Азия следи "на живо" хората в битката с COVID-19

Електронни гривни, телефони съобщават за местонахождението им
21 мар 2020 16:20, Петя Славова
50
Азия следи "на живо" хората в битката с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Електронните гривни и телефони, които съобщават за вашето местонахождение, текстови съобщения, ако се отклоните твърде далеч от карантината и дигитални детективи, проследяващи къде сте били – азиатските страни налагат иновативна, макар и донякъде инвазивна технология за борба с пандемията на коронавирус, съобщава БГНЕС.

Когато стилистът от Хонконг Деклан Чан отлита за вкъщи от Цюрих по-рано тази седмица, той бил посрещнат от служители, които поставили електронно устройство на ръката му.

Лентата за китки е свързана с приложение, което той трябваше да инсталира на телефона си, докато се отправяше към две седмици задължителна самокарантина у дома.

Това позволява на властите да проверяват местоположението му, тъй като Хонконг се опитва да спре нови инфекции от хората, които се връщат от чужбина, след като градът-държава за два месеца направи впечатляващ напредък срещу вътрешната си епидемия.

В разговор с АФП по телефона от дома си 36-годишният Чан заяви, че свиква да има трекер, който алармира властите, ако напусне апартамента си.

"Това е малко стряскащо", каза той. "Но по-скоро бих бил под домашна карантина, отколкото в държавен център."

Здравните власти в Хонконг провеждат ежедневни брифинги за епидемията. Но новите гривни бяха обявени в изявление на правителството до пресата късно в понеделник с фанфари.

Около 5000 ленти за китки бяха готови за използване, а други 55 000 са подготвени за това.

В четвъртък Хонконг започна да нарежда на всички пристигащи от чужбина да носят гривните.

Карти на живо и проследяване. Градът не е сам в използването на подобни мерки. Южна Корея, Китай, Тайван и Сингапур – всички те имаха успех в ограничаването на разпространението на коронавируса – използвайки редица технологични решения.

Тайванският централизиран център за контрол на епидемиите свързва множество правителствени агенции и използва големи данни, за да търси потенциални преносители на вируса и за наблюдаване спазването на карантината.

Смартфоните с GPS се предоставят на онези, които се изолират у дома, като местните служители ги проследяват чрез приложението Line Messaging.

Предупредителни текстови съобщения се изпращат на онези, които нарушават карантината и системата за проследяване е свързана с местните полицейски управления. Нарушителите рискуват глоба до 1 милион тайвански долара (33 000 долара) и публикуване на имената им.

Южна Корея има подобно приложение, въпреки че е доброволно.

Сингапур разполага с екип от специализирани дигитални детективи, които наблюдават карантината, както и проследят докъде са пътували потвърдени преносители на вируса.

“Навсякъде, където отидем, ние оставяме цифров подпис, било то от теглените пари, или използването на банкомата или кредитната карта”, заяви Льонг Хое Нам, лекар по инфекциозни болести в Сингапур, пред PRI по-рано този месец, обяснявайки как работи екипът.

И Сингапур, и Хонконг пускат на живо подробности за сградите, в които са потвърдили случаи на COVID-19.

Предупреждение за поверителност

Мерките са ефективни за забавяне на инфекциите, но създават опасения за запазване на поверителност по отношение на личните права.

Мая Уанг, китайски специалист в Human Rights Watch, заяви, че дори по време на криза законите за проследяване на хората трябва да отговарят на три критерия: законност, пропорционалност и необходимост.

Прозрачните и демократични правителства обикновено имат по-добри резултати при проверките и балансите, каза тя.

"На места като Китай виждате най-натрапчивите мерки и най-произволните резултати", каза тя.

Но тя направи сравнение с последствията след атентатите на 11 септември, когато в много държави бяха предприети обширни и често драконистки антитерористични мерки.

"Спешните ситуации често предоставят най-добрите възможности за подриване на демократичните принципи", добави тя.

Китай използва най-широко прилаганите и будещи тревога технологии за борба с вируса.

Различните градове и провинции миналия месец започнаха да въвеждат система от цветни QR кодове, които трябва да бъдат заредени на мобилните телефони, за да се подпомогне проследяването на движенията на хората.

Зеленото означава безпроблемно здравно състояние, , жълтото означава, че носителят може да е посетил зона с висок риск от вируси през последните 14 дни и да бъде подложен на по-внимателна проверка, докато червеният показва, че е необходима карантина.

Още по темата

Има оскъдни публични обяснения как се получава информацията, различна от неясни препратки към големи данни, вероятно чрез проследяване на историята на човек за онлайн плащания, които бързо заменят парите в брой в Китай.

Съобщения на властите поясниха, че кодиращата система ще остане в употреба под някаква форма дори след като пандемията отшуми.

Европа също търси технологични опции, тъй като се мъчи да спре настъпващите инфекции.

В сряда екип от експерти от Университета в Оксфорд обяви, че работи с няколко европейски правителства, за да проучи приложение за незабавно проследяване на контакти, което може да бъде използвано със "съответните етични съображения".

