Кой е Ангелът на смъртта в подробната биография "Менгеле"

Книгата за най-известния военнопрестъпник от Дейвид Маруел излиза у нас
11 сеп 2020 13:08, Петя Славова
35
Кой е Ангелът на смъртта в подробната биография "Менгеле"
Снимка: ИК "Сиела"

Йозеф Менгеле е навярно най-известният военнопрестъпник на всички времена. Разкритията за неговите чудовищни експерименти в Аушвиц го превръщат в зловещ символ на жестокостта и безмилостната ефективност на нацистката идеология.

Садистичните експерименти му печелят прозвището "Ангелът на смъртта", а неуспехът в залавянето му продължава да хвърля тъмна сянка върху опита за налагане на справедливост след края на Втората световна война.

В своето впечатляващо изследване "Менгеле. Ангелът на смъртта" американският историк Дейвид Маруел тръгва по стъпките на мъжа, който в края на войната успява успешно да избегне наказание и заедно с много други нацистки престъпници да избяга в Южна Америка. Но за разлика от мнозина от тях, като например Айхман, Менгеле успява да се укрие до края на живота си.

През 1985 г. Маруел става ръководител на екип в Службата за специални разследвания към Министерството на правосъдието на САЩ, натоварени със случая "Менгеле". За пръв път професионални историци участват като щатни членове в правен екип, използвайки своите знания и умения, за да подпомогнат съдебните производства, а разкритията, до които стигат, проследяват в смайващи детайли живота на немския учен, подчинил работата си на нацистката идеология.

В изданието историкът се спира на изненадващи обстоятелства и детайли за образованието и научните му интереси преди войната, участието във военни действия като част от отговорната за масови кланета SS дивизия "Викинг", назначаването на ръководен пост в Аушвиц и последвалото успешно бягство в хаоса след капитулацията на Германия.

Донякъде карикатурният образ на Менгеле, създаден от книги и филми, като типизиран символ на злото, е до¬бре известен. Много по-малко се знае за неговата личност и още по-малко за тайния живот на Менгеле в Южна Америка, отношенията с близките му и особено с неговия син, контактите с Айхман и други нацистки престъпници, избегнали правосъдието поне за известно време.

Маруел е част и от екипа, който изследва предполагаемите останки на Менгеле, открити в бразилско гробище. Какво е да държиш костите на човека, който е решавал кой ще живее и кой ще умре в газовите камери? Историкът не спестява нито един детайл от изследванията, които трябва да докажат, че десетилетното търсене на Ангела на смъртта е приключило. И да дадат макар и недостатъчна утеха на жертвите му и техните близки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АвраамТо Иван костов си е еврей ама си прав че само името не го доказва. Менгеле се и е немец и затова сипят толкова лъжи срещу него.
26
3
 
1
 
! Отговори
Моше Искакович преди 3 години
*** плащайте ни репарации за униженията по ЗЗН 1941-1944.Искаме си обезщетенията от вас балкански расисти гадни
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Менгеле е трябвало да го хванат ,да го вържат за четири коня и да ударят камшиците на конете, да го разпарчатосат на четири,из-род!
24
1
 
3
 
! Отговори
Авраам преди 3 години
до Йозеф/ ЙосифНе бъркай библейско име с еврейско. Така или иначе по името не се определя дали е евреин един човек, а по произхода му. Много от имената са с еврейски произход, като например Иван. ПО твойта логика Иван Костов е евреин и така всичко се връзва...да ама не...
23
4
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Еврейн избивал евреи!/Чичо ви беше обещал,че един ден ще си платят за наглоста и лъжите!6 млн,4млн,плочата я сменят през петилетка,че и те не помнят какво лъжат!
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Колко е изтребил не знам"Ами да те светна: 0. Не е убил нито един човек. Дасже обратоното: спасил е живота на милион хора в лагерите чрес напълно адекватните мерки които взема против епидемията от Тиф.
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова много лъжи за този светец.
20
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв "учен" може да е това извратено психопатично чудовище,вие добре ли сте?
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Името Йозеф, Йосиф нещо да ви говори... - древноеврейско име!
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключителен звяр и студенокръвен из-род е бил Менгеле,изтезавайки и убивайки дори деца, абсолютен психопат и социопат,чудовище!Не знам как така евреите не са успяли да го намерят и да го убият по същия начин,както той е избивал хората и децата чрез жестоки експерименти!
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само като прочета "немския учен, подчинил работата си на нацистката идеология" и ми става ясно,че това е пропаганда,опитваща се да реабилитира ужаса и зверствата на нацистките престъпници,между другото,нацистки престъпници след ВСВ са работили и в американските институции и ЦРУ,поне от кумува страма американците,като съюзници на евреите можеше да разкрият истината или поне от уважение към собствените си евреи.Напоследък се опитват да реабилитират нацизма и това е МНОГО ОПАСНО и с лоши последици
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да разследват кой му е пазел гърба след войната,очевадно е че е бил защитаван от някого както и другите нациски големци.Само мишоците бяха хванати и осъдени
15
13
 
12
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 3 години
Менгеле е нещо като нашият Мутафчийски, само че по-жалостив. Особено към собствения си народ.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвратена съм както от статията, така и от коментарите под нея!
13
2
 
14
 
! Отговори
АБВГ преди 3 години
Не е вярно СС - Викинг е танкова дивизия която е била на 700 километра от Аушвиц.
12
3
 
11
 
! Отговори
Знам само преди 3 години
че анатомичният атлас на Синелников (използван широко и у нас) е взаимстван от фашистки атлас, правен - познайте къде.
11
9
 
6
 
! Отговори
№4 е доброволец преди 3 години
Искам да разфасовам 4 като преди това е необходимо да направим експерименти дали тялото наистина издрържа на напрежение 110V както е мрежата в С. Америка. А кога започва да става опасно за човек? Нека да направим следния експеримент и така да допринесем на човечеството с 4:Пускаме ток с напрежение от 100V до 220V през 0.25V. Така ще може да открием кога точно ще стане смъртта и по този начин ще предупредим гражданите на САЩ кога е опасно за живота. След това ще разфасоваме 4 за органи.
10
4
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
По това си прилича с комуниста - и той трябва да се качва на бесилото (за всеки случай).
9
11
 
3
 
! Отговори
шшт преди 3 години
До 5Той може да се е наричал национал-социалист, може и крал да се нарича или пък куче. Всеки може да си се нарича както иска. Но той е фашист. Виж в тълковен речник какво е да си фашист. Фашиста е крайно-дясно същество, което трябва да се качва на бесилото.
8
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига с тия газови камери!Отдавна е доказано,че са служели за друго,а вие едно баба знае,едно бае!Аман от ционисти!Оня ден съвсем ясно и открито по хистори ченъл един американец доказа,че в нацистките лагери са загинали 1,700,000 човека от болести и глад!И това са хора от цяла Европа-руснаци,поляци,югославяни,французи и т.н.В това число и евреи!Къде изчезнаха 6 млн евреи е неизвестно!Интересно до кога ще продължава тази боза с холокоста!?