Заради кризата: Ядем по-малко шоколад

В Европа преработката на какао е намаляла с 3%
15 апр 2020 18:53, Анисия Иванова
9
Заради кризата: Ядем по-малко шоколад
Снимка: Pixabay

Преработката на какао вероятно е намаляла през първото тримесечие на годината поради спадащото търсене на шоколад в търговските обекти, затворени по целия свят заради разпространението на коронавируса, сочи проучване, проведено от Bloomberg.

В Европа, където е и най-голямото потребление, преработката на какао е намаляла с 3% спрямо година по-рано според средната оценка в проучване сред седем анализатори, брокери и преработватели.

Прогнозите им обаче варират за спад от 1 до 11%. Северна Америка се изправя пред свиване с 5.3%, като това е средната оценка от шест прогнози, вариращи от 3% до 7.5%. В Азия преработката на какао вероятно е намаляла с 9% според четири оценки, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Фючърсите върху какаото, търгувани на борсата в Ню Йорк, са поевтинели с 9.9% през тази година.

Въздействието на икономическото забавяне ще се засили през второто тримесечие и това ще окаже още по-голям ефект върху пазара на какао и съответно на шоколад заради ограничените продажби на дребно и проваления сватбен сезон, смятат анализатори.

Европейската какао асоциация трябва да публикува данните си за първото тримесечие на 22 април. Националната асоциация на сладкарите в САЩ ще обяви данните си на 16 април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
4
 
! Отговори
Шоколад няма в БГ преди 4 години
Тези ..с палмовото масло дето ги продават за шоколади...са за затвора разпрострнителите им и търговските вериги. Ако беше бай Тошо жив щяха да са в Ловеч на трудов лагер!! Не само те...но и много други които продават сирене с палмово масло хляб с фуражно зърно ..масово хлябът в българия е фалшив. Пълен бокл*ук.......само шоколада да беше. Ами шампоаните...купете си от тук и от щутгарт една и съща марка, единият тук струва 3 5 лева там е 6 8 евро...опаковката същата, а вътре нямат нищо общо!!! То
6
4
 
3
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Ако някой си мисли че яде шоколад,да се гръмне,блаженни са вярващите,има едно нещо наречено заместител(менте),е аз съм от соц.,рупайте марули и глюкоза и не се чудете че чичко Кови идва,живеете във виртуален свят,свят на измамата.
5
1
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 години
Шоколад 1 кг.приготвен от мен,или от жена ми , го ядем 2 месеца.Не сме върли фенове на тази отрова.Иначе е вкусно.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата година реколтата беше слаба. Пак изопачаване на реалността. Интерпретативно съчинение.
3
0
 
2
 
! Отговори
Мармот преди 4 години
Ами хубавите шоколади са скъпи, елате вие да опаковате по цял ден в станиол, на ръка, а кокошките, които произвеждат шоколадови яйца - трагедия направо.
2
0
 
11
 
! Отговори
турговец преди 4 години
Истината е ,че няма качествен шоколад за средният потребител , защото започна да липсва какаото ,а хубавите шоколади от Швейцария струват страшно скъпо !
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ям повече шоколад от всякога и надебелях. Друго май не остана какво да се прави.