Балканско съвременно изкуство в София: Албания – следващата стъпка

Албански топ художници идват у нас
20 апр 2021 15:25, Красимир Ангелов
0
Балканско съвременно изкуство в София: Албания – следващата стъпка

Единадесет автори ще представят актуалната сцена на изкуството от Албания, част от платформата NEXT Balkan, чрез гледната точка на албанската кураторка - Адела Деметя, основателка и директорка на „Tirana Art Lab – Център за съвременно изкуство“. Платформата проследява тенденциите на Балканите и е организирана от Арт Фондация „ДОМА“ в партньорство с галерия Васка Емануилова, филиал на Софийска градска художествена галерия и галерия Доза, където могат да бъдат видени изложбите.

Какво се случва на сцената на съвременното изкуство в балканските страни днес? Можем ли да намерим пресечни точки и общи тенденции? Как си представяме „бъдещето“ на изкуството и можем ли да говорим за един споделен разказ след наследството на големите балкански изложби?

Това са част от въпросите, които платформата “NEXT Balkan” се опитва да зададе и развитие. Изложбата „А или без извинение“ е коментар върху тях. Според замисъла на кураторката тя се разполага отвъд 90-те на албанската сцена и силното представяне на социалното и политически ангажираното изкуство. В Галерия „Васка Емануилова“ и Галерия DOZA са показани произведенията на разнообразна група автори, завършили образованието си в Албания и извън страната, които работят с богат набор от медии и изразни средства. В изложбата са включени картини, инсталации, видеа, звук и светлина, като кураторката се стреми максимално да подчертае свободата на художествения замисъл.

По нейните собствени думи: "А или без извинение" е концепция за изложба и мото, вдъхновено от артистичния и кураторски подход, който прави опит да избегне усещането за идентифициране с онова, което може да бъде възприето като ограничение. A, като първа буква от азбуката, символизира всяко начало, а в тази изложба отправната точка е концепцията да не се извиняваш. Без извинение: като един съществен аспект, който всеки художник или куратор може да притежава и да използва за осъществяване на своите цели, за да бъде възможно най-честен към вътрешната си по-висша реалност. Без извинение за избора да не представлява или свидетелства за културните, политическите и икономическите проблеми или да не документира посткомунистическото състояние и да разсъждава върху травмата и колективния опит, какъвто е случаят с много изложби и проекти на художници от Югоизточна Европа на Запад или в самия регион след падането на Берлинската стена.

Художниците, включени в изложбата са: Бора Бабочи, Диомен Боричи, Ени Дерхеми, Фатлум Дочи, Аурора Калеми, Ледия Костандини, Олсон Ламай, Илир Лука, Миряна Мечай, Грета Плана, Алкета Рамай; Куратор - Адела Деметя.

21.04., 17 ч., Галерия DOZA – Разговор на кураторката Владия Михайлова с Адела Деметя и Бора Бабочи за кураторската концепция, мотивацията и избора на художниците. Какво означава днес свободата на художника и какви са нейните измерения на фона на традициите на изкуството, настоящето на социалното съществуване на авторите и визиите им за бъдещето.

Събитието ще се проведе с ограничени места при спазване на противоепидемичните мерки. То ще бъде излъчено и онлайн.

Изложбата може да се види в Галерия Васка Емануилова (Бул. „Янко Сакъзов“ № 15, Парк Заимов) и Галерия DOZA (Ул. „Цар Самуил“ № 52) между 21.04. – 13.06.2021 г.

Събитието се организира от Арт фондация ДОМА и е подкрепено от програма „Визуални изкуства“ на Министерството на културата на Република България в изложбената си част, и с подкрепата на Национален фонд “Култура” в отворения разговор.

Повече информация за събитието, авторите и куратркта може да намерите  в линка на събитието: www.veg.sghg.bg или към събитието: https://www.facebook.com/events/118712703579446


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари