"Тоталпроект" - в търсене на идеалния град

Архитектурната изложба ще бъде открита на 29 юни в Топлоцентрала
24 юни 2022 17:37, Петя Славова
3
"Тоталпроект" - в търсене на идеалния град
Снимка: Топлоцентрала

Различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас са обекти в изложбата Тоталпроект — копродукция на РЦСИ Топлоцентрала и фондация “Ново архитектурно наследство”, която може да бъде видяна от 29.06 до 21.08.2022 г. в галерията на най-ново мултифункционално арт пространство на София - "Бял куб".

Чрез шест различни като функция, типология и местоположение обекти в България, проектът сглобява идеалния град на следвоенната архитектурна модерност у нас. Основен фокус е цялостната концепция за свързаност между всички архитектурни нива: от градоустройство през пространство и конструкция до детайл и дизайн.

Основна тема на изложбата с куратори арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева и координатор арх. Даяна Николова е все още силно непознатата архитектура на България след Втората световна война, представена в контекста на тоталното изкуство на следвоенната епоха и развитието на модерността. Обектите в изложбата са умишлено подбрани да бъдат относително непознати за широката публика, с различна функция, архитектура, стилистични особености и времева принадлежност. Търсен е елемент на откривателство и изненада. Всички обекти предлагат различен и по свой начин нов фокус към българската архитектура и градска среда и разказват различни истории.

"България разполага с многопластово и атрактивно архитектурно наследство, което има потенциала да се развива и популяризира повече, за да работи още по-добре за нашата културна идентичност и познатост по света." коментира арх. Анета Василева повода за инициативата.

Изложбата е създадена изцяло от архитекти, но е насочена съвсем не само към такива. Като демонстрира различни нива на свързаност, изложбата показва как архитектурата може да бъде мислена като цялостно пространствено и визуално преживяване. И как всички елементи в градската среда заедно сглобяват идеалния град на следвоенната модерност.
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Идеалния град е на село :)))
1
1
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
На снимката: тухлените блокове на Зона Б-18 :))))