КАЗА : преди 1 година
ТУК Е ЕВРОПА.... РУСИЯ И САЩ СА А СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ...
336
3
 
3
 
! Отговори
МАНФРЕД ВЕБЕР КАЗА : преди 1 година
МАГНИТСКИ Е РУСКИ ОЛИГАРХ....
335
10
 
2
 
! Отговори
МАНФРЕД ВЕБЕР каза: преди 1 година
ГЕРБ и БОЙКО СА НАДЕЖДАТА НА БЪЛГАРИЯ.........
334
1
 
2
 
! Отговори
Върл Левскар преди 1 година
До всички и 363 .Когато всички гласуват по закон , дори за никой , тогава е Ок .Тези , които не гласуват нямат право да протестират .Бъдете чисти и представете своята съвест !
333
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Възраждане!!! Срамота е трета партия да е ДПС!!! СРАМОТА!!
332
1
 
3
 
! Отговори
до Далайлай Лама преди 1 година
Мн си *** саше, останалите 70% като тебе , явно не ги интересува кой ще управлява щом не гласуват. С мрънкане само не става.