У-лицата: По "Раковски" и "Царя"... По дирите на изчезналите кръчми

Павлина Делчева-Вежинова: Всяко време си има своите кръчми и своите хора!
Обновена: 10 апр 2017 20:46 | 10 апр 2017 13:00, Петя Славова
27

Корица на книгата. Снимка: Кибеа

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата

Павлина Вежинова

Родила се е в центъра на София. Там учи, среща се с интересни хора, работи. Пътят й минава по "Раковски" и "Царя" по "Граф Игнатиев" и "Сан Стефано". Сред приятели, кина, театри, изложбени зали и кръчмите.
Това споделя в книгата си Павлина Делчева-Вежинова: "По дирите на изчезналите кръчми". Съжалява, че е изчакала кръчмите съвсем да изчезнат, за да тръгне по следите им. А всичко започва почти на шега.

С приятели се среща и си припомня миналото с колоритните случки, с интересните хора. Спомените събира първо в блога си, по-късно във Facebook, откъдето й пишат всякакви хора, голяма част от които я насърчават да събере спомените си и да ги издаде.

"Това е отворена книга. Не е само за мен и моите приятели. Целта ми е хората да се сетят за своето минало с усмивка и добро чувство, а не с носталгия. Това е призив да се срещаме и душите ни да се радват", отбелязва тя.

Всъщност книгата й не е най-новият пътеводител. Тя не е и справочник на заведенията, които хората някога са населявали. Творбата е за конкретни личности и спомени, за опит, който вече го няма.

"Но това е нормално – отбелязва авторката -  Всичко се променя, важното е да имаме паметта да го съхраним и запазим".

Споделя, че първоначалната й идея е книгата да е за приятели и хора от нейното поколение, но докато я пише, осъзнава, че тя е и за младите, които могат да видят къде е преминала младостта на родителите им.

"Едно време лафът беше: "Хайде да отидем на кръчма" - отбелязва Павлина, но и допълва, че това включва сладкарници, клубове, кепабчийници, китни и малки кафененца, ресторанти, каквото се сетите.

По думите й, кръчмата е отворено понятие, където се събират познати и приятели да говорят и да лекуват душите си. Това бе начин на живот, но не бива да се приема в буквалния смисъл – казва още Павлина и уточнява - "Работихме яко, но имахме по-свободни професии и работното време не беше от 8 до 5, а по-плъзгащо. Можехме да приключим късно вечерта, следващият ден да ни е свободен. В кръчмите събирахме впечатленията си, неволите си, наблюдавахме хората, и това ни помагаше в работата".

Кръчмите през годините

"Всяко време си има своите кръчми и своите хора. Нормално е да променят интериора и екстериора си. Естествено е и на мен да ми е мъчно за старите кръчми. Харесвам някой ресторант, но той вече не е мое място, а на новите поколения", отбелязва Павлина, но също така тя е убедена, че в никакъв случай не може да се каже, че старото е по-хубавото време. "Всяко поколение си има своето място, кръчми и не бива да съдим само по собствените си преживявания".

Павлина не е и от онези, които дават оценки какви са съвременните хора, населяващи новите кръчми. Забавлява се с приятелите си, чува и смеха на околните. Единственото, което не харесва е, когато седналите на една маса си мълчат, забили поглед в телефоните си.

В днешно време улавя липсата на клубовете или по-конкретно – на места, които събират близки по нагласа и интереси хора, независимо в колко часа отиде човек.

"Вие си имате заведенията, но един ден ще се съберете в едно, друг път в друго. Също срещата ви ще е в определен час, а това прави хората по-разединени".

Докато с книгата й ще влезем в онези заведения, които ситуират хората по нрав, порода, по вкус за живота.

"Едни кръчми изчезваха, други се появяваха, но оставаше средата като култура в София", настоява тя.

Семейството

Павлина Вежинова се надява, че книгата би харесал и нейният баща – българският писател Павел Вежинов, който също е обичал заведенията. Майка й, която е била художник – също е имала усет към словото и самата тя е писала. Павлина е работила 40 години в БНТ, предимно в областта на културата. Учила е за малко и кинооператорство в Москва, но за този период от живота си тя казва: "Бе детинска история. Исках да видя какво ще стане. Разбрах, че не е за мен, не се получи. Слава Богу, въпреки че бях на 19 години имах достатъчно ум да разбера, че по-добре да прекъснеш нещо, в което няма да си добър, вместо след това цял живот да страдаш".

