По френски "Писма до Непознатата"

Неиздавана творба на Андре Мороа излиза у нас
1 юни 2017 12:26, Петя Славова
0
По френски "Писма до Непознатата"
Снимка: Колибри

Неиздавана у нас епистоларна творба на големия френски писател Андре Мороа "Писма до непозната" може да намерим у нас от 2 юни в превод на Венелин Пройков.

Книгата пренява с интимния си тон, с искреността и дълбокото чувство, които й придават уникалност. В нея писателят се обръща към всички жени, олицетворени от красивата Непозната, и отговаря на въпросите, които те биха могли да си зададат: за любовта, кокетството, нравственото и интелектуалното усъвършенстване, за отношенията с мъжа, с децата и семейството, за удоволствията на духа и тялото.

Мороа се разграничава от ролята на досаден моралист, не съди и не заклеймява, не натрапва съветите и мнението си. Добронамерено и толерантно, от позицията на човек с богат опит и задълбочени познания за човешката природа, той очертава контурите на своего рода изкуство на живота – богато, мъдро и завладяващо.

"Писма до Непознатата” добавя още един щрих към представата за един знаменит писател, надживял смъртта си.

Андре Мороа е роден като Емил Eрцог през 1885 година. По-късно приема литературния псевдоним Андре Мороа. По време на Първата световна война той е преводач в Британския експедиционен корпус. Именно там трупа впечатленията, които отразява в първия си роман "Мълчанието на полковник Брамбъл”.

Световна известност му носят произведения като "Бернар Кене”, "Климати” и "Семеен кръг”. Поражението на Франция го принуждава да отпътува за САЩ, където написва редица исторически и публицистични материали. След края на войната се завръща в родината си и издава сборник с разкази и книгите "В търсене на Марсел Пруст”, "Лелия или животът на Жорж Санд”, "Септемврийски рози”, "Олимпио или животът на Виктор Юго”.

Последния си биографичен труд "Прометей или животът на Балзак” завършва през 1965 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари