Само блокирани чужденци останаха в домовете на Airbnb

25% са заети, резеврациите падат всеки ден
4
Само блокирани чужденци останаха в домовете на Airbnb
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Апартаментите за гости в България са пълни с капацитет от 25%, но наемателите не са там с цел туризъм, а просто не са успели да се приберат в държавите си навреме и в момента това би било по-опасно, отколкото да останат тук в страната. Това коментира за "Труд" Борис Павлов, който управлява компания за отдаване на апартаменти под наем в платформите Airbnb и Booking.

Още по темата

"На този етап не сваляме обяви, тъй като няма алтернативи за апартаментите. По-добре е обявите да са активни, за да можем да настаним хора, които имат нужда от жилище за няколко месеца по една или друга причина", каза Павлов на въпрос дали ще свалят обявите.

"Резервациите за март са с 45% по-малко спрямо прогнозите ни в края на февруари. Процентът се увеличава, тъй като много полети се отменят в последния момент. Ситуацията е изключително динамична и за жалост се влошава с всеки изминал ден. Нови резервации през платформите Airbnb и Booking почти няма, а отказите от резервации се увеличават непрестанно. Очакваме почти нулеви месеци през април и май, остават само средносрочните наематели", уточни той.

Според експерта в Европа и Азия до момента е отчетен 40% спад на резервациите от началото на годината.

"Това не включва бъдещите резервации за втората половина на март, април и май", допълни той. На въпрос дали наблюдават расизъм при отказа на резервации от страна на хазяите, той отговори, че от няколко седмици насам няма запитвания за резервации от жители на най-засегнатите региони, така че и рядко се създават предпоставки за дискриминация.

"Все още няма намаление на наемите на апартаментите за гости, но очакваме да има спад на нивата на дългосрочните наеми след три до шест месеца. Надяваме се правителството да предприеме незабавни мерки и да подпомогне малкия и средния бизнес. Много фирми вече изпитват затруднения да изплащат заплати, наеми, кредити, данъци и осигуровки. Както знаете всички асоциации от туристическия бранш поискаха едногодишна програма за спасяване от ликвидация – това е силно необходимо за оцеляването на сектора", каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят хотелите на изолатори за всички пристигащи от чужбина. Да стоят по 20 дни там, докато не стане сигурно, че не носят заразата.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е редно да им помогне. Но и хотелиерите е редно да помогнат на държавата - например превръщането на хотелите във временни "болнични заведения".
2
0
 
13
 
! Отговори
Софианец преди 4 години
"расизъм"?!? Кой *** го е измислил този въпрос. Италианците, французите или испанците са от различна "раса"?! Нямате много акъл.
1
8
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ХОТИЛИЕРИТЕ ВМЕСТО ДА РЕВЪТ ДА НАПРАВЯТ НОЩУВКИТЕ ПО 3 ЛВ. ПЛЮС ЗАКУСКА ОБЯД И ВЕЧЕРЯ ОБЩО ЗА 10 ЛВ. НА ЧОВЕК ЕДНО СЕМЕИСТВО ДА НАЕМИ ЕДНА СТАЯ ДА СЕ ИЗОЛИРА ДОБРОВОЛНО ЗА 14 ДНИ ТА ВСИЧКИ ДА СА ДОВОЛНИ.