Дъщеря й също има отношение към книгите. Завършва книгоиздаване и днес работи като редактор и преводач. Именно тя е "виновна" и за появата на другите книги на Павлина, които са на коледна тематика.

"Непрекъснато ме молеше да й разказвам приказки за Дядо Коледа. Измислях ги, но след доста години тя ме накара да ги запиша. Нахвърлих ги и по-късно, когато решихме да издадем книгата, се оказа, че съм ги забравила по-голямата част. Започнах наново да пиша и се получи".

Все пак Павлина не се възприема за писател. Такъв е бил баща й. Споделя, че скоро ще излезе книга с негови фантастични разкази. Убедена е, че ще са интересни за младото поколение, което може да преоткрие по друг начин каква е била българската фантастика.

"Темата на книгата е връзката с чуждия разум. Нашата цивилизация понякога е по-неразвита, друг път по-развита. Някой път ние сме слабите, друг път са те. Този проблем за контакта е разгледан от всяка гледна точка и мисля, че ще е интересно", разкрива Павлина. 

Що се отнася до него, спомените й са, че е бил строг баща: "Можеше лесно да избухне, но бе и много добър. Като представител на старото поколение рядко показваше любовта си. Тогава хората възпитаваха на принципа "Дете се гали, докато спи”, но аз я усещах. Смешен принцип! Не признаваше ходатайствата".

Павлина е била дете, когато родителите й се развеждат, но са останали в добри отношения. Имало е период, в който не е виждала пълноценно баща си, но когато пораства и връзката им се възстановява.

"Като дете съм била скучна за него, но когато пораснах, стана интересно. Можехме да си говорим".

Що се отнася до това тя какъв родител е, Павлина се разсмива: "О, аз съм най-прекрасната майка. Искала съм да бъда полезна - да науча дъщеря ми да мисли, да бъде честен човек, да уважава хората, да не прави разлика между тях, тъй като само умът може да направи човек различен.  Да не робува на предразсъдъци. И тук спечелих, успях".

В днешно време й липсват кръчмите с жива музика. Посещавала ги е още като дете с родителите си и е усетила различната им атмосфера.

"Например, Старият Берлин на пл. Народно събрание - сега е банка, но там е пяла и Леа Иванова, свирили са и млади групи рокаджии". А за кръчмите е важно човек да има душа и да ги почувства.

*Премиерата на "По дирите на изчезналите кръчми" е на 10 април от 18:30 в Литературен Клуб "Перото".


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Redimag преди 3 години
София беше тих,спокоен,зелен град,хората със самочувствие на столичани! Имаше и селяни работещи в Кремиковци и градския транспорт! За жителство се даваше всичко! А това че си живял в София по това време,не значи че си ходил в ресторанти а още по малко в известни! От кореняк до кореняк имаше голяма разлика! Аз съм ходил и живял та знам!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
Другарката знае и й личи
22
6
 
5
 
! Отговори
ТИПИЧНО преди 3 години
СЕЛЯНДУРСКА ИСТОРИЯ.КРЪЧМАТА,МЕЗЕЛЪЦИТЕ ПИЕНЕТО.И ЗАПОЧВА ЕДНА ЛУДА НАДПРЕВАРА ДА СЕ ДОКАЖЕ КОЙ Е ИЗПИЛ ПОВЕЧЕ,КОЙ СЕ Е НАТРЯСКАЛ ПОВЕЧЕ....ТАЯ ДРУГАРКА ДАЛИ ЗНАЕ КАКВИ КНИЖАРНИЦИ,КИНА ,ТЕАТРИ ИМАШЕ,КАКВИ ГОЛЕМИ АРТИСТИ ИМАШЕ?!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АКО ГОВОРИМ ЗА ЕРЗАЦ, ТО ТОЧНО В ДНЕШНОТО ВРЕМЕ ВСИЧКО Е ЕРЗАЦ - И ХРАНАТА, И НАПИТКИТЕ, И ХОРАТА
20
0
 
