Българският Рембранд

Галерия "Дебют" открива изложбата на Иван Георгиев – Рембранд
26 мар 2008 15:23, Петя Славова
Българският Рембранд
Снимка: Галерия Дебют

На 26 март от 18.00 часа галерия “Дебют” открива изложбата живопис на Иван Георгиев – Рембранд. Творбите могат да се видят там до 14 април.

Експонатите са предоставени от семейството на художника, негови приятели и колекционери. Картините открехват вратата към един необикновен свят, отбелязват от галерията и изразяват надежда, че интересът към този непобиращ се в традиционните схеми артист ще нараства и няма да е само спомен.

Иван Георгиев - Рембранд /1938 - 1994/ се счита за едно от енигматичните лица в българското изкуство.

Роден е в София и завършва Художествената гимназия, където се намира и галерия “Дебют”. Допълнението към името си получава в Академията, където продължава своето образование.

Автор е на стотици произведения - живопис - портрети, композиции, натюрморти, пейзажи, фигуративни и абстрактни творби, графика - стотици рисунки, офорти, акварел, гваш и смесена техника.

Сред постиженията му са и проекти за стенопис и в областта на скулптурата.

Художникът, умира преди да навърши 56 години и не участва в нито една колективна или регионална изложба.

След смъртта му, творбите му се нареждат в галерия "Отечество" през 1997 г. и самостоятелна изложба по повод на 65-годишнината от рождението му в галерия "Артамонцев" през 2000 г.

Освен експозицията в галерия “Дебют”, тази година се очаква и негова ретроспекция в Софийската градска художествена галерия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание