Опасно ли е да седнеш на "Диванът на Сталин"

Филмът - по телевизия Bulgara ON AIR
16 май 2020 10:35, Петя Славова
15
Опасно ли е да седнеш на "Диванът на Сталин"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Интимен поглед към живота на Сталин прави френската актриса Фани Ардан в режисьорския си опит с "Диванът на Сталин". Сюжетът а въз основа на едноименния роман на Жан-Даниел Балтаса.

В ролята на съветския диктатор влиза Жерар Депардийо, който вече има и засилен интерес към Русия след като се сдоби с руско гражданство.

Историята ни пренася в началото на 50-те години на миналия век. Йосиф Сталин се оттегля три дни в уединение в имението на граф Николай Михайлович. С него е любовницата му Лидия. Героят усеща, че последните му дни наближават и прави равносметка на случилото му се. Кабинетът, в който спи, има диван, напомнящ на този на Фройд в Лондон. С любовницата си Сталин започва опасна игра, в която тя е психоаналитикът, а той разкриващият се пациент.

Правилата са ясни - не се ляга преди развиделяване, тоест никога преди 4 сутринта, а се става чак след като той си отвори очите. Нощните му виденя биват разтълкувани от настоящата му любовница като някои от тях са реални, а други - съвсем случайни.

Под режисурата на Фани Ардан, Депардийо прави образа на човек, който не осъзнава страха, който втълпява в хората. Проследена е невъзможността, човек да намери в себе си тъмните си страни.

Ардан не за първи път сяда на режисьорския стол. Вече са излезли на големия екран нейните "Натрапчиви мисли" и "Пепел и кръв".  Снимките на третия й режисьорски проект са в Португалия. Продуцентството е споделено между Франция, Португалия с  "Леопардо Филмс", както и с "Мосфилм", които участват с предоставянето на реквизита и костюмите.

Любопитно е, че костюмът на Депардийо се прави по исторически образци от френската страна заради физическите размери на звездата.

Останалите роли са поверени на Еманюел Сение, Пол Ами, Франсоа Шато, Лина Пиколи-Трюфо, Филип Леру. Гледайте "Диванът на Сталин" на 16 май от 23.00 часа по телевизия Bulgara ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДааГлупости,избити са около 50-60 000 хора общо в целия СССР и то са избити именно от тези хора,които свалят Сталин от власт.Сталин им спря глупостите с комунизма и световната революция ,която искаха да извършват Троцкистите-комунисти,немците,банките и са искали да разрушават Русия и други държави.Сталин модернизра СССР и озаптява Троцкистите-комунисти,въвежда новия вид социализъм,по подобие не Християнството -не кради,не лъжи.Именно защото въвежда ред и просперитет в СССР го убиват.
12
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тоя *** Депардийо щом е седнал на него, значи от дивана вече нищо не става !
11
3
 
6
 
! Отговори
Роза преди 3 години
И Сталин,иХитлер са били патологични личности,но природно хитри.С хитрост са се докопали до властта.Дори дъщерята на Сталин,Светлана,признава в интервю,че баща и е бил жесток човек и не иска да си спомня за него.Според мен не може да се направи добър филм за Сталин,защото почти всички хора,живели по онова време,или са починали,или са прекалено стари и нямат ясни спомени.
10
7
 
12
 
! Отговори
Даа преди 3 години
Сталин е бил зъл човек. Като грузинец, особено много е мразел руснаците. Архипелагът ГУЛАГ е бил препълнен предимно с руснаци. По доноси, предимно фалшиви и неверни, минималната присъда е била 5 години. Нямали я за нищо. А обикновено ти лепват 10 или 20 години тюрма. Общо жертвите от репресиите на Сталин, включително и гладомора в Украйна, са между 30 и 40 милиона. Предимно свестни и невинни хора. Кръволок!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква е същността на Сталин?
8
3
 
4
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
.na zapad nikoga ne sa imali I predstava ot USSR ,ot Rusia ,ot tova kakvo predstavliavat ! Predstavata im za Stalin sashto e takava ! Tova ,koeto ilpsva na zapada e dushevnost I duhovnost !!! Filma e dalech ot sashtnostta na Stalin ! Sashto tolkova dalech ot istinata e filma im "Chernobil " !!!
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неразгадан е все още Сталин с неговата смразяваща кръвта злопаметност. С отмъстителност до безумие, т. нар. Сталин реши, че трябва на всяка цена да победи Хитлер заради *** му вероломство.Цената я платиха милиони загинали руснаци и милиони нечовешки унижавани игладуващи руснаци.Някои отстрани само гледаха злокобния театър на историята.Ако някога успеем да се върнем назад с машина на времето, Хитлер ще приеме предложението на Сталин,над което тогава се изсмя.Чист свят. Ковидът излишен!
6
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западът никога нищо съществено не е знаел за Сталин. Представата за него и СССР беше бегла и невярна, граничеща с наивност. Не трябва да се забравя, че Сталин е най-големият престъпник в човешката история, потопил кървавите си деяния н непроницаема тайна.Никога не е имал никакви угризения, винаги е действал прагматично и реалистично. Съмнявам се тоя *** Депардио изобщо да се доближи до неговата същност.Това ,което е натворил Сталин, все още е стр. секретно-толкова е гнусно. Но той е гений.
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСталин не се е друсал,нямаше наркотици изобщо през соца,но няколко пъти чужди шпиони са се опитвали да отровят Сталин и накрая успяват.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боб дърпаме за стола на Сталин,даже сън няма да ни хване,кой знае пак какъв пропаганден буламач ще направят срещу Русия,както винаги!Когато сценариите на документалните филми за Русия и на руски език са правени от чужденци,веднага се разбира,защото разказват неща или по-точно лъжи,които никога не биха се случили през соца или в характерите на хората тогава.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3Бал я спазва. Живее си в даката, дето само офиса му е 10 пъти по-голям от дома на повечето руснаци, има си готвачи, слуги, цялата нация му козирува, иначе ... Ама да - най-равният е био в СССР.
2
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Сталин е проповядвал идея за социализъм,(не коментирам да ли е добра или лоша идея) но самият той я спазва.След смърта на Сталин наследниците му син и дъщеря получават само 30000 рубли наследство които си поделят.Жилищата са били държавни ( при демокрацията с приватизационите бонове руснаците станаха собственици).Сталин е събирал заплатата си 3000000рубли които след смърта му остават за държавата.Кога нашите управляващи независимо от коя партия ще оставят спестенита пари на държавата дори и % .
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са си друсали бая навремето и Сталин и Хитлер не разбирам защо историците свенливо крият този факт..Даже тяхното си е било от лаборатория с истински учени..