Над купчина от подаръци... разпнат Дядо Коледа!

Картината на Кенедела възмути американци на Бъдни вечер
28 дек 2017 20:25,
7
Над купчина от подаръци... разпнат Дядо Коледа!
Снимка: Личен архив

Художник показа картина, изобразяваща разпнатия Дядо Коледа, и предизвика скандал. Роберт Кенедела изложи творбата си пред катедралата "Св. Патрик" в Ню Йорк, навръх Бъдни вечер.

Според минувачите проектът на художника е изтъкан от жестокост. Той показва Дядо Коледа, който виси на кръст над купчина коледни подаръци. След като картината е извадена от галерия в Манхатън, защото е имало много оплаквания срещу нея, Кенедела решил да я изложи в сърцето на Ню Йорк в неделя вечер - точно пред божия храм.

Над купчина от подаръци... разпнат Дядо Коледа!
Снимка: Личен архив

"Трябва да бъдете наистина глупак, за да се опитате да съсипете така Коледа", казва съветникът на града Джо Борели. Хората, които се разхождат по "Пето авеню" на Бъдни вечер, също изразяват възмущение от картината. На много родители се налага да обяснят на децата си, че дядо Коледа е добре, пише ArtPrice.

Над купчина от подаръци... разпнат Дядо Коледа!
Снимка: Личен архив

Според Кенедела картината се смята за противоречива от самото начало, но по погрешни причини: "Поставих творбата си точно пред "Св. Патрик", защото винаги съм мислил, че ако е там на Бъдни вечер и хората я видят по време на службата, ще разберат какво се е случило - как комерсиализмът наистина е изместил това, което е едно от най-религиозните събития в историята".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
картината е добра преди 6 години
Просто не е улучил времето!По всяко друго време,но не и на Коледа!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТИГА УЛАВЩИНИ
4
0
 
7
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
То е очевидно какво се е случило, замисълът на художника не е никак сложен, но американците са достатъчно не умни за да не го схванат в голямата си част. А тези които са го схванали, са предостатъчно комерсиални, дори не да харесат картината, а и просто да я изтърпят.Но на американците им предстои катарзис, или на света предстои Армагедон, ще видим кое от двете.
3
1
 
8
 
! Отговори
немо преди 6 години
Изкуството не за всеки. Повечето реагират първосигнално, вместо да се замислят над това, което виждат.
2
1
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Напълно е прав художника - потребителското в обществото е така нараснало че е на път да го убие. Как се усещат Черепа и ДПеевски като организират обирджииските лотарии. Да по хитри сте от повечето хора и като ги изхитрите и им изтеглите последните стотинки от скъсаните джобове - по -щастливи ли ще станете. Едва ли.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Творците винаги са неразбрани от тълпата. Дори и Твореца.