"Настоящите стратегии не работят достатъчно бързо, за да прихванат предаването на коронавирус", заяви професор Кристоф Фрейзър от Института за големи данни на университета.

"За да се справим ефективно с тази пандемия, трябва да използваме технологията на XXI век."


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега стана ли ви ясно за какво е целия този цирк! Прословутите импланти на илюминатите за контрол на населението, за които се говори от над 20 години сигурно и до вчера звучаха като теория на конспирацията! Явно за това се изгражда и скоростно 5G мрежата. Няма да го позволим!
40
1
 
6
 
! Отговори
Ага преди 1 година
Стъпка по стъпка нов световен ред.Най кесно до 10 години всички ще са принудени да са с чипове...
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНещата в науката са много по-напред ,отколкото можеш да си представиш,ама много напред,ние отдавна сме следени за всичко и навсякъде.А различните видове лъчения се използват като оръжие и за контрол над населението или индивида.Дишате и пулвелизиран прах от барий,стронций,пулвелизиран алуминий и др.,който навлиза в тялото ви през устата или чрез вдишване от химтрейлите,а почвата се окислява от тях,заради метала,като при вдишването навлизат и в мозъка и още други неща в съвремието.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
https://earthcam/usa/newyork/timessquare/?cam.Гледайте щатите как се рзхождат май там няма такива работи.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Свободата ПанчоАбе Панчо,микрочип могат да ти вкарат чрез таблетки или храна,дори без да разбереш,коронавируса не им трябва за тази работа.коронавируса засега срива икономиката и убива хора или инвалидизира завинаги хора.
36
1
 
10
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Скоро с чиповете се запова. Честито.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
(CO)ntrol and (V)erification of the (ID)entity -19
34
1
 
8
 
! Отговори
Свободата Панчо преди 1 година
Ако не ме наемат на работа защото нямам чип, няма да работя и няма да плащам данъци, а детето сам ще си го образован!!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако не искаш да носиш нещо подобно няма те наемат, децата ти няма да ходят на градина/училище"Определено предпочита второто, пред чипа.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам по важно от свободата си и не си я давам ако ще и да умра.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23Дано само лекуващия те лекар, не е толкова зле с медицината, колкото си ти с математиката :)
30
0
 
8
 
! Отговори
Мартин преди 1 година
Почна се... белега на звяра...
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и този вирус да е Пунта, за да може да се опитат да ни вземат свободата. Опитайте си акъла. Всички да сме съдружни
28
1
 
11
 
! Отговори
Края на глобализма преди 1 година
Също като доброто старо време - следене и задържане...Само дето преди не ни пускаха на запад а сега не ни пускат от къщи.Стигнахме го социализъмът другари!А водача ни все повече заприличва на Тато и по поведени, и по говор, и на вид.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези чипове които се слагат под кожата са много опасни, ставате като маркирани животни и ви взимат свободата. Може да ви накарат да получавате заплатата по тях да ви следят в реално време като затворници.
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има и по лесен начин за следене. Един чип колкото главичка на карфица се имплантира подкожно и могат да ви следят докато сте живи. Тея много са изостанали. Та гривни та инстал на приложения та на баба им футболните шорти.
25
0
 
5
 
! Отговори
ЕДНО ЗОМБИ преди 1 година
ЧУДЯТ СЕ КАК ДА НИ НАПРАВЯТ ЗОМБИТА ЛИ ??? И ДА НИ КОНТРОЛИРАТ ДИСТАНЦИОННО----С БЪЛГАРИТЕ ПРОСТО НЯМА ДА ИМАТ ПРОБЛЕМ, НИЕ И БЕЗ ДРУГО СМЕ СИ ЗОМБИТА, ЩОМ ТОЛКОВА ГОДИНИ ТЪРПИМ МАФИЯТА ДА НИ ПИЕ КРЪВТА ТОЛКОВА ГОДИНИ, КАКВО ПОВЕЧЕ ДА ОЧАКВАМЕ ???
24
4
 
5
 
! Отговори
ТТТТТ преди 1 година
В Чехия лъжат, че няма загинали, просто загиналите ги обявяват за инфарктни, инсултни, сърдечни, а Германия най много лъже за смъртните случай! Тук в България сигурно са прикрили няколко смъртни случая!
23
1
 
9
 
! Отговори
ЛОШО, МНОГО ЛОШО! преди 1 година
Ако в Италия има 47 000 заразени и 4 000 умрели това прави 10 % смъртност! В Италия вече не пращат линейки, като звъннеш на 112 само ти дава указания как да се само лекуваш! Много от самотните възрастни хора дето се самолекуват са мъртви в къщите си и апартаментите си, така че след два месеца ще ги изваждат разложени и тогава ще стане ясна, че процента на смъртност е много по висок
22
0
 
12
 
! Отговори
избирател преди 1 година
Ха,излезе истина,че научно фантастичните филми,са пророчески!!!Ако я докараме,до там,както е описано в статията,по добре да се МРЕ!!!Стана тя,ще ме следят и в ***,все едно сега,не ме следят,на всяка крачка и за всичко....Сега,просто ще го узаконят!!!