Папата: Медиците и свещениците са светците на нашето време

Месата за Велики четвъртък - в празната катедрала „Свети Петър“
10 апр 2020 07:58, Елка Василева
13
Папата: Медиците и свещениците са светците на нашето време
Папа Франциск. Снимка: БГНЕС

Папа Франциск оглави в празната катедрала „Свети Петър“ богослужението за Велики четвъртък, който Католическата църква отбеляза вчера, предаде Ройтерс.

По време на празничната меса главата на Римокатоличесата църква нарече „светци“ медиците и духовниците, които рискуват живота си като се помагат на болните от COVID-19. „Не мога да оставя тази меса да мине без мисъл за светците. За онези светци, които отдават живота си на Господ. Те са негови слуги. Тези дни повече от 60 души починаха тук, в Италия, докато се грижеха за страдащите в болниците“, каза папата.

„Заедно и лекарите, и медицинските сестри, и свещениците -  те са светците на нашето време, които отдават живота си в служба“, каза Франциск в празната базилика "Свети Петър", в която за богослужението за Велики четвъртък - едно от най-важните през Страстната седмица, обикновено се събират почти 10 000 души, сред които кардинали, епископи и вярващи.

Тази година месата беше отслужена в присъствието на малък хор и няколко монахини и помощници, но при строга социална дистанция.

Заради пандемията от COVID-19 тази година дори традиционният ритуал за измиване на нозете не се състоя. Днес няма да се проведе и Кръстният ход - традиционното шествие на Разпети петък около Колизеума. За първи път от десетилетия то ще бъде заменено от по-малка церемония в  атриума на базиликата „Свети Петър“.
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Днес е професионалният празник на католическите и арменските свещеници - шефът е разпънат на кръста.
11
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 1 година
Медиците - ОК, ама свещениците ?!?!?!?!?!?
10
2
 
5
 
! Отговори
Kalin преди 1 година
Какво ги набута тия гнусни лицемери и подли същества към медиците ,наште духовници са толкова безобразни и отвратителни ,вместо да помагат на хората които имат нужда ,да бъдат опора ,да бъдат пример за хуманизъм и сила ,те се крият с големите си кореми ,само се оплакват ,само гледат некоя далавера ,некое дарение ,некой гювеч да намажат ...светци били....
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Па за медиците ясно, но къде ги слага свещенниците какъв е техния принус освен при погребенията.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата не е ли обявил все още, че се заразил с вируса cега е модерно да страдаш от Короната.
7
3
 
14
 
! Отговори
Шеф Манчев преди 1 година
За лекарите до някъде разбирам, но за педофилите не ми е ясно.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съпоставете думите и делата на Светия Отец и финансовия разгул и ролексите на наш,те хора.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата дава сериозни признаци за сенилност, нема да го бъде още дълго време. Поизплискал е кофата доста...
4
5
 
13
 
! Отговори
Котки преди 1 година
ОК, знам че не е време за раздори, обаче:
По канон трябва да си извършил поне две истински чудеса за да си светец. Католическите свещеници на папата не вършат чудеса, заети са да блудс7ват с малки момченца. Не трябва да бъдат сравнявани с медиците, които са буквално на фронтовата линия.
3
5
 
5
 
! Отговори
Свиня преди 1 година
Мне не е вярно, едните са аморални -лекарите другите псевдо морални-поповете.Разбира се има и свестни хора сред тях, но като цяло най малко морал има в тези две прослойки на обществото...едната от които междувпрочем и напълно излишна...за съжаление това е истината...едните търговци на здраве другите търговци на вяра....
2
6
 
14
 
! Отговори
Не е вярно преди 1 година
Медиците спасяват хората, а свещениците ги заразяват. Първите са светци, а вторите - особено нашите православни талибани - са престъпници.
1
7
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
ВЯРНО е