10 дни, посветени на дизайна, с петото издание на МЕЛБА фестивал

Събитието ще се проведе от 3 до 13 ноември в София
18 окт 2022 13:40, Петя Славова
0
10 дни, посветени на дизайна, с петото издание на МЕЛБА фестивал
Снимка: Мелба фестивал

От 3 до 13 ноември в София ще се проведе петото издание на МЕЛБА – единственият фестивал за дизайн в България. В рамките на десет дни на различни локации в града събитието ще срещне българската публика с интригуващи чуждестранни лектори, чрез изложба ще бъде направен преглед на най-интересното и значимото от българския дизайн през изтеклата година, ще се проведат серия от класове и дискусии за професионалисти, както и общо шест изложби на различни теми.

След четири издания, част от които проведени в условия на пандемия, фестивалът се завръща с още с нови локации, с интересни чуждестранни гости, международен симпозиум на живо и разнообразни изложби и съпътстващи събития.

Основен акцент в програмата на петия МЕЛБА фестивал е еднодневният симпозиум за дизайн, който ще се проведе на 5-и ноември в центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София. Събитието с международно участие ще събере на едно място някои от най-значимите личности и компании от европейската дизайн сцена. Сред звездите на фестивала са Лиза Енебис (творчески директор) и Уанвай Шум (графичен дизайнер) от студио DUMBAR/DEPT® – една от най-награждаваните агенции за дизайн в международен план, създадена през 1977 г. в Нидерландия.

Гост-лектори на симпозиума ще бъдат още Холи Перейра – артистка със сингапурско-ирландски произход, работеща в областта на илюстрацията и стенописа, както и Адам Щех – куратор, журналист и теоретик с дългогодишен опит в  сферата на дизайна, архитектурата и визуалните изкуства, съосновател на творческия колектив OKOLO, преподавател и автор на книги. Специално за МЕЛБА в България пристига и полският графичен дизайнер Матеуш Махалски, който има богат опит в създаването на шрифтове и визуални идентичности. Освен като гост на симпозиума, Махалски ще се включи във фестивалната програма и със специален клас по типография за млади професионалисти, който ще се проведе в Полския институт в София.

Като част от програмата и тази година се организира вече утвърдената изложба "Преглед на българския дизайн". Годишната селекция е озаглавена "Местна красота" и за пръв път тя се организира от външен куратор – Марина Драгомирова от Studio Furthermore. Изложбата, представяща актуалното от българския дизайн, ни кани да разгледаме местната красота през очите на девет творци, които са създали произведения от регионални материали, ресурси и традиции, повечето от които специално за повода.

Откриването на експозицията е и събитието, с което ще бъде дадено и началото на петото издание на 3-и ноември в галерия КО-ОП на бул. "Янко Сакъзов" 17 в София. Изложбата ще може да бъде разгледана до 13-и ноември, като входът за нея и откриването ѝ е свободен.

Програмата на фестивала тази година се допълва от няколко изложби на различни локации в София. Сред тях е експозицията "Време", представяща 18 авторски произведения върху текстилна тениска. Тя ще бъде открита на 4-и ноември в галерия ПОРТ А. Други събития, част от програмата, са изложбата "Дипломен проект на Спас Йорданов", която ще може да бъде видяна в галерия УниКредит Студио, както и изложбите "Smart Hungary" – иновации в индустриалния дизайн през 24 примера, която ще може да бъде видяна в Инкубатора на Sofia Tech Park и изложбата "Чешки дизайн" в галерията на Чешкия център в София.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари