Български автор на детски книги проби в Китай

Никола Райков подписа договор с едно от големите издателства
21 май 2020 18:51, Петя Славова
8

Снимка: "Haitian Publishing House"

Българският автор на произведения за деца Никола Райков впечатли китайско издателство и подписа договор с него за правата върху  цялото му творчество. То включва четири детски книги и две настолни игри. Така "Haitian Publishing House" откупи правата и за аудио версиите на книгите.

Миналата година китайското издателство придоби правата на приказката-игра "Добросъците", но впоследствие е взело решение да отправи оферта за всички иновативни произведения на българския автор. Настоящият договор включва и книгите "Голямото приключение на малкото таласъмче", "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче" и "Приказка от два свята". Издателство възнамерява да реализира и аудио версии, които ще окомплектова с книгите посредством ISLI или QR код. "Haitian Publishing House" откупи правата и на настолните игри "Таласъмски истории" и "Невидим свят", чието действие се развива във вселените на книгите.

Основано през 1984 г., издателство Haitian Publishing House оперира в икономическата зона на Шенджен и е едно от най-големите в Китай с годишна продукция от над 600 книги. Читателите го поставят в топ 10 на най-харесваните издателства в страната. "Такива книги търся от години. Когато завърших редакторската работа по Добросъците, реших да изпратим оферти и за останалите заглавия на автора. Те не само са невероятни истории и игри, в тях човек може да усети любовта на баща, която продължава да пише приказки за своето дете. За мен е удоволствие, че те ще стигнат до китайски деца благодарение на нас", коментира Чен Шаоянг, редакторка в от китайското издателство. Книгите и игрите на Никола Райков ще бъдат преведени директно от български език от Лин Юсян, която е завършила българистика в университета в Пекин. Очакванията са те да се появят на пазара в Китай през 2021 година.

"Финализирането на сделката се забави малко заради разразилата се епидемия от COVID-19, но важното е, че в крайна сметка издателят не се отказа, въпреки очакваната финансова криза. Смятам, че това е не само огромен личен успех, но и голямо признание за  цялата българска литература", споделя авторът Никола Райков. Той е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, след което се завръща в родината ни. Автор е на първите по рода си приказки-игри "Голямото приключение на малкото таласъмче", "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче", "Добросъците" и "Приказка от два свята".

Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Става най-младият носител на престижната награда "Константин Констанинов" на Министерството на културата и е  двукратен носител на "Бисерче вълшебно" - наградата, в която самите деца гласуват за своята любима книга. Създател е и на настолните игри "Таласъмски истории" и "Невидим свят", които също се радват на значим интерес.


8
Още от Книги
Стефан Вълдобрев: Липсва ми публиката, ще я срещна с "Книга за песните"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
9
 
! Отговори
Ало преди 1 седмица
Радвам се , че прочетох тази новина, макар да не ми е познат автора
3
0
 
8
 
! Отговори
. преди 1 седмица
Радост носят такива новини. Успех на автора.
2
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Браво!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Честито на автора