6
 
! Отговори
shrek преди 3 години
"Тенекето", "Бар Каруцар", "Куцото куче", "Сам дойдох" и още куп знайни и незнайни кръчми и шкембеджийници.
19
7
 
5
 
! Отговори
до 16 и 18 преди 3 години
Аз пък говоря за ерзац-соцбохемията и ерзац- соцарта.
18
0
 
18
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Ще го проумееш ли? Всяко време си има своите кръчми и своите хора. След двайсетина години ония с изкуственните пържоли и храни ще ти кажат че сегашните са ерзац.И няма да е много лъжа ,защото истинското остана в миналото. Без Е-та и ГМО.
17
1
 
14
 
! Отговори
До ля-ля преди 3 години
Софиянци разговорно я наричаме ,Раковска" Това на картите наистина го няма.Прав си.
16
3
 
21
 
! Отговори
Хубаво беше. преди 3 години
Ерзац????Не можеш а и никога няма да проумееш какви кръчми имаше и какви вкуснотии и питиета се сервираха в тях.Нямаше ГМО,нямаше химия ,нямаше случайно работещи без желание ,,девойки".Не отричам днешните заведения но имаше и кебапчийници където скарата нямаше нищо общо с днешните пълни с какви ли не,,подобрители" на кюфтетата и кебапчетата.Който е бил скоро в Белград на Скадарлия ще ме разбере.Сърбите не промениха ,,рощиля",а ние я поамериканчихме и поевропейчихме Говоря за нашата кухня.
15
6
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
за да светнем всички новодошли както и хората от управата писали табелките по улиците - Г.С.РАКОВСКИ се казва улицата в София!!!
раковска не съществува на картите!!!
14
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слава Богу, че е отминал всичкият този ерзац.
Ако на някого му е мъчно- да си чете и да си въздиша.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
JOKO , ти книгата разгръщал ли си я бе чук? Чел ли си я ? От пет избрани от книгата снимки правиш главоломни изводи. Ако наистина си софиянец,прочети я пък тогава скачай.Чел съм част от нещата във фейса. Направо те хваща за гърлото като прочетеш неща които си забравил и си спомниш младоста и това което никога вече няма да го има.
12
3
 
16
 
! Отговори
Ех........ преди 3 години
Във фейсбук беше поместила разкошен материал за кръчмите в Лозенец Много се изкефих и ще си взема книгата.Връща те във времето на Тенекиите и ,,Под липите"/ама истинските / и тн.Не знам за другите кръчми какво ще е написано но това което прочетох те,, хваща"Особенно ако имаш спомени .Готино е написана и от истинска софиянка.
11
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великата артбохема на соца, няма що.
10
15
 
14
 
! Отговори
трафалгар преди 3 години
сантимента по младостта е едно, соц.ресторанти и механи е друго...и носталгия по пянските запои на т.нар.бохема..и после всеки е сядал и е писал доноси за другите на масата ! ресторантите на соца са прекрасни били за самия соц и хората от соца! механи с кьофтета и мастика и цигарен дим -но иначе супер нали....абе оставете си соца в душите и сърцата и не ни занимавайте с лъжи .като четеш статията, вежинова все едно е живяла в бохемски париж и свобода. а то ченгета и доноси само хахах:)
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи интересно тази книга. Това, което чета е, че не става въпрос за справочник. А едва ли в една статия може да се напише всичко за книгата. Който иска, просто си я намира.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Joko

в книгата има
ама тия от днесбг толкова са си харесали да пуснат
7
8
 
20
 
! Отговори
Joko преди 3 години
Каква е тази "Роза" и Б.Съвтествка Дружба ??? ? Защо няма снимки от бар "Астория" ? "Бамбука", "Руският клуб" бирхале "България", старият "Чепишев".....??? Авторката може и да е родена в София, но няма как да е от кореняците софиянци, които вече са на изчезване !
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ъхъ, кръчмарска антология.Велико!
5
7
 
8
 
! Отговори
Ивет преди 3 години
Колко хубаво! Майка ми я чете тази книга и все ми говори за нея. Чакам ред и аз. Радвам се, че някой написа нещо такова. За какво ли ще си спомняме ние по този начин след години – сигурно за нещо което сега не ни прави никакво впечатление.