Хора с определени мутации в гените не се заразяват с коронавирус

Реакцията на всеки зависи от разликите в гените, отбелязват учени
6 окт 2020 19:05, Петя Славова
57
Хора с определени мутации в гените не се заразяват с коронавирус
Снимка: БГНЕС

Хората с определени мутации в гените си не могат да се заразят с коронавирус, казаха от Роспотребнадзор, съобщи ТАСС.

"Учените са открили, че полиморфизмите (мутациите) в гена, кодиращ протеина ACE2, който коронавирусът използва за навлизане в клетките на дихателните пътища, може да улесни или затрудни попадането на вируса в клетките", се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Ведомството добавя, че реакцията към коронавируса може да зависи и от разликите в гените на левкоцитите HLA (основен комплекс за хистосъвместимост). В допълнение, коронавирусът може да изостри хроничните заболявания, които впоследствие могат да доведат до увреждане.

Още по темата

"Постоянното влошаване на здравето поради коронавирусна инфекция е възможно при тежка съпътстваща патология. Коронавирусът може да се превърне в стимул за обостряне на много хронични заболявания, което може да доведе до инвалидност", отбелязват от ведомството.

Те също така съобщиха, че американско проучване показва, че човек, който е имал сезонна остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ), може да има антитела срещу коронавирус.

“Неотдавнашно проучване на американски учени показа, че след сезонен ТОРС човек може да придобие имунитет срещу инфекция с много коронавируси, включително SARS-CoV-2. Доколко обаче е ефективен такъв имунитет, изследователите все още не могат да кажат”, се казва в съобщението.

В същото време няма научни доказателства, че болните от грип може да са имунизирани срещу коронавирус. Освен това Росподребнадзор отбелязва, че човек, който се е възстановил от коронавирусна инфекция и има антитела към нея, за известно време може да бъде носител на инфекция. Ето защо маските трябва да се носят от всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
... преди 3 години
Мдам! Хората с определени мутации в геите не се заразяват и не боледуват от ХИВ и СПИН! Хората с определени мутации в гените не се заразяват и от ЕБОЛА! Така, да се каже природата го е измислила! Мутира мутира едните умират другите мутират и оцеляват! Това се знае от има нема 100г.!
47
1
 
1
 
! Отговори
AltaraCredit преди 3 години
Поради финансови ограничения, породени от пандемията от коронавирус, Altara Loans LTD предоставя финансови облекчения в размер от 10 000 до 500 000 евро при намален лихвен процент от само 2% годишно, за максимална продължителност от 15 години. Лесното изплащане и изплащане на нашия кредит ще направи нашите услуги перфектни точно за вас. Моля, свържете се с нас по имейл на altaracredit***gmail ИЛИ можете да се обадите, да изпратите SMS или WhatsApp +1 (762) 208 5610. Надяваме се да се чуем скоро.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хора с НЕопределени мутации в мозъка истерично убеждават, че КОВИД е несъществуващо животно."Има едни други още по-опасни, те имат само мутации вместо мозък- ковид паникьорите, за които човешкият контакт без маска и дезинфектант е равен на заличаване на човешкия вид.
45
0
 
2
 
! Отговори
Върколак преди 3 години
Така е!
44
4
 
3
 
! Отговори
436 заразени преди 3 години
К"овидИ"диотите вече трябва да са доволни...Като не успяха с "протестите"... сега ще опитат с вируса да свалят правителството.Това беше и целта с отричането на сovid-19. Хората да не спазват дистанция. Бройката заразени определя мерките...
43
0
 
0
 
! Отговори
Селяндур преди 3 години
Каква цел са били държавите със "силни" граждански общества, бре? Та тея са пълни г*алоши, гума в главата, ако щете и суроватка. Някой от вас въобще живее ли сред тия дИца на природата? Сега разбрах с тоя театър К*У*Р-19 какво е имал предвид чичо Ади с термина "***".
42
0
 
0
 
! Отговори
Нови пътища преди 3 години
пред генното инженерство.
41
0
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Не от гените, а от затлачените организми зависи дали ще се заразиш, или не.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТЕСТОВЕТЕ ТЪРСЯТ ОПРЕДЕЛЕНА ГРУПА ОТ ХОРА ИЛИ КОИТО СЕ ЗАРАЗЯВАТ ИЛИ КОИТО НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАТ ПО ВЕРОЯТНО ВТОРОТО И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ЧЕ ТЕ ВЛИЗАТ В СТАТИСТИКАТА КАТО ХОРА БЕЗ ПРАВА НИМА СТЕ ГЛУХИ И СЛЕПИ ЗА ТОВА МИ ПРОТЕСТИРАЙТЕ ПОНЕ..
39
0
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Когато ползвате гугле транслате е добре да четете целия преведен текст! Има разлика между : Роспотребнадзор и Росподребнадзор нали?!Това разбира сеи за списващите в ДНЕС важи, но дали го правят!
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре чао на този измислен вирос
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И откъде знаеш какво ги хваща след 2 години?, Нали болестта е сред хората от 10--11месеца
36
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора с мутации хващат рак след короната ако оцелеят. Уж излекуванои от корона, а 1-2 години и рака ги довършва или инфаркти.
35
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора с НЕопределени мутации в мозъка истерично убеждават, че КОВИД е несъществуващо животно. И не разбират, че едно е да отричаш вируса, а съвсем друго е да недоволстваш от политиците, които не знаят какво правят.
34
0
 
2
 
! Отговори
Още ли преди 3 години
Си жив, бре Хемусе? Къде обикаляш сега като нема море? По бардаците ли? :)
33
5
 
4
 
! Отговори
говори на ум преди 3 години
До Анонимен голям умен 31Я ми кажи как вирус избягал от биологична лаборатория с ниво 4 на сигурност където се влиза със скафандър ,ще го спреш с намордник/***-маска фередже/?
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам наблюдение в някои държави и правителствата, които започнаха работа преди пандемията , правителствените кризи и т.н. Всичко говори, че нещата са планирани предварително. Същото беше и с мигрантската криза.Следват отново климата и борбата за чиста природа, равноправие на половете и др. опорни ,а размазване съпротивата на обикновенните хора
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори Тръмп го изкара на крак, баси виросо! Трепа само некачествения матриял.
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те хората се умориха да ви го повтарят,но някои са не много умни и не зацепват. Вирус има. Имам и познати вече които го прекараха и две жени едвам прескочиха трапа. Обаче вирусът е опасен за възрасните над 50 г. На млад човек вероятно нищо няма да му стане. И това кара младите да си викат- ей го измислица. Няма такова нещо. Ами има. И се молете да не мутира така,че да не ви подкара и вас. Доста вече изгоряха такива дето викат-вирус няма.
29
9
 
6
 
! Отговори
говори на ум преди 3 години
Всички държави участват в тази измама. Измамата се осъществява със съдействието на медиите, всяване на страх и паника и колосален натиск за тестове. Очевидно е много добре планирана и координирана. Когато това чудовищно престъпление бъде разкрито в детайли, всички участници (премиери, генерали, лекари и медии) ще бъдат съдени за опит за престъпление срещу човечеството. Дарина Йорданова