Мистерията Банкси

Той ли е, или не е? Разкриха самоличността на най-известния създател на графити в света
14 юли 2008 13:05, Петя Славова
2
Мистерията Банкси
Неговите графити са по целия свят. Снимка: БГНЕС

Лондонското издание Mail on Sunday пише, че вече се знае кой стои зад загадъчната фигура „Банкси“.

Най-известният създател на графити е 34-годишният Робин Хънингъм, пише изданието. В детството си той е учил в частно училище.

Версията се основава на фотографии, направени преди четири години в Ямайка. Фотосите са запечатали изображение на мъж, седящ на колене с червен балон.

Впрочем, PR-ът на Банкси отказа да коментира тази версия. “Постоянно получаваме такива обаждания!" – заявява той пред кореспондент на Би Би Си – "Винаги им отговарям, че никога не потвърждаваме, или отхвърляме подобни публикации.”

Творбите на Банкси без предупреждение се появяват на обществени места по целия свят. 

През януари графити с неговия подпис са били нарисувани в Портобело-Роуд, в западен Лондон.

На аукционен търг в интернет за негови рисунки се предлагат 208 100 паунда.

Някои негови работи се отличават с особена дързост. Банкси вече се е обзавел с PR и агенти, но неговата самоличност предпазливо се крие. Само така художникът може да бъде толкова привлекателен.

До този момент за Банкси се знае само едно: че е роден и израснал в Бристъл, западна Англия.

Останалото са само слухове: според някои името му е Робин Банкс, но все още нито един от близките му не потвърждава това.

Mail on Sunday смятат, че са установили самоличността на човека на фотографията, на която по-рано се считаше, че е именно Банкси. Той е бил заснет при създаването на една от своите картини в Ямайка през 2004 г.

Снимката е дело на ямайския фотограф Питер Дин Рикардс. Същата година тя е била публикувана в Интернет, а после и в лондонския вечерен вестник Evening Standard.

Mail on Sunday разказва за двама бивши приятели и познати на Банкси, които са го наричали Робин Хънингам.

Художникът Люк Игън някога рисува заедно с Банкси. В началото той отричал познанството си с човек на име Робин Хънингам, но после потвърдил пред журналисти, че едно време е рисувал заедно с него в една квартира.

На въпрос, дали е вярно, че Банкси и Робин Хънингам са един и същи човек, Игън отговорил: “Но тогава той още не беше Банкси”.

Друг познат на мистериозния художник е Скон Нърс. Той е учил заедно с Робин Хънингам в частното училище Bristol Cathedral School, в което обучението за година струва  9 420 паунда.

По думите на Нърс, Хънингам е имал “необичаен талант към изобразителното изкуство”.

“Изобщо няма да се учудя, ако наистина той се окаже Банкси” - обяснил той пред журналисти.

Изданието си поговорило с родителите на Робин, но те не познали сина си на фотографията.

Относително е да се узнае действително ли на снимката е Банкси.

В интервю за списание New Yorker, агентът на анонимния художник – Стив Лазаридес още през 2004 г. заявил, че на изображението не е показан неговият клиент.

От друга страна Колин Сайсъл – заклет противник на графитите, който години наред се опитва да следи кой рисува в неговия град, е уверен, че на снимката се вижда именно Банкси.

През 2006 г. Банкси дал интервю за списанието Swindle, в което обяснил, че обществото никога няма да разгадае истинската му самоличност.

“Аз не съм заинтересован да разкрия своята тайна - подчертал той - опитвам се да нарисувам красиви картини, а не себе си”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
mda mda преди 15 години
за мен тоя човек е истински артист, рядко явление, но пък го прави един от най-великите :)