Британски лекари търсят при кои деца коронавирусът е опасен

Медици следят кои деца са в рискова група от възпалителна реакция
18 май 2020 22:00, Петя Славова
19
Британски лекари търсят при кои деца коронавирусът е опасен
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Британски лекари откриха група кръвни компоненти, които може да разкрият защо някои деца са в рискова група да развият рядка, но животозастращаваща имунна реакция и възпаление заради новия коронавирус, съобщи The Guardian.

Новият синдром се появи преди месец при пациенти в редица болници в Лондон, където деца бяха приети за интензивно лечение със симптоми, които наподобяват токсичен шок и възпалителни процеси, известни като болест на Кавазаки.

Болници по света също съобщиха за стотици подобни случаи, за които лекарите допускат, че са резултат на свръхреакция на имунната система на вируса, проявяваща се понякога седмици след инфекцията. Около 100 деца във Великобритания са на лечение с това състояние. Много от тях бяха приети в болница с постоянна треска, кожни обриви и възпаления, стомашни болки, студени ръце и крака. Поне две деца в страната починаха с този синдром.

Изследователи от "Импириъл колидж" в Лондон анализираха кръвта на най-болните деца и установиха високи нива на пет компонента, които се откриват с обичайните кръвни тестове. Два от тях - феритин и С-реактивния протеин (Си Ар Пи) са обичайни кръвни маркери за възпалителен процес. Другите са свързани с увреждане на сърцето и кръвосъсирването - тропонин, натриутетичния пептид BNP и т.нар. д-димер.

"Знаем, че тези маркери са налични у тежко болни пациенти и с по-ниски нива - у някои пациенти с болестта на Кавазаки", каза Майкъл Левин, професор по педиатрия и международно детско здраве в "Импириъл колидж".
"Смятаме, че те ще ни помогнат да преценим кои деца са в риск от развитие на сърдечна недостатъчност. Използваме кръвните маркери, за да установим кои деца трябва да бъдат изведени от районните болници и преместени в специализирани центрове и отделения за интензивни грижи", добави той, цитиран от БТА.

Предстоят още изследвания в тази посока, но ако теорията на лекарите е вярна, те биха могли с обикновен кръвен тест да откриват навреме кои деца са изложени на риск да развият тежкия синдром и да се вземат незабавно мерки.

За да продължат с изследването на тази находка, изследователите са получили разрешение от главния здравен инспектор проф. Крис Уити да поканят деца, включени във финансирания с евросредства проект "Даймъндс", който вече е в ход в ЕС, да участват в изследвания на кръвни проби, за да се установят маркерите, показващи склонност към тежко заболяване от COVID 19.

За подобни случаи алармираха в Швейцария, Испания и САЩ.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Британски лекари...установиха, че... човек без да диша умира за няколко минути...
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ах брюксел.....80 % тулуп.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ва тниците търсят химикали да заместят водката........различни светове.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вируса не пропуска млади и стари .
Обаче едните умират по бърже от другите .
То ест едните са мъчат по малко от другите .
11
6
 
0
 
! Отговори
ах, брюксел 4 преди 2 месеца
Математически мога да ви докажа, че IBM ще ви изтъкне трилиони причини всичките са свързани с консумация на много ток и липса на хиляди тест машини под паралелно управление на СУПЕР КОМПЮТЪРА ИМ. Никой няма да ви позволи супер клъстер да работи 5 год. Дори и да ви позволят. Кой ще направи и свърже 100К тест машини под АВТОМАТИЗИРАНО УПРАВЛЕНИЕ?

КОЙ?
БРИТАНСКИТЕ ЛЕКАРИ ЛИ?

КОЙ?
СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МАФИЯТА В ИТ ФИРМИЧКИТЕ НА ДОН ТИКВА ИЛИ ДОН ПЕЕВСКИ?

