Празници на Димчо Дебелянов започват в Копривщица

В събота ще бъде обявен новият носител на наградата "Димчо Дебелянов". Сред шестимата номинирани за отличието е починалият през януари поет Иван Динков
12 авг 2005 10:42,
Празници на Димчо Дебелянов започват в Копривщица
Улица в Копривщица - родният град на поета, снимка: Булфото

Аз искам да те помня все така:
бездомна, безнадеждна и унила,
в ръка ми вплела пламнала ръка
и до сърце ми скръбен лик склонила.
Градът далече тръпне в мътен дим, край нас, на хълма, тръпнат дървесата
и любовта ни сякаш по е свята,
защото трябва да се разделим.*

Димчови поетични празници започват днес в Копривщица, съобщиха организаторите.

В събота пък ще бъде обявен новият носител на наградата "Димчо Дебелянов". Сред шестимата номинирани за отличието е починалият през януари поет Иван Динков.

В журито са представители на общината и музея на Дебелянов в Копривщица, както и двама от носителите на Димчовата награда - Славомир Генчев и Георги Киров. 

Димчовите поетични празници ще бъдат открити с изложба на художниците Маруся Филчева и Цветко Балев. Актрисата Белла Цонева ще изнесе рецитал по стихове на Дебелянов и Иван Динков. Предвидена е премиера на книгата на Иван Пехливанов - "Несравнима Копривщица моя".

Димчо Дебелянов е роден на 28 март 1887 г. в Копривщица. Той е последното, шесто дете в семейството, кръстено на дядо си Динчо Дебелян. През 1904 г. семейството се преселва в София. Две години по-късно списание "Съвременност" отпечатва първите творби на 19-годишния поет.

През 1907 г. и през следващите само девет години от краткия му живот Димчо Дебелянов сътрудничи на "Българска сбирка", "Съвременник", "Нов път", "Оса".

В края на октомври 1912 г. Дебелянов постъпва в казармата, две години по-късно е произведен в чин подпоручик. Загива на 2 октомври 1916 г. в боя близо до Демир Хисар като командир на рота, навършил 29 години и 6 месеца.

*От любовната елегия "Аз искам да те помня все така..." на Дебелянов, посветена на починалата от туберкулоза учителка Мара Василева 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание