Изследване: Работата от вкъщи може да увеличи продуктивността до 43%

Тя ще стане част от новата реалност, смята експерт
13 авг 2020 15:15, Анисия Иванова
32
Изследване: Работата от вкъщи може да увеличи продуктивността до 43%
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Очаквам работата от вкъщи да остане част от новата реалност. Продуктивността може да се увеличи до 43% според някои изследвания. Задача за всички остава да подобрим комуникативните си умения от разстояние, както и уменията, свързани с дигитализацията. Това каза Надя Василева, директор на Българска конфедерация по заетостта, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Надя Василева обаче все повече назрява нуждата от нов Кодекс на труда, който въпреки че е променян много пъти, все пак е 1976 г.

"Във всички случаи в момента трябва да сме наясно с трансформацията на пазара на труда, налагат се нови модели на работа, хората предпочитат да работят от вкъщи, наблягат на грижата за менталното и физическото здраве“, каза още тя.

"Обявите за нови свободни позиции са по-малко в сравнение с преди, тъй като голяма част от работещите са в отпуск. При отворените позиции в момента доминират нископлатени позиции и от ИТ сектора. 12% от свободните позиции са в ИТ, като в сектора се усеща напрежение по отношение на увеличение на заплатите“, обясни директорът на Българска конфедерация по заетостта.

По думите на Василева управлението на хора виртуално става водещ приоритет и се създават вече и нови позиции като кризисен мениджър.

Целият разговор - във видеото.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПорЦелан 24
Като инженер на който и двете са му близки мога да ти кажа, че грешиш. Заплатите в машиностроенето - един стругар, фрезист, заварчик, леяр и т.н. ако си разбират от работата получават същите пари като програмист (какъвто съм аз). И писането на кода за изработката на детайл се прави на място. Няма друг вариант.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може, ама обикновено я сваля с толкова.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз по ефективен от вкъщи.
Има дни с реална работа 4 часа а други с 12, ако стоя в офиса си губя времето в някой дни. В други пък трябва като ненормален да бачкам за си свърша работата.
В къщи си организирам по-добре нещата и не ми се губи времето.
25
1
 
0
 
! Отговори
дърт преди 1 месец
А при работа от в къщи най-много ще се увеличи продуктивността в материалното производство (според изследванията)!
24
3
 
5
 
! Отговори
Да бе да! преди 1 месец
Работя във финансов отдел на Водния борд в Англия. Цялата карантина изкарахме ходейки на работа с шефа ми, защото уязвимите ни колеги (дебели, мързеливи и на възраст) от вкъщи вършат не повече от 30%. И сега не искат да се връщат на работа в офиса и HR се чудят що. Не може 6 месеца да плащаш на някой пълна заплата за 30% свършена работа и да очакваш да иска да бачка на пълни обороти пак след това.
23
4
 
4
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 месец
Тоя със струга си работи в цеха. Тоя дето цъка на компютъра и му проектира детайлите на Солидуъркс си работи в къщи. Има разлика в заплатите от 2 до 10 пъти просто защото тоя на струга може да се научи за два дена да сложи заготовка и пусне струга. За другият трябват години.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много професии позволяват работа от вкъщи, други не. Всеки гледа от собствената камбанария. По моя опит от вкъщи се работи повече - по-интензивно и по-дълго време.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичкото което работи от вкъщи е просто в помощ на действително работещия. Подчертавам "в помощ".
20
5
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
на търкалета. Това отдавна вече го отхвърлиха специалисти от САЩ, това е само през първите 3 месеца, после следва огромен спад и вълни от напускащи. Особено потърпевши са новоназначените, защото изобщо не биват обучени и подкрепяни. С две думи, ако си писател - да, ако работиш нещо друго - категорично не. Най-добре е варианта с 5 дни от месеца работа от вкъщи, останалите 15 дни от офиса. Бройлерите ако искат да си работят от домовете си, те не ме интересуват и не са движещата сила на компанията.
19
3
 
9
 
! Отговори
Работник преди 1 месец
Тази на снимката, какво работи ? От къщи работи и какво произвежда ? Колко декара е изорала в кухнята си , колко домати е засадила , колко ябълки е набрала, колко жито е ожънала с работата си в къщи ? Някой от драскачите тук вдява ли изобщо от къде идва хляба ,който яде ? Някой от драскачите работил ли е някога в производството ? Ъ-ъ ! Поне не пърдете като драскате тук !
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За някои професии е супер неприложимо, а и кой му се иска да стои сам по цяла седмица. На мен ми харесва да идвам на работа, да си бъбрим и обменяме мохабеди с колегите, да се случват най-различни динамични ситуации, да има жив и реален контакт с различни хора. Седенето сам най-много да доведе до депресия и сихическа умора. Но всеки си има мнение. Иначе да има някои предимства, но не и в дългосрочен план.
17
2
 
15
 
! Отговори
:)) преди 1 месец
Спомням си една възрастна шивачка, отдавна не е на този свят. При нея ходеха и майка ми, и леля ми. Там се чакаше ред, жената да каже след колко дена може да те приеме.
За нея се носеха легенди. Още преди 1945 г. е шиела за знатни особи, след Девети септември пък нейни клиентки били съпругите на дипломати и на най-различни шефове.
Мама ме е водила там. Жената имаше хубава едноетажна къща, но работното й ателие беше в кухнята. Винаги присъстваше и котка :) Но ушитите там дрехи възхищаваха всекиго
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе има си работа и работа! Някои работи могат от вкъщи, някои- не! Вие всички тука дето пишете да не сте на нивата случайно с таблета да пускате коментари?
15
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 1 месец
Шиене на дрехи у дома може да се осъществи идеално, стига да имаш нужните материали и качествена шевна машина.
Поправка на някакъв вид техника - също. Достатъчно е в къщата ти да е предвидено помещение за това и да имаш нужното оборудване.Ще се справиш по-добре, отколкото сред неразборията, провикванията и псувните в някой сервиз, където трябва непрекъснато да си нащрек някой да не ти свие определен инструмент и после половин ден да го търсиш.
Много уговорки и доуточнения може да има по темата
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9

Знам ли. Последният трактор в кото се качих, приличаше повече на PlayStation отколкото на трктор. 4-5 монитора, маршрути, GPS, не знам си какво. След 5 години, тея ще се управляват от телефона, а след още 2-3, няма да има нужда да се управляват от човек.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Те младите вече не искат да работят нито път да придобиват някакви реални знания и умения."

Ако мислиш, че анализа на данни и писане на алгоритми, да имплементираш сложни статистически модели, съобразени с нуждите на компанията, хардуера, софтуера, екипът и времето не изисква придобиването на умения, знания и много, ама много работо, ще ти го кажа, като човек, който на 18 работеше по-поточни линии и кухни- ТРУДНО Е! Ако даваха добри пари за готвене в България, щях да готвя, честно!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 10

И не, не съм сам у дома. Да ти кажа, предпочитам, ако трябва да избирам, да съм сам у дома, отколкото сам в офиса, където си сам, ама сред 10 до 5000 други човека, в зависимост от това, къде работиш. Кеф ми е, ей сега, да викна комшията и да ударим някое рок парче на киарите, кеф ми е да сипийна една биричка на обяд и да си кажа някой лаф с бащата, дето е в другата къща, без да ми кажат, че съм алкохолик. А грим не нося и не смятам, че ще нося. А и градски не позлвам - имам транспорт.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората,които по верме на пандемията работиха от вкъщи се оказа,че не са важни за реланата иконмика. Те реално не произвеждат нищо,никакъв брутен вътрешен продукт. Не усетихме липсата им.
10
3
 
14
 
! Отговори
Он лайн преди 1 месец
Работа дистанционно, училище дистанционно,секс дистанционно,контакти дистанционно...Хайде стига бе ...На маймуни ни направихте ..Децата станаха социопати, слагат очила на 5,6 години, не се познават ,не могат да си поискат нещо елементарно в разговор...ние живеем в матрица - ставаш ,пиеш кафе и сядаш на компютъра да ...работиш! Няма добро утро, няма приказки със себеподобните,няма да изгладиш дрехите ,няма грим ... няма градски транспорт,автомонил...Клошарска работа Сам у дома !!! Хайде нема нуж