Стягайте се, щото в КИТАЙ ПОЧВА ВТОРА ВЪЛНА.
10
4
 
0
 
! Отговори
ах, брюксел 3 преди 2 месеца
И днес всички ние сърбаме попарата и горко ни, ЗАЩОТО БРЮКСЕЛ ГО МЪРЗЕШЕ ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА И ПОЗВОЛИ НА МАФИЯТА ДА ХВАНЕ ГОЛЕМИТЕ ПРОЕКТИ. И сега, когато трябва "умните" да напишат математическите уравнения и да автоматизират тестовете за анализ под СУПЕР КОМПЮТЪР. СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МАФИЯТА СЕ СКРИХА В МИША ДУПКА И ВИДИШ ЛИ "БРИТАНСКИ ЛЕКАРИ" ЩЕЛИ... Пълни глупости. Тук лекар не може да помогне. Трябва пак да върнете историята назад и да намерите сами умните и после да им се молите, ЗАЩОТО ТОВА С МОЛЕКУЛАТА СЪЩО НЯМА ДА ПОМОГНЕ. Математически мога да ви докажа, че IBM ще ви изтъкне трилиони
9
3
 
2
 
! Отговори
ах, брюксел 2 преди 2 месеца
Има специална организация в Америка, която се занимава с "умните". Така, че те никога да не докопат, да работят по медицински проекти. Тази организация само с това се занимава.

Жалко, защото САТАНАТА е подредил своите пешки, офицери, топове ТОЛКОВА добре.

На този Свят не му остава нищо друго освен да се моли на Христос. По-бързо Словото да унищожи МАФИЯТА, МУТРИТЕ, ГЕЙОВЕТЕ, САТАНИСТИТЕ И АНТИХРИСТ.

Кво разбирате, вие плебеи? Какво?

Света даваше трилиони за финансов софтуер, за ефекти във филмите, виртуална реалност, а за медицински?

И днес всички ние сърбаме попарата и горко н
8
3
 
3
 
! Отговори
ах, брюксел 1 преди 2 месеца
Спомням си преди години им платихме точно на тези същите британци. Получихме от тях отчавайщо грешни резултати. Всичките ги знам. Това са хора, не искам да ги обиждам, но не са компетентни - британските биолози и биоинформатици и аналитици.

Умните и работливи хора още преди години бяха изхвърлени от този сектор. Като казвам "умни" имам предвид една специална категория хора, които разбират от химия, математика, програмиране и биохимия. Става дума за 100тина човека в целия Свят. Всичките 100 човека в момента са безработни или работят в други сектори извън медицината. НЕ СЛУЧАЙНО.

Има специ
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма нищо сличайно. Щом този важен проект е даден на тези хора. НЯМА ДА УСПЕЕ. Не случайно са им го дали на тях.

Аз знам какво пиша. Има хор, които могат да намерят лекарство. Има хора, които можеха да помогнат на Света. САМО, ЧЕ ТЕЗИ ХОРА БЯХА ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ МАФИЯТ И ВРЪЗКАРСТВОТО В ЕС.

БРЮКСЕЛ ДОПУСНА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТУК. МАФИЯТА УПРАВЛЯВА НЕ САМО В БГ.
6
1
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 2 месеца
Не пиши глупости! Явно нямаш деца или нагласата то такова животно нема, е по лесносмилаема за теб.
5
7
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 2 месеца
При никой, всичко е изценировка по цял свят. Такава е сега световната политика. България, за да не остане назад и тя започна да пише починали от инфарк за починали от корона. Весе на хората им писна да ги лъжат ежедневно.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
както при всички останали - при хронично болни, затлъстели или недоносчета.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Болници по света също съобщиха за стотици подобни случаи, за които лекарите допускат, че са резултат на свръхреакция на имунната система на вируса, проявяваща се понякога седмици след инфекцията.
+
Седмици след инфекцията при децата, а при възрастните как е? Може би месеци и години след инфекцията.
2
4
 
9
 
! Отговори
Дете преди 2 месеца
Нали за децата беше безопасно, всички под 30 са безсмъртни....
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ало редакцията, Намерете някой, който знае немски, френски, руски ... превеждате само от "BBC" и вече е скучно.