Почина бащата на Чоко и Боко – аниматорът Румен Петков

Режисьорът стои и зад проекти като "Джони Браво", "Уди Кълвача"
Обновена: 11 юни 2018 22:30 | 11 юни 2018 15:07, Петя Славова
9
Почина бащата на Чоко и Боко – аниматорът Румен Петков
Снимка: Facebook

Българският  режисьор-аниматор Румен Петков е починал на 70-годишна възраст. Новината съобщи в социалните мрежи неговата ученичка Надежда Славова, която написа във Facebook: "Страхотният аниматор, прекрасният човек Румен Петков ни напусна, но ще бъде винаги с нас! ❤️Не искам и не мога да повярвам..., страхотно боли... огромна загуба за всички - и за семейството му и за аниматорите в България, от които получи огромната им любов и признателност, както никой друг!!!! Светла му памет!"

Румен Петков е роден през 1948 г. Автор е на първия български говорещ анимационен филм "Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко", познат от комиксите в сп. "Дъга".

Още по темата

Заминава за САЩ, където работи за компании като "Юнивърсъл" и "Картуун нетуър". Той е сред създателите на известни персонажи от поредици като "Лабораторията на Декстър", "Джони Браво", "Крава и пиле", "Уди Кълвача" и др.

Освен режисьор, Румен Петков е и преподавател в Калифорнийския университет за изкуствата (CalArts), създаден от Уолт Дисни.

Аниматорът често си идваше в България през последните години и участваше в мастър класове в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

Пред Dnes.bg Румен Петков сподели за едни от персонажите, с които ще го запомним - Чоко и Боко.

"Те имаха потенциал да бъдат герои от много добър сериал. Но ние навремето го правихме почти аматьорски. Преди никой не мислеше да се правят проектите, както трябва, за да се завладява пазарът, както се прави в Холивуд. Повечето хора у нас, като чуят Холивуд, имат особено мнение. Често си казват – оставете тези боклуци! Истината е, че цял свят гледа Cartoon Network, а това означава, че продукциите са успешни...Колкото и суетно да звучи, ми става много приятно, като се срещам с хора по света, които ме знаят като част от тези герои."

Макар от години да живее в САЩ, Румен Петков бе убеден, че и България е страна с неограничени възможности.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Чоко и Боко" беше нещо много оригинално. Чак когато загубихме и малкото неща, които сме имали взехме да ги оценяваме. Не знам защо все някой се опитва да политизира нещата. Просто имаше кадърни и некадърни, незаявисимо от строя в който живеехме.
8
0
 
11
 
! Отговори
шашко преди 2 години
Списание " Дъга" беше и част от моето детство.Мили спомени.
7
0
 
19
 
! Отговори
. преди 2 години
Списание Дъга беше част от моето детство. Поклон!
6
0
 
17
 
! Отговори
Морски преди 2 години
Поклон!
5
0
 
15
 
! Отговори
Mitko USA преди 2 години
Davai Choko!
Davai Boko !
:)
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубав човек, много правеше за младите! Светла му памет!
3
9
 
12
 
! Отговори
Andreshko преди 2 години
За краставия жабок Боко се досещам за Тиквата,но за щъркела Чоко освен за физкултурника с големите уши за друг не се досещам. Правилно ги е кръстил г-н Петков. Бог да го прости...
2
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чоко и Боко от списание "Дъга" са си класици от ранга на "Том и Джери". Бог да го прости човека и художника!
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още като отвориха границите и той избага в Америка. В последните няколко години от живота си се върна тук да намира млади и талантливи българи за западните фирми.