Джун Алмейда - жената, която откри коронавируса

Шотландката прави това през 1964 година
27 май 2020 19:00, Елка Василева
31
Джун Алмейда - жената, която откри коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Тя е родена през 1930 г. в Глазгоу, а биографията ѝ е повече от необичайна за онези времена. През 1964 г. шотландската вирусоложка Джун Алмейда открива първия коронавирус. И не само това. Дойче веле разказва нейната история.

Джун Алмейда напуска училище още на 16 години. Но това не ѝ пречи да извърви пътя към блестяща научна кариера. Алмейда е експерт в работата с електронния микроскоп и притежава редица патенти за визуализиране на вируси. И до днес изследванията ѝ не са изгубили значението си: именно нейната техника е била използвана в Китай за идентифицирането на новия коронавирус.

Как е открит коронавирусът

Джун Алмейда открива коронавируса през 1964 година. Вирусоложката изследва секрет, съдържащ вирус, който тя описва като сходен на грипния, но все пак различен. Заради характерната му форма, наподобяваща корона, Джун Алмейда и нейните колеги д-р Дейвид Тирел и проф. Тони Уотърсън наричат вируса "коронавирус".

Още по темата
Когато обаче решава да оповести откритието си в едно специализирано издание, Алмейда получава отказ - нейните визуализации на вируса били "лоши изображения на най-обикновени вирусни частици". Снимките ѝ са публикувани едва две години по-късно в "Journal of General Virology".

Това не е единственото ѝ откритие

Алмейда не само открива коронавируса, но и прави първата снимка на вируса, причиняващ рубеола. Към момента той е бил познат вече от 25 години, но все още не е бил визуализиран.

Освен това Алмейда успява да докаже, че вирусът на хепатит Б има два компонента - външен и вътрешен. А в края на 1980-те, когато вече е пенсионерка, Алмейда се връща на работа, за да помогне за визуализацията на ХИВ-вируса, причиняващ СПИН.

Многото лица на Джун Алмейда

Бащата на Джун е автобусен шофьор, самата тя напуска училище още на 16 години. Започва работа като лаборантка в Кралската болница в Глазгоу, след което продължава изследванията си в Лондон и в Канада, където заминава със съпруга си - венецуелския художник Енрике Алмейда. След като се прочува с работата си в Канада, Джун Алмейда се връща в Лондон, където работи в реномираната медицинска академия към болницата "Сейнт Томас". Именно там Алмейда открива първия коронавирус.

Вече в пенсионна възраст Алмейда става преподавателка по йога. Освен това се научава да реставрира порцелан и заедно с втория си съпруг държи антикварен магазин.

"Невероятен талант"

Въпреки важната роля, която изиграва, Джун Алмейда потъва в забвение. Но тези, които са я познавали, и до днес са изпълнени с възхищение. "Тя имаше невероятен талант. Всичко, до което се докоснеше в изследванията си, се превръщаше в злато", казва за нея професорът по бактериология Хю Пенингтън, който на млади години е работил с Алмейда.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
2
 
! Отговори
Леле преди 1 месец
Една жена която не е открила нищо, освен една по-тежка настинка !!!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Сорос не знам, ма вас къде ви намират такива неграмотни, пък тръгнал акъл да раздава. Нямаш главна бука, нямаш точка, запетайка, не се пише пандемий. От такива хора съвети - не, благодаря
24
8
 
7
 
! Отговори
Сороската пропаганда преди 1 месец
най-после призна факта че корона вирусите са добре изветни и добре изучени

скоро ще признаят и факта че ваксина за корона вирусите има от поне 40 години

и най-накрая ще признаят факта че корона вируса сам по себе си е безвреден

ето за това ви държат неуки - за да могат да ви праят пандемий и вие да се връзвате овце проссти български
23
0
 
4
 
! Отговори
Китайска Чума Ухан преди 1 месец
Уханската Спиноза ни яде!
22
1
 
5
 
! Отговори
мисъл преди 1 месец
До Богомил

На практика всички думи от иберийския полуостров които започват с "ал" са от арабски произход. И какво от това? Жената, между другото е шотландка. Това име идва от първия и мъж.
21
1
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 1 месец
До мисъл
Името е испанско и има арабски произход, наследство от онези 7- вековното арабско "присъствие". Това, че се е разпространило и в Португалия е друга тема.
20
1
 
7
 
! Отговори
мисъл преди 1 месец
Няма такова нещо като "коронавирусът и досега...". Има различни видове коронавируси. Толкова ли е трудно да се разбере?
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коронавирусът и досега е бил доказван че причинява леки инфекции и изведнъж тази пандемия на кого е изгодна -на великите сили които искат да ни поставят в изолация -ще има още такива инфекции на можем да ги спрем те са част от живота ни -като грипа ,другите инфекции с разсройства -въпросът е това за пари ли го направиха -сигурно Да -но отвориха ресторантите и баровете -там откъдето тръгват епидемиите -явно няма значение
18
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде пак феминизъм. Жените са откриватели на всичко! Welcome to Europe!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Истукан

Коронавирусите са група вируси с подобна структура. SARS-CoV 2 е нов. Предвтависи, че някъде открият нов вид бозайник. Бозайници има от десетки милиони години, но новооткритият вид си е новооткрит.
16
4
 
3
 
! Отговори
Д-р Димитрова преди 1 месец
Леле! А аз съм завършила хуманна медицина. Трябва да открия как се пътува през времето с градския транспорт и да не забравя да мина с прахосмукачка Вселената.
15
3
 
6
 
! Отговори
Слави преди 1 месец
А днес в България има 10 човека диагностицирани с пърхут и 5 с гъбички по краката ! За тях ще има ли адекватна лекарска помощ !
14
0
 
4
 
! Отговори
мисъл преди 1 месец
До Ари Голдберг

Португалско. Защо?
13
2
 
5
 
! Отговори
САМО УТОЧНЕНИЕ преди 1 месец
В Кралството да завършиш училище на 16 доскоро е било най-нормалното нещо за тези които не са от аристокрацията. Училището до 18 години става задължително през 2015 !!! година.
Е, не припадайте
12
2
 
1
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 1 месец
това име Алмейда какво е?!
11
8
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 1 месец
Значи не е от сега този вирус, само плашат. Досега е минал половин век откакто съществува коронавирусът.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз познавам хора които напуснаха училище на 16. Станаха бакшиши и продавачи на сергии.
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази феминистка простотия колко пъти ще я списвате?
8
3
 
6
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
O, DW...
Както по-долу написа някой 16 годишната напуснала училище, защото там едни такива буквички имало и тия лошковци учителите дори се опитвали да я научат да чете. Та тя си казала - абе дай вместо училището да открия коронавируса.
7
8
 
3
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 1 месец
кой Корона Вирус е Открила през 1964?! Със Сигурност не е Уханката, прясна от Лабораторията в 2019! защо пишете глу0сти?! Ши ЖенЛи е жената открила Уханката, т.е. създала, да бъдем точни, майката на Уханката е известна!!